ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Αρτος» για το κεφάλαιο, «θέαμα» σκανδαλολογίας για το λαό

Μπόλικη σκανδαλολογία, υποσχέσεις για ορισμένα ψίχουλα στην ακραία φτώχεια και κάλπικες προσδοκίες για τα οφέλη της ανάκαμψης, συνθέτουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποσπάσει την προσοχή του λαού απ' την αντιλαϊκή της πολιτική, που κλιμακώνεται όσο «τρέχουν» οι διαδικασίες ολοκλήρωσης της 3ης «αξιολόγησης».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, μιλώντας χτες στον ρ/σ «Κόκκινο» Καβάλας, εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τα εύσημα απ' τους «θεσμούς» και εκτίμησε ότι «σιγά σιγά μπαίνουν ισχυρά θεμέλια για μια βιώσιμη μακρόπνοη ανάκαμψη και ανάπτυξη».

Ενόψει και του περιφερειακού «αναπτυξιακού συνεδρίου» που θα πραγματοποιηθεί Δευτέρα και Τρίτη στην Κομοτηνή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι η διαβούλευση για το παραγωγικό μοντέλο». Δηλαδή, για το ποιοι κλάδοι που ιεραρχεί ψηλά το κεφάλαιο πρέπει να στηριχθούν εμπράκτως απ' την κυβέρνηση και το κράτος. Οπως είπε, «γι' αυτόν τον λόγο συζητάμε για ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, για ενίσχυση της μεταποίησης, για ενίσχυση της βιομηχανίας (...) Δεύτερο, φυσικά, είναι να συζητήσουμε πώς τα αιτήματα, οι προτάσεις, οι σκέψεις, οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών μπορούν να εξυπηρετηθούν όσο το δυνατόν ταχύτερα μέσα ακριβώς στο πλαίσιο αυτού του νέου παραγωγικού μοντέλου και αυτού του νέου οικονομικού σχεδιασμού».

Αφού διεκδίκησε τα εύσημα του εγχώριου κεφαλαίου για «μια σειρά από πρωτοβουλίες, οι οποίες έχουν βελτιώσει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό το επενδυτικό και το οικονομικό κλίμα», που έχει πάρει η κυβέρνηση, όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και ο «αναπτυξιακός» νόμος, το ξεμπλοκάρισμα έργων του παλιού «αναπτυξιακού» νόμου, διαβεβαίωσε ότι στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθεί και στη συνέχεια, λέγοντας: «Βεβαίως θέλουμε τις επενδύσεις, βεβαίως θέλουμε και τις εγχώριες, αλλά και τις άμεσες ξένες επενδύσεις».

Κι ενώ στο πεδίο αυτό, της διευκόλυνσης και στήριξης με κάθε τρόπο του κεφαλαίου, η σύμπλευση με τη ΝΔ βγάζει μάτι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να τραβήξει κάλπικες διαχωριστικές γραμμές ισχυριζόμενος ότι «εμείς θέλουμε ένα παραγωγικό μοντέλο, το οποίο είναι φιλικό στο περιβάλλον, έχει υψηλούς μισθούς, σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα (...) Και από την άλλη μεριά, το σχέδιο της ΝΔ, που είναι η ανάπτυξη με βασική κατευθυντήρια αρχή, αν θέλετε, την αύξηση των κερδών χωρίς την τήρηση κανόνων, αρχών (...) Αυτά τα δύο αντιπαραθετικά σχέδια νομίζω ότι σήμερα σκιαγραφούν, σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, και την πολιτική σύγκρουση, την πολιτική σύγκρουση μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς»!

Σκάνδαλα για κάθε χρήση

Στο μεταξύ, καλά κρατούν η διελκυστίνδα κυβέρνησης - ΝΔ και ο κουρνιαχτός της σκανδαλολογίας. Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, κατήγγειλε «μια ξεκάθαρη επιχείρηση αλλαγής ατζέντας» από πλευράς ΝΔ, «με στόχο να παρακάμψει τα αμείλικτα ερωτήματα γύρω και από την υπόθεση Αυγενάκη και από την υπόθεση των "Paradise papers" και την εμπλοκή της συζύγου του κ. Μητσοτάκη».

Την ίδια ώρα, η ΝΔ κραδαίνοντας όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία και το ρόλο ως μεσάζοντα του Βασ. Παπαδόπουλου, ρωτούσε τον πρωθυπουργό «για ποιο λόγο καλύπτει το εξόφθαλμο σκάνδαλο;» και τον υπουργό Εξωτερικών αν «γνώριζε την επίσημη αλληλογραφία του υπουργού Αμύνης με τον Ελληνα πρόξενο στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με την οποία ο Βασίλης Παπαδόπουλος δεν εκπροσωπεί τη Σαουδική Αραβία».

Στο μεταξύ, αντιπαράθεση μεταξύ «Νέων» και υπουργού Αμυνας προέκυψε χτες, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας σχετικά με τη συμφωνία και την πώληση πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία. Η διεύθυνση των «Νέων» ανακοίνωσε ότι είχε υποβληθεί μήνυση και κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας κατά του διευθυντή της από τον υπουργό Αμυνας, Π. Καμμένο, με αφορμή το χτεσινό πρωτοσέλιδο. Ο υπουργός Αμυνας μέσω του λογαριασμού του στο «Twitter» μίλησε για «μαϊμού είδηση» και είπε ότι δεν έκανε μήνυση.

«Εμβληματικά έργα» με γεωστρατηγική «οσμή»

Την κρατική χρηματοδότηση ύψους 100 εκατ. ευρώ για «τρία νέα εμβληματικά έργα», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Οικονομίας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενόψει βέβαια και του λεγόμενου «Αναπτυξιακού Συνεδρίου» στη Θράκη, στο πλαίσιο της περιφερόμενης κυβερνητικής φιέστας.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, τμήμα του οποίου προορίζεται για στρατιωτική βάση των ΗΠΑ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, η αναβάθμιση του λιμανιού αφορά τη «βέλτιστη αξιοποίηση της σύνδεσής του με το σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ και τη δημιουργία ολοκληρωμένου κυκλώματος μεταφορών». Επίσης, η κυβέρνηση εξαγγέλλει την αναβάθμιση του εμπορικού και του επιβατικού λιμανιού Καβάλας, καθώς και την κατασκευή νέου συνοριακού σταθμού στους Κήπους Εβρου.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, που θα δώσει το «παρών» στο εν λόγω «αναπτυξιακό συνέδριο», έχει επισημάνει το αμερικανικό «επενδυτικό ενδιαφέρον», μεταξύ άλλων, και για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, με άξονα τη μεταφόρτωση υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Θυμίζουμε πως το «επικαιροποιημένο» μνημόνιο προβλέπει ότι «οι ελληνικές αρχές θα συμφωνήσουν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατάλογο 15 έως 20 μεγάλων, εμβληματικών σχεδίων» για την περίοδο μέχρι το 2020. Οπως συμφωνήθηκε, οι ελληνικές αρχές θα ολοκληρώσουν τη στρατηγική ανάπτυξης, η οποία μεταξύ άλλων «θα πρέπει να στοχεύει στη δημιουργία, μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, ενός ελκυστικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος». Σε αυτό το πλαίσιο, οι προτεραιότητες αφορούν τομείς όπως ο τουρισμός, οι τεχνολογίες πληροφορικής, οι μεταφορές, η φαρμακοβιομηχανία, η μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, η εφοδιαστική αλυσίδα.

Ουσιαστικά, πρόκειται για τα «εμβληματικά έργα» που έχει προτείνει και η πλευρά του ΣΕΒ και που βέβαια θα μπορέσουν να προχωρήσουν στο πλαίσιο της λεγόμενης αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, και σε κάθε περίπτωση σε συνεργασία με το υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων.

Η Τράπεζα της Ελλάδας

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, στο πλαίσιο χτεσινής ομιλίας του στην «Ευρω-Αραβική Διάσκεψη», εστίασε, μεταξύ άλλων, στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας, όπως «η γεωγραφική της θέση στη Νοτιανατολική Ευρώπη». Οπως είπε, «η Ελλάδα παρέχει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες ως κόμβος μεταφορών και Ενέργειας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «επενδυτικές ευκαιρίες» εντοπίζονται και σε τομείς όπως η εφοδιαστική (logistics), τα δίκτυα, η ναυτιλία, το εμπόριο, η φαρμακευτική βιομηχανία, η μεταποίηση, ο κλάδος των ορυχείων και των λατομείων.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ»
Ζητούν ψήφο για να την καταθέσουν στο «ταμείο» του κεφαλαίου

Προτροπές για μαζική συμμετοχή στη διαδικασία εκλογής αρχηγού στο νέο σχήμα της κεντροαριστεράς απευθύνουν στο λαό οι διεκδικητές του χρίσματος, κρύβοντας ότι στην πραγματικότητα τον καλούν να ψηφίσει πολιτική πρόταση παρόμοια με αυτήν των ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, για τη στήριξη της ανάκαμψης του κεφαλαίου σε βάρος των δικαιωμάτων του.

«O χώρος του Κέντρου έχει μια μεγάλη παράδοση συμμετοχής. Ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε, γιατί είναι πολύ σημαντικό το νέο κόμμα να ξεκινήσει με εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους, αλλιώτικα υπάρχει ο κίνδυνος να κλειστούμε όλοι πάλι στο καβούκι μας», είπε χτες ο Στ. Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Παραπολιτικά», εκφράζοντας την αγωνία για τους όρους με τους οποίους ο νέος φορέας θα διεκδικήσει το ρόλο του στο αστικό πολιτικό σκηνικό ως βασικό στήριγμα μιας αντιλαϊκής κυβερνητικής εναλλαγής με κορμό είτε τη ΝΔ είτε τον ΣΥΡΙΖΑ. Οπως πρόσθεσε απ' το πόσοι θα ψηφίσουν θα καθοριστεί «ποιος θα είναι ο αρχηγός του κεντρώου χώρου, αυτός που αύριο θα καθορίσει και τη διακυβέρνηση της χώρας».

Το περιεχόμενο της πολιτικής που θα ασκηθεί προκύπτει κι απ' την ομιλία της Φώφης Γεννηματά προχτές το βράδυ στο Σπόρτινγκ με την οποία εγκάλεσε τον Αλ. Τσίπρα ότι «μιλά για ανάπτυξη την ώρα που διώχνει τους επενδυτές».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναγορεύοντας το πρόταγμα του εγχώριου κεφαλαίου για ανάκαμψη σε «εθνική γραμμή», είπε πως αυτό αποτελεί τη βάση για «οποιαδήποτε συνεργασία», ρωτώντας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αν «είναι διατεθειμένοι να συμβάλουν στην πολιτική σταθερότητα και τη διακυβέρνηση»...

Υποσχέθηκε δε στην αστική τάξη «στοχευμένη μείωση φόρων και εισφορών, που θα λειτουργήσει ως κίνητρο για επενδύσεις και Ανάπτυξη ...κίνητρα φορολογικά και ασφαλιστικά», ενώ με τη σειρά της αναπαρήγαγε το μύθευμα της δίκαιης ανάκαμψης, υποστηρίζοντας ότι «λέμε παραγωγή νέου πλούτου και δίκαιη διανομή του».

Σε εκδήλωση του Κόμματος Εργασίας Αυστρίας

Για τη Βιέννη αναχώρησε ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου σήμερα, Σάββατο θα μιλήσει σε εκδήλωση του Κόμματος Εργασίας της Αυστρίας, για τα 100 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στην Τσεχία

Στην Πράγα μεταβαίνει αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με τον Ηλία Ναζίρ, μέλος του Τμήματος των Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη που διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής της Πράγας του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας, με διεθνή συμμετοχή και με θέμα «Σχετικά με τη Θεωρία και την Πράξη του Κομμουνιστικού Κινήματος», που πραγματοποιείται με την ευκαιρία της 170ης επετείου του Κομμουνιστικού Μανιφέστου και της 100ής επετείου της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης.

Συλλυπητήρια της ΚΕ στον σ. Θέμη Γκιώνη

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στον σ. Θέμη Γκιώνη, μέλος της ΚΕ, για την απώλεια της αδελφής του.

Αντιδράσεις για την άδεια Κουφοντίνα

Συνεχίστηκε και χτες η κοκορομαχία γύρω από την άδεια Κουφοντίνα από τις φυλακές. ΝΔ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση για τη χορήγηση του δικαιώματος, ενώ η κυβέρνηση επικαλείται το σε ισχύ νομικό πλαίσιο, κατηγορώντας τα άλλα αστικά κόμματα ότι επιχειρούν να αλλάξουν την «ατζέντα».

Η υπόθεση πήρε και διπλωματικές διαστάσεις, καθώς μετά από την αντίδραση του Αμερικανού πρέσβη, στις ΗΠΑ η Χέδερ Νάουερτ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε ότι η άδεια Κουφοντίνα τούς «προκάλεσε πρωτοφανή ανησυχία». Συνέχισε: «Θέλουμε να καταδικάσουμε την έξοδο από τη φυλακή τού καταδικασμένου για τρομοκρατικές ενέργειες (...) Η πρεσβεία μας στην Αθήνα έχει μεταφέρει τις σοβαρές ανησυχίες μας για την υπόθεση αυτή στην ελληνική κυβέρνηση». Ο Αμερικανός πρέσβης μίλησε με τον υπουργό Αμυνας τηλεφωνικά, μεταφέροντας τις «ανησυχίες» των ΗΠΑ.

Αντίδραση εκδηλώθηκε και από την πρέσβη της Βρετανίας στην Αθήνα, Κ. Σμιθ, που δήλωσε ότι «σεβόμαστε την ανεξαρτησία της ελληνικής Δικαιοσύνης, όμως είμαστε βαθύτατα απογοητευμένοι από την απόφαση να δοθεί άδεια από τη φυλακή σε έναν τρομοκράτη δολοφόνο και συμμεριζόμαστε τον πόνο που προκαλεί η απόφαση αυτή στις οικογένειες των θυμάτων».

Αντιδράσεις εξέφρασε και το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, που σε ανακοίνωσή του εξέφρασε «μεγάλη απογοήτευση», προσθέτοντας ότι «η ανοχή σε έναν αιμοδιψή τρομοκράτη με αυτόν τον τρόπο αποτελεί απόλυτη ασέβεια στη μνήμη των μαρτύρων μας» (η «17 Νοέμβρη» συνδέθηκε και με τη δολοφονία στελεχών της τουρκικής πρεσβείας το 1991).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ