Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνάντηση Αναστασιάδη - Γκουτέρες αύριο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Την εκτίμηση ότι μέχρι σήμερα στις συνομιλίες για το Κυπριακό έχουν επιτευχθεί πολλά και έχει δημιουργηθεί «κεκτημένο» που δεν πρέπει να χαθεί, διατύπωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, σε συνάντηση που είχε με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, στο περιθώριο της συνάντησης των ηγετών των κρατών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας (στην οποία η Κύπρος ανήκει ακόμα). Ο Ν. Αναστασιάδης από τη μεριά του επισήμανε την ετοιμότητα της Λευκωσίας να συνδράμει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων εντός του «πλαισίου Γκουτέρες», αναφερόμενος σε ένα «πακέτο» προτάσεων που ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για την ενεργότερη ανάμειξη ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων στην εφαρμογή της όποιας διχοτομικής λύσης συμφωνηθεί.

Είναι ενδεικτικό ότι στο συγκεκριμένο «πλαίσιο» περιέχονται και προτάσεις για «αντικατάσταση» του σημερινού συστήματος ασφάλειας, ώστε «όλοι οι Κύπριοι να νιώθουν ασφάλεια», μεταξύ άλλων με σύσταση ενός «μηχανισμού εφαρμογής» της όποιας συμφωνίας, στον οποίο θα συμμετέχει και «κάτι εκτός Κύπρου».

Στο μεταξύ, το Κυπριακό αναμένεται να κυριαρχήσει σε διάφορες παρεμβάσεις, στο περιθώριο και της φετινής Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ενώ αύριο Παρασκευή θα γίνει συνάντηση του Ν. Αναστασιάδη με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Από το βήμα της Συνέλευσης, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν εξέφρασε «λύπη» για τη μη κατάληξη των διαπραγματεύσεων το καλοκαίρι και χαρακτηρίζοντας «ακατανόητη» τη στάση των Ελληνοκυπρίων, υποστήριξε ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει «να κάνει ό,τι μπορεί ώστε η ανακάλυψη των φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο να διασφαλίσει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή», συμπληρώνοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε προτάσεις για λύση που να σέβονται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων». Την ίδια στιγμή, ελληνοκυπριακά ΜΜΕ μετέδιδαν χτες ότι η Τουρκία εξέδωσε τις τελευταίες μέρες καταιγισμό από ΝΟΤΑΜ για τη διεξαγωγή ασκήσεων έρευνας και διάσωσης στα ανοιχτά της Κύπρου, και εντός της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και εντός FIR Λευκωσίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Τρέχουν» διεργασίες και στο Κυπριακό(2021-09-10 00:00:00.0)
Ψάχνουν έδαφος για πιο «επικεντρωμένες» συνομιλίες(2019-11-27 00:00:00.0)
Τη Δευτέρα η άτυπη τριμερής με τον Γκουτέρες(2019-11-23 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ(2019-08-14 00:00:00.0)
Με ατζέντα Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό(2018-09-26 00:00:00.0)
«Ξαναζεσταίνονται» διεργασίες σε Σκοπιανό - Κυπριακό(2017-09-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ