ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σήμερα η εκδήλωση για τους νέους στη Μαθητεία και την Κατάρτιση

Βάζοντας στο επίκεντρο τους νέους που βρίσκονται στην Κατάρτιση και τη Μαθητεία και τα προβλήματά τους, η ΚΝΕ τους καλεί στη σημερινή εκδήλωση με θέμα «Η ελπίδα και η διέξοδος βρίσκονται στη συμπόρευση με το ΚΚΕ, στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας». Η εκδήλωση που διοργανώνεται από την Τομεακή Οργάνωση Μαθητείας και Κατάρτισης Αττικής της ΚΝΕ, γίνεται στις 7 μ.μ., στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36), με ομιλητή τον Νίκο Λάππα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Στόχος να μάθουν από κοντά οι σπουδαστές για τι παλεύει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ.

Το προηγούμενο διάστημα, μέλη και στελέχη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ συναντήθηκαν και συνομίλησαν με εκατοντάδες σπουδαστές, στο πλαίσιο μιας πλατιάς δραστηριότητας με δεκάδες περιοδείες και εξορμήσεις σε Δημόσια ΙΕΚ και ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ, στην Αττική και σε άλλες περιοχές. Μέσα από τις περιοδείες και εξορμήσεις, τα μέλη της ΚΝΕ άκουσαν τους προβληματισμούς των σπουδαστών για τις σπουδές τους και για τη ζωή τους.

Είναι χαρακτηριστικά τα οξυμένα προβλήματα που συναντάνε οι σπουδαστές με το άνοιγμα κιόλας των σχολών, που επιδεινώνουν περισσότερο τις σπουδές και τη ζωή τους. Ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, σε υποδομές και εξοπλισμούς, σε αναλώσιμα και βιβλία που είναι απαραίτητα ώστε οι σπουδαστές να μάθουν πραγματικά την ειδικότητα που έχουν επιλέξει, το επάγγελμά τους. Αντίστοιχα οξυμένο είναι και το πρόβλημα με τη μετακίνηση των σπουδαστών, καθώς δεν τους δίνεται πάσο για την πρόσβασή τους στα μέσα μεταφοράς. Ενώ όταν η κουβέντα πάει στις πρακτικές ασκήσεις περιγράφονται, συχνά, πραγματικά άθλιες συνθήκες...

Απέναντι σε αυτά οι σπουδαστές, μιλώντας με στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αντάλλαξαν γνώμες για το ποιος ευθύνεται, αν τελικά είναι μονόδρομος αυτό που ζούνε ή αν υπάρχει άλλη λύση. Συζήτησαν την πρόταση του ΚΚΕ, για το πώς θα δυναμώσουν τον συλλογικό αγώνα τους για τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Η συζήτηση και η πάλη των σπουδαστών για τα δικαιώματά τους, για τις σύγχρονες ανάγκες τους, φυσικά θα συνεχιστεί και σ' αυτό το πλαίσιο πραγματοποιείται η σημερινή εκδήλωση, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες αντίστοιχες τέτοιες πρωτοβουλίες.

ΛΑΡΙΣΑ
Κίνδυνος - θάνατος οι σιδηροδρομικές γραμμές που διασχίζουν την πόλη!

Ευθύνες στην κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή αποδίδει η Τομεακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ

Από παλιότερο δυστύχημα που είχε συμβεί στη Λάρισα, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους τρεις γυναίκες

ICON

Από παλιότερο δυστύχημα που είχε συμβεί στη Λάρισα, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους τρεις γυναίκες
Το μεγάλο πρόβλημα που προκαλεί, επί πολλά χρόνια, η διέλευση του σιδηροδρομικού δικτύου από το κέντρο της Λάρισας αναδεικνύεται, με τραγικό τρόπο, από το νέο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα που συνέβη προχτές το απόγευμα, στη συνοικία της Νέας Σμύρνης, με θύμα ένα 10χρονο παιδί, το οποίο έρχεται να προστεθεί στα πολλά άλλα που έχουν γίνει στην ίδια περιοχή, αλλά και σε άλλα σημεία της πόλης.

Αυτό επισημαίνει με ανακοίνωσή της η ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ, αποδίδοντας την ευθύνη στην κυβέρνηση και την Τοπική Διοίκηση που δεν λαμβάνουν όλα τα μέτρα που απαιτούνται, ώστε η πόλη να μη θρηνεί, συνεχώς, θύματα στις σιδηροδρομικές γραμμές.

Η ΤΕ Λάρισας σημειώνει ότι σε τμήματα αυτού του δικτύου δεν υπάρχει καν περίφραξη, ενώ κι εκεί που υπάρχει είναι διάτρητη, με τρύπες και κενά. Ταυτόχρονα, «σε κακά χάλια» είναι, κατά το πλείστον, οι υπόγειες και οι υπέργειες διαβάσεις, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται πολύ η διέλευση των πεζών και πολλοί ν' αναγκάζονται να περνούν μέσα από τις γραμμές, θέτοντας τη ζωή τους σε άμεσο κίνδυνο.

Αναφέρει, δε, συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως:

-- Την υπόγεια διάβαση πεζών που υπάρχει στο σημείο που έχασε τη ζωή του το 10χρονο Τσιγγανόπουλο, η οποία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν βρέχει γιατί συγκεντρώνονται εκεί νερά, ούτε και τα βράδια, αφού δεν διαθέτει τον απαιτούμενο φωτισμό.

-- Την υπέργεια διάβαση στο τέρμα της οδού Υψηλάντου, που είναι πολύ δύσκολο να την χρησιμοποιήσουν ιδιαίτερα όσοι έχουν κινητικά προβλήματα, αλλά και οι ηλικιωμένοι, λόγω του μεγάλου ύψους και των κατασκευαστικών προβλημάτων της.

Και η ανακοίνωση τονίζει: «Οι ευθύνες γι' αυτήν την απαράδεκτη κι επικίνδυνη κατάσταση βαρύνουν τις κυβερνήσεις, τον ΟΣΕ και την Τοπική Διοίκηση. Οι κυβερνήσεις και ο ΟΣΕ, επικαλούμενοι το "μεγάλο οικονομικό κόστος", αρνούνται την υπογείωση των σιδηροδρομικών γραμμών που διέρχονται μέσα από το κέντρο της πόλης (ένα αίτημα που τίθεται από παλιά), αλλά και την κατασκευή των άμεσων έργων για την ασφαλή διάβαση των πεζών. Και η σημερινή δημοτική αρχή της "πρώτη φορά αριστερά" του κ. Καλογιάννη, ακολουθώντας τον "ντορό" των προηγούμενων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αδιαφορεί πλήρως και προκλητικά γι' αυτό το θανατηφόρο πρόβλημα που ταλαιπωρεί την πόλη και "περί άλλα τυρβάζει".

Την υπόθεση, λοιπόν, πρέπει να πάρουν στα χέρια τους οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα της Λάρισας, διεκδικώντας, αγωνιστικά, τη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων που αφορούν: Την υπογείωση των σιδηροδρομικών γραμμών που διέρχονται από το κέντρο της Λάρισας. Την ολοκληρωμένη και ασφαλή περίφραξη όλου του σιδηροδρομικού δικτύου εντός της πόλης. Την ευκολότερη κι ασφαλέστερη διέλευση των πεζών από τις υπόγειες και υπέργειες διαβάσεις».

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Οχι στη μεταστέγαση του Εσπερινού σχολείου

Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας

Σε αποχή από τα μαθήματά τους προχώρησαν από τις 25 Οκτώβρη οι μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου και Λυκειακών Τάξεων Καρδίτσας ζητώντας να μη μεταστεγαστεί το σχολείο τους, όπως αποφάσισε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας. Τα ζητήματα που δημιουργεί η απόφαση φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας ζητώντας να παραμείνει το σχολείο στο χώρο που εξυπηρετεί τους μαθητές του. Ανακοίνωση για το ίδιο θέμα, με την οποία συμπαραστέκεται στον αγώνα των μαθητών του εσπερινού σχολείου ενάντια στη μεταστέγαση εξέδωσε και η Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ.

Η μεταστέγαση (μέχρι τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου) προβλέπεται να γίνει σε κτίριο όπου συστεγάζονται άλλα 4 σχολεία και ήδη παρουσιάζονται προβλήματα με τα ωράρια, τους χώρους υγιεινής, τη θέρμανση και την καθαριότητα. «Η απόφαση αυτή προστίθεται σε μια συνολική εικόνα εγκατάλειψης των σχολικών κτιρίων της πόλης (Μουσικό, 1ο Λύκειο κ.ά.) και εντάσσεται στην πολιτική περικοπής δαπανών στην Εκπαίδευση. Γίνεται αντιληπτό πως αν υλοποιηθεί, θα έχει μόνο αρνητικές συνέπειες, αφού δεν λαμβάνεται υπόψη ότι στο σχολείο αυτό φοιτούν κατά κύριο λόγο μαθητές, οικογενειάρχες, εργαζόμενοι, υποαπασχολούμενοι, άνεργοι, δηλαδή άνθρωποι που με μεγάλες προσωπικές και οικογενειακές θυσίες επιδιώκουν να κατακτήσουν την αναγκαία ελάχιστη μόρφωση που τους έχει στερήσει η βάρβαρη καπιταλιστική κοινωνία», αναφέρεται στην Ερώτηση. Επισημαίνεται επίσης πως τις προηγούμενες μέρες είχαν προχωρήσει και οι μαθητές του Μουσικού σχολείου σε αποχή από τα μαθήματά τους για ζητήματα υποδομών και οι μαθητές των ΕΠΑΛ για να μην καταργηθούν ειδικότητες.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης και Κ. Στεργίου ρωτούν τον υπουργό Παιδείας, τι θα κάνει η κυβέρνηση για να παραμείνει το Εσπερινό Γυμνάσιο - Λ.Τ. Καρδίτσας στο χώρο που εξυπηρετεί τους μαθητές του, να λυθούν τα προβλήματα υποδομών όλων των σχολείων της πόλης για τα οποία διαμαρτύρονται μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί και, τέλος, να μην καταργηθεί καμιά ειδικότητα/τομέας ΕΠΑΛ και να καλυφθούν τα εκπαιδευτικά κενά.

Πέθανε ο Κ. Βεργόπουλος

Πέθανε στο Παρίσι σε ηλικία 75 ετών ο Κώστας Βεργόπουλος, οικονομολόγος και συγγραφέας. Ο Κώστας Βεργόπουλος ήταν καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού.

Απολογήθηκε ο δολοφόνος

Ενταση επικράτησε χτες στην Ευελπίδων κατά την προσαγωγή του 58χρονου δράστη που απολογήθηκε για τη δολοφονία με 14 μαχαιριές της εφοριακού Δώρας Ζέμπερη στο Β' Νεκροταφείο Αθηνών. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατούσε ήταν ότι ενώ η ανάκριση είχε ολοκληρωθεί και συγγενείς και φίλοι του θύματος τον περίμεναν να βγει, ο 58χρονος που έχει ομολογήσει τη δολοφονία, κρατούνταν στο κτίριο και στις δύο εξόδους υπήρχαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Τελικά ο δράστης, που κρίθηκε προφυλακιστέος, φυγαδεύτηκε από την Αστυνομία.

Ειδικότερα, να σημειωθεί ότι την οργισμένη αντίδραση του συγκεντρωμένου πλήθους στα δικαστήρια συνάντησε και χτες ο 58χρονος που απολογήθηκε στον ανακριτή. Μόλις έγινε αντιληπτή η προσαγωγή του, επαναλήφθηκαν οι σκηνές που είχαν προηγηθεί λίγα 24ωρα πριν, όταν για πρώτη φορά οδηγήθηκε ενώπιον των δικαστικών αρχών. Η οικογένεια του θύματος και ο κόσμος επιτέθηκε στον δράστη.

Ο 58χρονος είχε ζητήσει και είχε λάβει 48ωρη προθεσμία την Τετάρτη. Κίνητρο για τη δολοφονία ήταν η ληστεία. Η Δώρα Ζέμπερη προέβαλε αντίσταση όταν της επιτέθηκε ο δράστης για να την ληστέψει και τότε εκείνος την κατακρεούργησε. Σε βάρος του ο εισαγγελέας έχει ασκήσει ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, ληστεία με ιδιαίτερη σκληρότητα, από την οποία επήλθε θάνατος, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ