Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Προσκλητήριο σε επενδυτές με «ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» τη φτηνή εργασία

Οι μεγάλες δυνατότητες κερδοφορίας λόγω της έντασης της εκμετάλλευσης και τα «γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα» στο επίκεντρο κυβερνητικής καμπάνιας σε ξένους επενδυτές

Τη «δυνατότητα κερδοφορίας», μέσα και από την «αξιοποίηση του υψηλά εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού με ανταγωνιστικές αμοιβές», διαφήμισε ο υπουργός Οικονομίας στους «επενδυτές»

Eurokinissi

Τη «δυνατότητα κερδοφορίας», μέσα και από την «αξιοποίηση του υψηλά εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού με ανταγωνιστικές αμοιβές», διαφήμισε ο υπουργός Οικονομίας στους «επενδυτές»
Σε επιθετική πολιτική προσέλκυσης νέων κερδοφόρων επενδύσεων, με κράχτη βέβαια την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, σε συνδυασμό και με τα «γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα» της χώρας, προχωρά σε αυτήν τη φάση η συγκυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα δείχνει στην προοπτική και νέων φοροελαφρύνσεων σε όφελος των μονοπωλίων και των «επενδυτών», «όταν επιτευχθεί πρόοδος στη δημοσιονομική προσαρμογή», «πρόοδος» που μεταξύ άλλων προβλέπει την εφαρμογή των προνομοθετημένων μέτρων σχετικά με την κατακρεούργηση των συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου.

Χαρακτηριστική σε αυτό το επίπεδο είναι η παρέμβαση του υπουργού Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, στο πλαίσιο συνεδρίου που διοργανώνει το Χρηματιστήριο της Αθήνας στο Λονδίνο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ελληνας υπουργός, απαντώντας στο «ερώτημα» ξένων επενδυτών «γιατί να επενδύσουμε στην Ελλάδα;», εστιάζει στους παρακάτω άξονες:

-- «Δυνατότητα κερδοφορίας», με «αξιοποίηση του υψηλά εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού με ανταγωνιστικές αμοιβές». Αυτές (το φτηνό «εργατικό κόστος») μαζί με τους «πλούσιους υλικούς πόρους μπορούν να στηρίξουν τον τουρισμό, την Ενέργεια, τις εξορύξεις, την αγροδιατροφική βιομηχανία, τις επιστήμες της ζωής, συμπεριλαμβανομένου του φαρμακευτικού κλάδου και των κλινικών δοκιμών, τις εφοδιαστικές αλυσίδες και τις νέες τεχνολογίες».

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, το 2008 το «εργατικό κόστος στην Ελλάδα έφτανε στο 65,5% της ΕΕ», τονίζοντας στους επενδυτές ότι το 2016 «το εργατικό κόστος στην Ελλάδα ήταν μόνο το 47,7% της ΕΕ».

-- «Πολιτική σταθερότητα και ασφάλεια στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ», σε συνδυασμό βέβαια και με τη «νομισματική σταθερότητα» στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.

-- «Ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα»: Οπως είπε, η Ελλάδα «είναι μια αναπτυγμένη χώρα με ευκαιρίες ανάπτυξης που παρατηρούνται κυρίως σε αναδυόμενες οικονομίες, γεγονός που δημιουργεί καλές επενδυτικές ευκαιρίες», δηλαδή με δυνατότητες προσφοράς μεγαλύτερου περιθωρίου κέρδους για τους επίδοξους επενδυτές.

Μεταξύ άλλων, ο Δ. Παπαδημητρίου εστίασε στις «διόδους προς τις αγορές και τις επενδυτικές κοινότητες άλλων χωρών, όπως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Κίνα, το Ιράν, η Ρωσία, το Καζακστάν και χώρες της Μέσης Ανατολής».

Αναφορικά με τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που προσφέρονται στα μονοπώλια και τους ομίλους, επεσήμανε ότι «γινόμαστε μάρτυρες μιας γρήγορης μετατροπής της χώρας σε ενεργειακό κόμβο για την περιοχή της Ευρασίας με αποθέσεις φυσικού αερίου, γεγονός που ενισχύει το ενδιαφέρον για ξένες άμεσες επενδύσεις», ενώ «οι γεωπολιτικές αλλαγές, μετά από τις κρίσεις σε Βόρεια Αφρική, Μέση Ανατολή και Τουρκία, έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε μια ιδιαίτερα σταθερή οικονομία σε νοτιοανατολική Ευρώπη και Μεσόγειο».

Μάλιστα, προκειμένου να κεντρίσει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια, όπως αυτά των «Νavarino Bay» (250 εκατ.), «Philip Moris» (300 εκατ.), Ομιλος Μυτιληναίου (400 εκατ.), «Fraport Greece» (400 εκατ.), Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (600 εκατ.), ΟΤΕ (1,5 δισ.), «Vodafone» και «Wind» (από 200 εκατ. καθεμιά) και βέβαια της «Exxon Mobil», «ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη κοιτασμάτων στις ελληνικές ακτές»...

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας τόνισε: «Οταν επιτευχθεί πρόοδος στη δημοσιονομική προσαρμογή, η κυβέρνηση σκοπεύει να μειώσει το φορολογικό βάρος στον ιδιωτικό τομέα, είτε μειώνοντας τον ΦΠΑ είτε τους φόρους ακινήτων και τις ασφαλιστικές εισφορές».

Το «βλέμμα» στα μνημόνια της «επόμενης μέρας»

Την ίδια ώρα, ορθάνοιχτο παραμένει το ενδεχόμενο επιβολής νέων αντιλαϊκών μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα και για την περίοδο μετά την προγραμματισμένη τυπική λήξη του τρέχοντος μνημονίου, πέρα και πάνω από αυτά που ήδη έχουν προνομοθετηθεί, ενώ ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το πλαίσιο της αντιλαϊκής εποπτείας μετά το 2018.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, Τ. Βίζερ, μιλώντας στην ιστοσελίδα «insider»:

«Θα υπάρξει ακόμη ένα πλαίσιο πολιτικής, το οποίο μπορεί να ενεργοποιηθεί το 2019 και το 2020», που «δεν είχαμε στις περιπτώσεις άλλων κρατών υπό πρόγραμμα και συνδέεται με τις αποφάσεις που λήφθηκαν για την ανάγκη νέων έκτακτων μέτρων εφόσον υπάρξει ανάγκη κατά τη διάρκεια των ετών 2019 και 2020». Σύμφωνα με τον ίδιο, «μπορεί να δούμε νέα μέτρα, αλλά εξαρτάται από ποια σενάρια θα επαληθευτούν, οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ ή οι πιο αισιόδοξες από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης».

Προδιαγράφοντας το ενισχυμένο αντιλαϊκό εποπτικό πλαίσιο, ο Τ. Βίζερ τόνισε ότι πέρα από τα ήδη ισχύοντα για τα κράτη που βγαίνουν από τους μηχανισμούς στήριξης (εποπτεία μέχρι την αποπληρωμή του 75% δανείων), ο «βαθμός εποπτείας» τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια θα είναι πιο έντονος σε σύγκριση με τα άλλα κράτη (Ισπανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος).

Ιεραρχώντας τις προτεραιότητες του τρίτου κύκλου «αξιολόγησης», εστίασε στις ιδιωτικοποιήσεις, «όπου αρκετές υποθέσεις παρουσιάζουν σημαντικές καθυστερήσεις», στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2018, στην εφαρμογή δράσεων που αφορούν στον τραπεζικό τομέα, όπως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, η εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών όσον αφορά στο χαρτοφυλάκιο των «μη εξυπηρετούμενων δανείων», ενώ «υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα στον τομέα της Ενέργειας, τα οποία έχουν συμφωνηθεί και θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Β. Ντομπρόβσκις, σημείωσε ότι «τα τραπεζικά ζητήματα δεν είναι αυτά που επείγουν περισσότερο στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης», ωστόσο, «η Ελλάδα όπως και άλλες χώρες πρέπει να αντιμετωπίσουν το ζήτημα των "κόκκινων" δανείων και γι' αυτό είναι αναγκαία μια ευρωπαϊκή στρατηγική για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

Αρπάζουν τα διαθέσιμα των δημόσιων Οργανισμών

Την ίδια ώρα, με επείγουσα εγκύκλιο που στάλθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στα υπουργεία και σε όλους τους δημόσιους φορείς, μεταξύ αυτών και δήμους, «υπενθυμίζεται» η υποχρέωσή τους να μεταβιβάσουν τα ταμειακά διαθέσιμά τους στον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Η σχετική εγκύκλιος «θυμίζει» επίσης ότι «η μη συμμόρφωση των υπόχρεων φορέων με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο (...) επισύρει τις προβλεπόμενες από τις κείμενες διατάξεις κυρώσεις», όπως δηλαδή είναι οι έλεγχοι στις διοικήσεις των φορέων αλλά και οι περιστολές ή και ακυρώσεις κρατικών επιδοτήσεων στους φορείς. Το συγκεκριμένο μέτρο εφαρμόζεται ήδη από το 2015 και αφορά τη διαθέσιμη ρευστότητα δημόσιων φορέων, όπως νοσοκομεία, Τοπική Διοίκηση, ΑΕΙ - ΤΕΙ κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ