Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Νοέμβρη 2017 - αριθ. φύλλου: 12869

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΑΧΗΣ «HELBROC» ΤΗΣ ΕΕ
Σε «ετοιμότητα» για στρατιωτική δράση με την Ελλάδα σε επικίνδυνους ρόλους

Συμμετέχουν δυνάμεις από Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρο και Ουκρανία και εδρεύει στη Λάρισα


ΣΕΛ.  6
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
«Προαπαιτούμενα» με αντιλαϊκές εφεδρείες για τα ματωμένα πλεονάσματα

Οι εκτιμήσεις για δημοσιονομικό κενό το 2018 ανοίγουν τη συζήτηση για συμπληρωματικά «πακέτα»


ΣΕΛ.  11

Απαράδεκτη προσπάθεια εξίσωσης της ναζιστικής συμμορίας με τα θύματά της

ΚΚΕ: Οι εργαζόμενοι με την πάλη τους να αποκαλύψουν και να απομονώσουν αποφασιστικά την εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή και τις δολοφονικές της πρακτικές

  • Κατάπληξη και μεγάλα ερωτήματα προκαλεί η απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, σχετικά με την επίθεση της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής έξω από το ΕΠΑΛ Λαγκαδά, το Νοέμβρη του 2012, όπου δύο μέλη της, εξοπλισμένα με λοστούς, γκλομπς και μαχαίρια, είχαν επιτεθεί σε μαθητές και μέλη της ΚΝΕ και είχαν τραυματίσει έναν μαθητή και έναν φοιτητή.
  • Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης στους χρυσαυγίτες, αλλά και στον έναν τραυματία και σε άλλους δύο εργαζόμενους, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, που από διπλανό εργοστάσιο έσπευσαν σε συμπαράσταση των μαθητών.
  • Η απαράδεκτη αυτή απόφαση επιχειρεί να σταλεί μήνυμα στο εργατικό και λαϊκό κίνημα, να μην περιφρουρεί τους αγώνες του, να υποτάσσεται στη βία και τον τραμπουκισμό, να μην απαντά, να μην καταγγέλλει και να μην αποκαλύπτει τους ναζί της Χρυσής Αυγής.

ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στο επίκεντρο η απεργιακή προετοιμασία

Τα προχτεσινά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ έστειλαν δυνατό εργατικό - λαϊκό μήνυμα αντίστασης και αντεπίθεσης σε κυβέρνηση και εργοδοσία, αποτέλεσαν βήμα για αγωνιστική κλιμάκωση ενάντια στο νέο γύρο της επίθεσης, που ήδη ξεδιπλώνεται για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Στο επίκεντρο της δράσης των ταξικών συνδικαλιστικών οργανώσεων μπαίνει τώρα η προετοιμασία για άμεση και μαζική απεργιακή απάντηση, ενάντια στο χτύπημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο ίδιο το απεργιακό δικαίωμα, στη συλλογική οργάνωση και δράση.

Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προωθήσει με κάθε τρόπο παλιά και νέα μέτρα «βγάζει μάτι»: Ενισχύει την καταστολή ενάντια στις κινητοποιήσεις για την προστασία της λαϊκής κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Εχει ήδη συμφωνήσει με το κουαρτέτο για το παραπέρα ξήλωμα του δικαιώματος στην απεργία, ενώ κρατά επίτηδες «θολά» άλλα μέτρα της 3ης «αξιολόγησης», όπως το νέο πετσόκομμα σε κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα.

Παράλληλα, με τις γνωστές απαράδεκτες διαδικασίες «fast track», που ακολούθησε στην ψήφιση του νομοσχεδίου για το σμπαράλιασμα του ωραρίου των νοσοκομειακών γιατρών, «υπενθύμισε» την ετοιμότητά της να φέρει σαν τον κλέφτη και τα υπόλοιπα αντιλαϊκά μέτρα.

Είναι προφανές ότι δεν χωρά καμιά αναμονή: Ολες οι προσπάθειες των ταξικών δυνάμεων στρέφονται στη διαμόρφωση ετοιμότητας για απεργιακή απάντηση, που περνά μέσα από τη δράση και τους αγώνες στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς.

Ηδη δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις υπογράφουν το κοινό κάλεσμα 9 Ομοσπονδιών για απεργιακή απάντηση στα σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου για το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος. Οι αποφάσεις μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερες, η πάλη αυτή να αγκαλιάσει τους εργαζόμενους. Με οδηγό την πείρα από την πρωτοβουλία για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, που στήριξαν πάνω από 530 συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι ταξικές δυνάμεις απευθύνονται σε κάθε συνδικάτο, συνδικαλιστή και εργαζόμενο και τους καλούν να πάρουν θέση στη μάχη.

Πολύ περισσότερο, δουλεύουν ώστε οι αποφάσεις που παίρνονται, όλη αυτή η προσπάθεια που ξεδιπλώνεται, να εκφραστούν στην πράξη, με τη μαζική συμμετοχή εργαζομένων στον αγώνα. Μέσα από γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις, περιοδείες και εξορμήσεις, τα συνδικάτα και οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ αναλαμβάνουν την ευθύνη να αποκαλύψουν πλατιά τον ταξικό χαρακτήρα της αντιλαϊκής επίθεσης, την προκλητική προπαγάνδα περί «δίκαιης ανάπτυξης» και «κυβερνητικής πολιτικής προστασίας των εργαζομένων», την ίδια ώρα που εντείνεται η εκμετάλλευση και κλιμακώνεται η αντεργατική επίθεση διαρκείας για τη στήριξη των κερδών του κεφαλαίου.

Στο επίκεντρο μπαίνει η προσπάθεια να γίνεται υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων η οργάνωση της πάλης για τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες. Κόντρα στη σιγή νεκροταφείου που θέλουν να επιβάλουν κυβέρνηση και εργοδοσία, κόντρα στο «δεν βγαίνει τίποτα» και τη διαλυτική επίδραση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, απάντηση δίνουν οι εστίες αντίστασης και διεκδίκησης που αναπτύσσονται σε κλάδους και χώρους δουλειάς.

Τέτοια θετικά παραδείγματα είναι οι κινητοποιήσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις σε μια σειρά από χώρους, όπως σε μεγάλα εργοτάξια, στον όμιλο ΟΤΕ, αλλά και στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, όπου οι εργαζόμενοι πέτυχαν την υπογραφή ΣΣΕ και θα δώσουν τη μάχη για την εφαρμογή της. Είναι οι αγώνες που αναπτύσσουν εργαζόμενοι για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους, όπως στα Πρακτορεία Τύπου, στην UNILEVER κ.α., οι αγώνες ενάντια στις απολύσεις και την απληρωσιά.

Δίνουμε τη μάχη οι εστίες αυτές να πολλαπλασιάζονται και να δυναμώνουν, να ενισχύεται ο αγώνας ενάντια στην εργοδοσία μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς. Μάχες που πρέπει να ενώνονται στη γενική αναμέτρηση με την εργοδοσία ως τάξη, να μεταφράζονται σε αυξημένη συμμετοχή εργαζομένων στις κεντρικές μάχες του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Η μάχη για την απεργία, η δουλειά σε αυτήν την κατεύθυνση, είναι απαραίτητη για να δοθεί δυνατή εργατική - λαϊκή απάντηση, για να μπουν νέες δυνάμεις στον αγώνα!


ΚΚΕ - ΚΝΕ
Φυλλάδιο για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας

Με αφορμή την 44η επέτειο από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, στο φυλλάδιο σημειώνεται: «Αποτελεί δίδαγμα ότι το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, που προέρχεται από λαϊκές οικογένειες, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση και σήμερα να είναι απέναντι από το λαό. Να απομονωθούν η ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή και οι νοσταλγοί της χούντας».


ΣΕΛ.  7

ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Ο Σ. Π. προσφέρει 1.000 ευρώ στο ΚΚΕ.ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ
«Κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα των εφοπλιστών

ΣΕΛ.  7
ΚΝΕ
Σήμερα η εκδήλωση για τους νέους στη Μαθητεία και την Κατάρτιση

ΣΕΛ.  18
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ
«Αρτος» για το κεφάλαιο, «θέαμα» σκανδαλολογίας για το λαό

ΣΕΛ.  4
TΕ ΛΕΣΒΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αγώνας ενάντια στην αύξηση του ΦΠΑ και τη φοροληστεία

ΣΕΛ.  9


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org