Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Ομόφωνη απόφαση για να σταματήσουν οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί για εγκατάσταση πυρηνικών στον Αραξο

Κάλεσμα στην κυβέρνηση να απαντήσει δημόσια εάν ισχύουν οι καταγγελίες για τη βάση στον Αραξο, απευθύνει το Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας
Κάλεσμα στην κυβέρνηση να απαντήσει δημόσια εάν ισχύουν οι καταγγελίες για τη βάση στον Αραξο, απευθύνει το Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας
Να καλέσει την κυβέρνηση να απαντήσει δημόσια εάν ισχύουν οι καταγγελίες περί εγκατάστασης πυρηνικών στον Αραξο και με ξεκάθαρη την απαίτηση να σταματήσουν άμεσα αυτοί οι σχεδιασμοί, αποφάσισε ομόφωνα χτες το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας, ύστερα από σχετική εισήγηση του δημάρχου Κώστα Πελετίδη.

Πιο συγκεκριμένα, χτες στο Δημοτικό Συμβούλιο συζητήθηκε το θέμα των καταγγελιών που αφορούν στην μεταφορά και εγκατάσταση πυρηνικών όπλων, από το Ιντσιρλίκ της Τουρκίας στη βάση του Αραξου. Οι δημοτικοί σύμβουλοι είχαν υπόψη τους την ανακοίνωση - καταγγελία της Ελληνικής Επιτροπής για την Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, στην οποία επισημαίνεται η εμβάθυνση της ελληνικής εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει προχωρήσει στις αναγκαίες εργασίες για συντήρηση και εκσυγχρονισμό της βάσης του Αραξου, προκειμένου να εγκατασταθούν εκεί τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα.

Ο Δδμαρχος Πατρέων, Κ. Πελετίδης, στην εισηγητική του ομιλία ανέφερε ανάμεσα σε άλλα τα εξής:

«Πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε, και μέχρι τώρα δεν έχει διαψευστεί από την κυβέρνηση, ότι προωθείται εγκατάσταση πυρηνικών στη βάση του Αραξου. (...) Ανησυχούμε γιατί οι γενικότερες εξελίξεις είναι επικίνδυνες και απειλούν την ασφάλεια και τη ζωή του λαού. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη νέα συμφωνία που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έκανε με τις ΗΠΑ (ΦΕΚ 125 ΤΑ/29-8- 2017) για επέκταση της βάσης της Σούδας. Τη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα μας καλά κρατούν και εμπλέκουν τη χώρα μας και το λαό στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για ό,τι καταγγέλλεται και αφορά την εγκατάσταση πυρηνικών στον Αραξο.

Καλούμε την κυβέρνηση να απαντήσει δημόσια εάν έχουν ισχύ αυτοί οι ΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί στην περιοχή. Απαιτούμε να τους σταματήσει. Με βάση τη σημερινή μας απόφαση, παίρνουμε αντίστοιχες πρωτοβουλίες με τους δήμους της περιοχής, ενάντια στην εγκατάσταση πυρηνικών στη χώρα μας και στη βάση του Αραξου».

Η εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, ΡΑΠ, Ουρανία Μπίρμπα, ανέφερε τα εξής στην τοποθέτησή της: «Εγινε μια καταγγελία από τον ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, όμως το θέμα είναι αν ισχύει. Να ζητήσουμε από την κυβέρνηση να μας πει τι προτίθεται να κάνει και αν ισχύει η καταγγελία για την εγκατάσταση πυρηνικών κεφαλών στον Αραξο. Αν ισχύει, τότε θα μας βρει αντίθετους».

Ο εκπρόσωπος της παράταξης «Τώρα για την Πάτρα», Ανδρέας Φίλιας, ανέφερε πως «αν ισχύουν οι καταγγελίες, σαφώς μας αφορά, όπως και όλη την Ελλάδα. Δεν συμφωνούμε όμως, στο να υιοθετήσουμε όπως έχει, το κείμενο της ανακοίνωσης της Ελληνικής Επιτροπής για την Διεθνή Υφεση και Ειρήνη».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανυπότακτη Πολιτεία», Χρήστος Πατούχας, ανέφερε ότι «όταν εκδίδεται από ένα κόμμα μια ανακοίνωση, η κυβέρνηση, είτε προφορικά διά του εκπροσώπου της είτε γραπτώς, απαντά αυθημερόν. Η καταγγελία του ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, έγινε πριν μια εβδομάδα και δεν υπήρξε καμία αντίδραση από πλευράς της κυβέρνησης. Η σιωπή στην προκειμένη περίπτωση είναι ένοχη. (...) ο δήμος της Πάτρας πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες αντίδρασης, που θα έχουν την ευρύτατη συσπείρωση και των άλλων δήμων, Αχαΐας και Ηλείας».

Ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Νομού Αχαΐας, Διονύσης Πλέσσας, ανέφερε τα εξής: «Οταν τα προηγούμενα χρόνια καταγγέλλαμε την ύπαρξη πυρηνικών όπλων στον Αραξο, όλες οι κυβερνήσεις είτε σιωπούσαν είτε μας διέψευδαν. Η πίεση που διαμορφώθηκε και από τους λαϊκούς αγώνες στην περιοχή μας οδήγησε στο να φύγουν από την περιοχή μας τα πυρηνικά. Η χώρα μας είναι η τρίτη σε επίπεδο ΕΕ και πέμπτη στον κόσμο στην κούρσα των εξοπλισμών, ενώ ελληνικές δυνάμεις συμμετέχουν σε 13 ιμπεριαλιστικές αποστολές του ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια μέχρι και όπου Γης. Το 2% του ΑΕΠ της χώρας μας πάει σε εξοπλιστικά προγράμματα, την ώρα που τσακίζονται μισθοί, συντάξεις και δικαιώματα. Την ίδια ώρα που ενισχύονται με κάθε δυνατό τρόπο τα μονοπώλια και η κερδοφορία τους. Η βάση του Αραξου δεν έπαψε ποτέ να είναι στρατηγικής σημασίας χώρος, στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, ενώ αξίζει να αναφέρουμε πως η 116 Πτέρυγα Μάχης είχε συμμετάσχει πριν λίγα χρόνια σε ασκήσεις με πυρηνικά».

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, Βασίλης Θωμόπουλος, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα: «Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο πολεμικών και ιμπεριαλιστικών εξελίξεων, στην ευρύτερη περιοχή, Ουκρανία, Συρία, Μέση Ανατολή. Αμεσα η κυβέρνηση να πάρει θέση για το αν ισχύουν οι καταγγελίες και αν ισχύουν να ακυρώσει εδώ και τώρα τη μεταφορά και εγκατάσταση πυρηνικών στον Αραξο. Το κίνημα και το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας θα πάρουν εκείνα τα αναγκαία μέτρα, για να εμποδίσουν μια τέτοια εξέλιξη».

Η εισήγηση που ψηφίστηκε ομόφωνα

Ολόκληρο το κείμενο της εισήγησης του δημάρχου που ψηφίστηκε ομόφωνα είναι το ακόλουθο:

«Πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε, και μέχρι τώρα δεν έχει διαψευστεί από την κυβέρνηση, ότι προωθείται εγκατάσταση πυρηνικών στη βάση του Αραξου.

Θυμίζουμε ότι στη βάση του Αραξου είχαν αποθηκευτεί πυρηνικές κεφαλές του ΝΑΤΟ από το 1962. Αυτές απομακρύνθηκαν το 2001 και με τους αγώνες του λαού μας.

Η συγκεκριμένη βάση είναι σταθερά ενταγμένη στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και έχει χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια για μετασταθμεύσεις και εφοδιασμό πολεμικών αεροσκαφών σε ΝΑΤΟικές επιδρομές σε άλλες χώρες. Τώρα φαίνεται ότι ανοίγει νέος σχεδιασμός χρησιμοποίησής της με πυρηνικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα και τους λαούς της περιοχή μας.

Ανησυχούμε, λοιπόν, γιατί οι γενικότερες εξελίξεις είναι επικίνδυνες και απειλούν την ασφάλεια και τη ζωή του λαού.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τη νέα συμφωνία που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έκανε με τις ΗΠΑ (ΦΕΚ 125 ΤΑ/29-8- 2017) για επέκταση της βάσης της Σούδας. Τη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα μας καλά κρατούν και εμπλέκουν τη χώρα μας και το λαό στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για ό,τι καταγγέλλεται και αφορά την εγκατάσταση πυρηνικών στον Αραξο.

Καλούμε την κυβέρνηση να απαντήσει δημόσια εάν έχουν ισχύ αυτοί οι ΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί στην περιοχή. Απαιτούμε να τους σταματήσει.

Με βάση τη σημερινή μας απόφαση, παίρνουμε αντίστοιχες πρωτοβουλίες με τους δήμους της περιοχής, ενάντια στην εγκατάσταση πυρηνικών στη χώρα μας και στη βάση του Αραξου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ