Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Καθολική η συμμετοχή στην απεργία στα εργοτάξια

Την εξαπόλυση εργοδοτικών απειλών με χρυσαυγίτικες μεθόδους καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας

Από την απεργία στο εργοτάξιο του «Αστέρα» Βουλιαγμένης
Από την απεργία στο εργοτάξιο του «Αστέρα» Βουλιαγμένης
Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η χτεσινή απεργία που προκήρυξε το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας στα εργοτάξια ανακαίνισης του «Αστέρα» Βουλιαγμένης και κατασκευής του Μουσείου Γουλανδρή στο Παγκράτι, όπου οι εργαζόμενοι διεκδικούν την υπογραφή εργοταξιακών Συλλογικών Συμβάσεων, με αυξήσεις στα μεροκάματα και βελτίωση των όρων εργασίας. Εχοντας ήδη οργανώσει απεργιακές κινητοποιήσεις και στάσεις εργασίας στα δύο εργοτάξια, οι εργαζόμενοι έκαναν ένα σημαντικό βήμα συντονισμού του αγώνα τους.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν: Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα, αναγνώριση τριετιών και πλαφόν κατώτερου μεροκάματου για όλους τους εργαζόμενους στα έργα. Αυστηρή τήρηση του πενθήμερου, παύση εργασιών τα Σαββατοκύριακα και απαγόρευση της υπερωριακής απασχόλησης. Τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, έλεγχο των μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται στα έργα, απαγόρευση ανύψωσης με τα χέρια βαριών και επικίνδυνων αντικειμένων. Πραγματική λειτουργία ιατρείου στο χώρο, στελεχωμένου με υγειονομικό προσωπικό.

Το Συνδικάτο καταγγέλλει επίσης την προσπάθεια που έκαναν τσιράκια της εργοδοσίας στο εργοτάξιο του «Αστέρα» Βουλιαγμένης να εξαπολύσουν απειλές «με χρυσαυγίτικες μεθόδους». Συγκεκριμένα, στέλεχος της εργοδοσίας είχε το θράσος να πει σε εκπρόσωπο του Συνδικάτου πως «αυτά κάνατε και στη Ζώνη και γι' αυτό πήγε η Χρυσή Αυγή, τα ίδια κάνετε τώρα και θα έρθει κι εδώ».

Στην ουσία, «μας μήνυσε ότι θα φωνάξει τα μαντρόσκυλα του κεφαλαίου να παίξουν το ρόλο τους, δηλαδή να βάλουν εμπόδια στο δικαίωμα των εργαζομένων να παλεύουν για το γάλα των παιδιών τους», σχολιάζει το Συνδικάτο και ξεκαθαρίζει: «Τους φασίστες τους τσάκισαν οι εργάτες με την πάλη τους, θα τους τσακίσουν και τώρα, πρώτα και κύρια οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του έργου, που με την καθολική τους συμμετοχή στην απεργία παλεύουν για τα δικαιώματά τους. Η εργοδοσία και τα τσιράκια της να το βάλουν καλά στο μυαλό τους: Στο Συνδικάτο και στο ταξικό εργατικό κίνημα δεν πιάνουν οι απειλές. Θα τους αντιμετωπίσουμε όπως τους αντιμετωπίζουμε παντού, με αποφασιστικότητα και με τη μαζική συμμετοχή των συναδέλφων».

Οι ημερομηνίες για τις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Οικοδόμων

Από τις 20 Νοέμβρη έως την 1η Δεκέμβρη θα διεξαχθούν οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Σύμφωνα με την απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, οι οικοδόμοι θα μπορούν να ψηφίζουν καθημερινά από τις 20/11 έως τις 24/11 και από τις 27/11 έως την 1/12, τις πρωινές ώρες σε χώρους δουλειάς (7 π.μ. - 3 μ.μ.) και τις απογευματινές ώρες στα γραφεία του Συνδικάτου και των Παραρτημάτων του (5 μ.μ. - 9 μ.μ.).

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκαν τις προηγούμενες μέρες οι Γενικές Συνελεύσεις των Παραρτημάτων. Το Συνδικάτο εκτιμά ότι στις διαδικασίες αυτές επιβεβαιώθηκε η συμφωνία των οικοδόμων με την ταξική γραμμή και με τις αποφάσεις που πάρθηκαν στην κεντρική εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, έγινε ουσιαστική συζήτηση «για τα ζητήματα του κλάδου, για την οργάνωση του αγώνα μας με επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες μας, μπροστά και στα νέα αντεργατικά μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ