Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το νέο αντεργατικό έκτρωμα άλλο ένα παράδειγμα ότι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διεκπεραιώνουν τη βρώμικη δουλειά

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Eurokinissi

Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση κάνει άλλο ένα πολιτικό «στριπτίζ», που αποκαλύπτει ότι οι αντιλαϊκές της δεσμεύσεις απέναντι στο κεφάλαιο δεν έχουν τελειωμό.

Προσπαθούν να γεμίσουν ένα βαρέλι που δεν έχει πάτο.

Ο τρόπος που έφερε αυτό το νομοσχέδιο, με τη μορφή του επείγοντος, σαν τον κλέφτη, αποσκοπεί στον αιφνιδιασμό των γιατρών.

Θέλει να προλάβει τις δικαιολογημένες αντιδράσεις που ήδη υπάρχουν από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας αλλά και από άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων.

Πλήρης εφαρμογή ό,τι πιο νοσηρού σκέφτηκαν οι εγκέφαλοι της ΕΕ

Κύριοι της κυβέρνησης,

Το 48ωρο που επικαλείστε ότι καθιερώνετε είναι σκέτη απάτη. Οπως επίσης απάτη είναι ότι βελτιώνεται ο χρόνος εργασίας των γιατρών. Η εξαπάτηση των γιατρών που επιχειρείτε, ξεκινάει ακόμα από τον τίτλο του νομοσχεδίου.

Βαφτίζετε «οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών» την ουσιαστική και πλήρη αποδιοργάνωσή του, η οποία έρχεται να προστεθεί στο υπάρχον σμπαράλιασμα. Ενσωματώνοντας όλες τις αντιδραστικές Ευρωπαϊκές Οδηγίες, οδηγείτε σε ελαστικοποίηση του ωραρίου.

Πρόκειται για την πλήρη και αμάσητη εφαρμογή της «Εκθεσης Σέρκας», που από το 2008 είχε μείνει στην άκρη, κάτω από την κατακραυγή των εργαζομένων αφού περιλαμβάνει ό,τι πιο νοσηρό σκέφτηκαν οι εγκέφαλοι στην ΕΕ.

Οπως: Πρώτον, τη δυνατότητα της επιχείρησης να χωρίζει τον ημερήσιο εργάσιμο χρόνο σε ενεργό και ανενεργό, και δεύτερον, τη «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και εδώ αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει τη βρώμικη δουλειά που δεν μπόρεσαν οι προηγούμενοι.

Αξιοποιείτε το σημερινό απαράδεκτο καθεστώς για να υλοποιήσετε αξιώσεις του κεφαλαίου

Αξιοποιείτε το σημερινό απαράδεκτο καθεστώς ωραρίων και εφημεριών. Αντί να λύσετε το πρόβλημα με το μόνο τρόπο που υπάρχει: Δηλαδή, τις απαραίτητες προσλήψεις γιατρών κι υγειονομικών με σταθερές εργασιακές σχέσεις.

Αντί γι' αυτό, χρησιμοποιείτε μια κατάσταση που μαζί με τους προηγούμενους συνδιαμορφώσατε, σαν άλλοθι, για να υλοποιηθεί άλλη μια ακόμα πιο αντιλαϊκή αναδιάρθρωση του χρόνου εργασίας των γιατρών.

Μήπως, τηρουμένων των αναλογιών, το ίδιο δεν κάνετε και με τον ΕΔΟΕΑΠ, τους δημοσιογράφους; Από τη μια οδηγήσατε μαζί με τους προηγούμενους τα ταμεία σε αδιέξοδο κι από την άλλη φέρνετε μια τροπολογία λέγοντας στους εργαζόμενους «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα», ενώ αυξάνει και τις εισφορές των εργαζομένων.

Και μάλιστα το κάνετε διαστρεβλώνοντας κατάφωρα τις θέσεις και τοποθετήσεις του ΚΚΕ, όπως επιχειρήσατε να κάνετε χτες και προχτές στην Επιτροπή της Βουλής για τα ζητήματα των γιατρών, του χρόνου εργασίας, της «διευθέτησης» και όλα αυτά που είπαν υπεύθυνα οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ έχει επισημάνει ότι αυτό το τερατούργημα δεν αφορά μόνο τους γιατρούς. Είναι προμήνυμα για το τι επιφυλάσσεται και σε άλλους κλάδους εργαζομένων προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει ρυθμίσεις που μόλις πρόσφατα έθεσε και ο ΣΕΒ ως επείγουσα προτεραιότητα. Οπως είναι η παραπέρα «ευελιξία» των εργασιακών σχέσεων, επισημαίνοντας ότι στον τομέα της δημόσιας Υγείας ο βαθμός «ευελιξίας» πρέπει να ανέβει!

Και εσείς σπεύσατε αμέσως να υλοποιήσετε τις αξιώσεις των μεγαλοβιομηχάνων. Δίκαια έχετε ανακηρυχθεί σαν τα παιδιά για όλες τις δουλειές, τις βρώμικες δουλειές, που οι προηγούμενοι από εσάς δυσκολεύονταν - όχι ότι δεν ήθελαν - ή και δεν πρόλαβαν πιθανόν να υλοποιήσουν. Κι αφήστε την υποκρισία και τη δήθεν κόντρα με τη ΝΔ, αφού μαζί ψηφίζετε την Οδηγία σήμερα, όπως και σειρά άλλα κρίσιμα ζητήματα το προηγούμενο διάστημα, αρχής γενομένης απ' το τρίτο μνημόνιο και τα άλλα που δήθεν θα καταργούσατε με ένα νόμο.

Το αντεργατικό έκτρωμα καταργεί τον σταθερό, ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας

Το ανθυγιεινό - αντεργατικό αυτό έκτρωμα που φέρατε, καταργεί τον σταθερό, ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των γιατρών.

Οι 48 ώρες δεν είναι ο μέγιστος επιτρεπτός εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας, αλλά ο μέσος όρος με περίοδο αναφοράς το τετράμηνο. Θα μπορούν έτσι να εφημερεύουν όλες τις καθημερινές δωδεκάωρα για πάνω από ένα μήνα.

Είναι τεράστια πρόκληση και θράσος της κυβέρνησης! Δώδεκα ώρες δουλειά - δώδεκα ώρες ανάπαυση, και αυτό υπό αίρεση, αφού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η αιτιολογική έκθεση, επιτρέπεται και «παρέκκλιση για λόγους υπηρεσιακών αναγκών και διασφάλισης της καλής λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας».

Με εξουθενωμένους γιατρούς θα διασφαλίσετε την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων; Τόσο αναίσθητοι είστε να μην καταλαβαίνετε ότι με αυτό τον τρόπο πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες τραγικών παραλείψεων και λαθών, σε βάρος της υγείας, ακόμα και της ίδιας της ζωής των ασθενών;

Το έκτρωμα - νομοθέτημά σας καθιερώνει το «opt out». Δηλαδή, με ατομική συναίνεση του γιατρού, ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας θα μπορεί να αυξάνεται από 48 στις 60 ώρες. Με τα τεράστια κενά που όλοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν, με το πάγωμα ουσιαστικά των προσλήψεων, τα περί «ελεύθερης συναίνεσης του γιατρού» είναι απροκάλυπτη κοροϊδία, καθαρή πρόκληση. Το 60ωρο θα είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Καθιερώνεται επίσης η έννοια του ενεργού και ανενεργού χρόνου εργασίας. Εργάσιμος θεωρείται μόνο ο χρόνος κατά τον οποίο ο γιατρός βρίσκεται στο χώρο εργασίας του. Συνεπώς ο χρόνος της «εφημερίας ετοιμότητας» δεν θεωρείται εργάσιμος χρόνος, αλλά χρόνος ανάπαυσης, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτού του τύπου οι εφημερίες να μην πληρώνονται, παρά μόνο αν ο γιατρός κληθεί στο νοσοκομείο και παράσχει υπηρεσίες.

Η ερμηνεία αυτή προκύπτει από τα σχετικά άρθρα που ορίζουν ποιες είναι οι αμειβόμενες υπερωρίες, όπου ρητά σαν τέτοιες ορίζονται μόνο όσες είναι με παρουσία στο χώρο εργασίας.

Η κυβέρνηση κάνει πως δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει για την κοινωνική ζωή και την υγεία των εργαζομένων με αυτά τα ωράρια - λάστιχο.

Οταν και οι πρωτοετείς φοιτητές της Ιατρικής γνωρίζουν - αλλά προκύπτει και από την κοινή λογική - ότι η τεράστια καταπόνηση του ανθρώπινου οργανισμού από τέτοια εξοντωτική και συνεχόμενη καθημερινή εργασία δεν μπορεί να αναπληρωθεί από το γεγονός ότι στη συνέχεια θα εργάζεται σχετικά λιγότερες ώρες.

Από τη μια η κυβέρνηση προπαγανδίζει ότι η «οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών» αποσκοπεί στην προστασία της υγείας και των εργασιακών δικαιωμάτων των γιατρών, και από την άλλη τους καλεί «εθελοντικά» να τα απεμπολούν!

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αυτή η «εξαίρεση» είναι προσωρινή για 3 χρόνια, μέχρι να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις.

Καλά, ποιους νομίζετε ότι κοροϊδεύετε;

Εδώ έχετε συμφωνήσει για την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων και των ματωμένων πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2060, που είναι σε αντίθεση με αυτά που λέτε για τις προσλήψεις.

Στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού η δαπάνη για τα νοσοκομεία είναι μειωμένη κατά 350 εκατομμύρια ευρώ!

Προμήνυμα για το τι έχετε συμφωνήσει για τις αντεργατικές ανατροπές

Κύριοι της κυβέρνησης,

Οσο και να προσπαθείτε να φιλοτεχνήσετε ένα δήθεν φιλολαϊκό πρόσωπο, «δεν σας βγαίνει».

Είσαστε εκτεθειμένοι. Εφαρμόσατε τον αντιασφαλιστικό νόμο - λαιμητόμο. Καταργήσατε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Επεκτείνατε τις ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Λεηλατήσατε τους μισθούς και τις συντάξεις.

Περικόψατε ότι έχει σχέση με τις κοινωνικές παροχές.

Εχετε διαμορφώσει - χωρίς υπερβολή - μια εργασιακή ζούγκλα.

Και τώρα έρχεστε και χτυπάτε την καρδιά των εργατικών κατακτήσεων, με την κατάργηση του σταθερού χρόνου εργασίας.

Είναι προμήνυμα για το τι έχετε συμφωνήσει με τους συνδαιτυμόνες σας, τους επιχειρηματικούς ομίλους, σχετικά με τις ανατροπές στην εργατική νομοθεσία και το παραπέρα χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας.

Γι' αυτό κρατάτε επτασφράγιστο μυστικό αυτές τις συμφωνίες, γι' αυτό και το σχετικό νομοσχέδιο θα το φέρετε πάλι σαν τους κλέφτες, αιφνιδιαστικά.

Το έχετε μάθει το μάθημα καλύτερα από τους δασκάλους σας.

Τους έχετε ξεπεράσει κατά πολύ.

Δε σταματάει ο αγώνας για αποκλειστικά δημόσιο, σύγχρονο και δωρεάν σύστημα Υγείας

Το ΚΚΕ στηρίζει τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών. Αυτό που είναι προς όφελος των γιατρών και των ασθενών είναι μόνο οι μαζικές προσλήψεις γιατρών, αλλά και άλλων υγειονομικών, με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, με σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας, 5ήμερο - 30ωρο, με μια εφημερία την εβδομάδα.

Με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, με κατάργηση όλων των αντεργατικών - αντιασφαλιστικών μέτρων, της φοροληστείας, με ουσιαστικά μέτρα για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και των ασθενών.

Δεν θα υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα μέχρι να φτάσουμε σε ένα αποκλειστικά δημόσιο, σύγχρονο και δωρεάν σύστημα Υγείας, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του λαού στην πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση της υγείας.

Καλούμε και από αυτό το βήμα τους γιατρούς και νοσηλευτές, όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, σε όλο τον τομέα της Υγείας - Πρόνοιας, να βρεθούν μαζί με τους υπόλοιπους εργάτες και υπαλλήλους, το λαό που υποφέρει, στα συλλαλητήρια που καλεί το ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα, και εδώ στην Αθήνα έξω από εδώ, στο Σύνταγμα, στις 6.30 το απόγευμα. Αλλά και να συνεχίσουν τον αγώνα τους σε καθημερινή βάση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χαιρετίζει τη συμμετοχή των γιατρών στις απεργιακές μάχες(2017-11-15 00:00:00.0)
Να αποσυρθεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο για το χρόνο εργασίας(2017-06-22 00:00:00.0)
Ασθενείς και υγειονομικοί να απαντήσουν στον εκβιασμό(2011-09-09 00:00:00.0)
Ενάντια στις ανάγκες και με κερκόπορτα στη διευθέτηση(2009-02-22 00:00:00.0)
«Λογικός χρόνος» εργασίας οι 60 ώρες τη βδομάδα!(2007-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ