Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Ενόχληση Κίνας για «στρατιωτικές απειλές» ΗΠΑ

Ενώ η Ιαπωνία οργανώνει καλύτερα το σύστημα αεράμυνάς της

Από τη μετακίνηση του συστήματος «PAC-3» στην Ιαπωνία

Kyodo News

Από τη μετακίνηση του συστήματος «PAC-3» στην Ιαπωνία
ΠΕΚΙΝΟ.- ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Μέχρι σήμερα οι εξελίξεις στο πυρηνικό ζήτημα της Κορεατικής Χερσονήσου έχουν δείξει ότι οι στρατιωτικές απειλές στα λόγια ή στην πράξη δεν μπορούν να προωθήσουν κάποια λύση», είπε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Λου Κανγκ, σχολιάζοντας δηλώσεις υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων που διατηρούν συνεχώς την «εναλλακτική» μιας στρατιωτικής λύσης στο τραπέζι. «Αντίθετα, έτσι μόνο αυξάνονται οι εντάσεις και η αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου φαίνεται πιο σύνθετο και δύσκολο να επιτευχθεί», πρόσθεσε ο Λου.

Είχε προηγηθεί τοποθέτηση του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις, που απαντώντας σε ερώτημα για το αν η Ουάσιγκτον έχει και στρατιωτικές επιλογές για τη «λύση» του προβλήματος στη Χερσόνησο, απάντησε: «Ναι, έχουμε. Αλλά δεν θα μπω σε λεπτομέρειες». Αλλά και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, από το βήμα της Συνέλευσης του ΟΗΕ, χτες, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα διστάσει «να καταστρέψει τη Βόρεια Κορέα» αν αυτό χρειαστεί για την υπεράσπιση των ΗΠΑ και των συμμάχων της.

Στο μεταξύ, οι αρχές της Ιαπωνίας μετακίνησαν χτες ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας «PAC-3» στη στρατιωτική βάση Χακοντέιτ της νήσου Χοκάιντο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για ενδεχόμενη πυραυλική επίθεση της Βόρειας Κορέας. Το «PAC-3» μεταφέρθηκε εκεί από τη βάση στην περιοχή Γιακούμο του Χοκάιντο, μετά από την τελευταία δοκιμή που έκανε η Πιονγιάνγκ την περασμένη Παρασκευή, με πύραυλο που για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες βδομάδες πέταξε πάνω από την ιαπωνική επικράτεια, ενεργοποιώντας και το σύστημα συναγερμού «J». Σύμφωνα με ιαπωνικά δημοσιεύματα, τέσσερα ακόμα τμήματα συστήματος «PAC-3» μετακινήθηκαν στα νοτιοδυτικά, μετά από αναφορές αξιωματούχων της Βόρειας Κορέας ότι μπορεί να στοχοποιήσει τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη νήσο Γκουάμ στον Ειρηνικό.

Μάλιστα, ο υπουργός Αμυνας Ιτσουνόρι Ονοντέρα επισήμανε ότι με βάση την αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος που έγινε το 2015, συστήματα αεράμυνας θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για την κατάρριψη στόχων που απειλούν την εθνική επικράτεια, αλλά και πυραύλων που μπορεί να αποτελούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια για την Ιαπωνία αλλά και το βασικό της σύμμαχο (εννοώντας τις ΗΠΑ). Είναι κι αυτό ένα ακόμα στοιχείο του πώς η ιμπεριαλιστική Ιαπωνία μεθοδεύει την ενίσχυση της στρατιωτικής της δράσης εκτός συνόρων, πώς οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί σε όλη την περιφέρεια.

Τέλος, χτες, ήταν η σειρά της κυβέρνησης της Ισπανίας να δώσει διορία μερικών ημερών στον πρέσβη της Βόρειας Κορέας στη Μαδρίτη, για να αποχωρήσει από τη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ