Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΔΥΤ. ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Επαφές ΥΠΕΞ Ελλάδας - Αλβανίας

Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας, Ν. Κοτζιά και Ντ. Μπουσάτι, γίνεται, κατά πληροφορίες, σήμερα, αύριο και την Κυριακή στην Κρήτη, προκειμένου να συζητήσουν όλα τα εκκρεμή προβλήματα μεταξύ των δύο μερών: Από τη χάραξη θαλάσσιων ζωνών (με την ελληνική πλευρά να αξιοποιεί μια διμερή συμφωνία που είχε υπογραφτεί το 2009, αλλά η κυβέρνηση Ράμα την αμφισβητεί) και την οικοδόμηση δικτύων Ενέργειας και διαμετακόμισης, μέχρι τα δικαιώματα της μειονότητας, τις περιουσίες και τα στρατιωτικά κοιμητήρια, την απάλειψη αλυτρωτικών στοιχείων από σχολικά βιβλία της Αλβανίας, το θέμα των «Τσάμηδων» που βάζει η αλβανική πλευρά κ.ά.

Αυτές οι επαφές προωθούνται σε μια περίοδο που στην ημερήσια διάταξη βρίσκεται το ζήτημα της ένταξης των Δ. Βαλκανίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, προσπάθεια που προκαλεί αντιδράσεις άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, όπως η Ρωσία, και στην οποία επιχειρεί να παίξει «πρωταγωνιστικό ρόλο» η ελληνική κυβέρνηση, με τις «ευλογίες» των ΗΠΑ.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι από τη συνάντηση δεν πρέπει να αναμένονται «θεαματικά αποτελέσματα», αλλά έστω να προχωρήσουν κάποια «ήσσονος σημασίας ζητήματα, όπως τα νεκροταφεία». Οτι όλα, τελικά, εξαρτώνται από τη βούληση της κυβέρνησης Ράμα και αν έχει πάρει ο Μπουσάτι εντολή να προχωρήσει έστω κάποια θέματα από τη φορτωμένη ατζέντα.

«Ατού» στην προσπάθεια αυτή της εγχώριας αστικής τάξης, να πιέσει και να πετύχει κάποιες «διευθετήσεις», είναι η πρεμούρα των αλβανικών επιχειρηματικών ομίλων για ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ. Οπως με νόημα υπενθυμίζουν διπλωμάτες στην Αθήνα, το 2018 θα γίνει επισήμως στις Βρυξέλλες αξιολόγηση της πορείας ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ και αν πληροί τεθέντες όρους, το δε Δεκέμβρη αναμένεται πιθανόν και κάποια σχετική «προέκθεση». Μια διαδικασία που θα πρέπει να τύχει έγκρισης απ' όλα τα κράτη - μέλη.

Κινητικότητα, υπό το άγρυπνο βλέμμα του αμερικανικού παράγοντα, παρατηρείται και στο λεγόμενο Σκοπιανό. Ενδεικτικά, ο «επιβλέπων» την περιοχή, βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών, Μπράιαν Γι, μιλώντας σε «φόρουμ» για τα Δυτικά Βαλκάνια στην Ουάσιγκτον, έκανε την εκτίμηση ότι Ελλάδα και ΠΓΔΜ δείχνουν «μεγάλη προθυμία» να επιλύσουν το ζήτημα της ονομασίας.

«Θα πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά πράγματα και από τις δύο πλευρές, θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις και είμαι αισιόδοξος ότι θα προκύψει μια λύση γιατί η διάθεση τόσο στην Ελλάδα όσο και στη "Μακεδονία" είναι στο υψηλότερο επίπεδο από ποτέ», δήλωσε. Πρόσθεσε ότι η ασφάλεια της ΠΓΔΜ εξαρτάται από την επίλυση του ζητήματος του ονόματος και την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Σημειωτέον, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα, Μάθιου Νίμιτς, αναμένεται να καλέσει εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ να συναντηθούν στα τέλη Νοέμβρη στη Νέα Υόρκη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ