Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Πάγος» Μέι στην προώθηση του «σκληρού Brexit»

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΤΤΑΒΑ.--

«Η κυβέρνηση οδηγείται από το μπροστινό κάθισμα... Ο Μπόρις είναι Μπόρις...» ήταν το σχόλιο της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, από τον Καναδά όπου πραγματοποίησε τη Δευτέρα επίσημη επίσκεψη, στο προχτεσινό μακροσκελές άρθρο του υπουργού Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, στην «Ντέιλι Τέλεγκραφ», με το οποίο επιχειρηματολόγησε υπέρ του «σκληρού Brexit», υπέρ δηλαδή της αποχώρησης από την ΕΕ δίχως πρόσβαση στην ενιαία αγορά.

Στο άρθρο - παρέμβαση του Τζόνσον, που για πολλούς στην κυβέρνηση συνιστά «σοβαρή αφορμή» για την αποπομπή του, υποστήριζε μεταξύ άλλων πως «αναμένει τη Βρετανία λαμπρό μέλλον» μετά το Brexit. Επανέλαβε ανακρίβειες, που είχαν ανακοινωθεί και πριν το δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit, όπως π.χ. ότι θα εξοικονομηθούν τάχα εβδομαδιαίως για το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας περίπου 350.000.000 στερλίνες, εφόσον σταματήσουν οι συνδρομές της Βρετανίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Ο Τζόνσον ισχυρίστηκε ακόμη ότι το Brexit θα «διορθώσει τα οικονομικά προβλήματα της Βρετανίας, θα βελτιώσει τα σχολεία και τις υποδομές της, θα λύσει τη στεγαστική κρίση, θα τη μετατρέψει σε γίγαντα υψηλής τεχνολογίας αιχμής».

Η Μέι απέρριψε την παρέμβαση του Τζόνσον καθώς λέγεται ότι στη βαρυσήμαντη ομιλία που θα εκφωνήσει η ίδια στη Φλωρεντία της Ιταλίας την ερχόμενη Παρασκευή δεν αποκλείεται να υποστηρίξει τη συνέχιση της καταβολής εισφορών από τη Βρετανία στον κοινοτικό προϋπολογισμό μετά από το Brexit, στη διάρκεια τουλάχιστον μιας μεταβατικής περιόδου, ώστε να εξασφαλίσουν τα βρετανικά μονοπώλια πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ.

Οσον αφορά το ταξίδι της στον Καναδά, η Μέι και ο Καναδός ομόλογός της, Τζάστιν Τριντό, συμφώνησαν ότι οι μελλοντικές εμπορικές σχέσεις Καναδά - Βρετανίας θα μπορούσαν να διαμορφωθούν με πρότυπο τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Καναδά - ΕΕ (CETA).

Σε δημοσκόπηση της εταιρείας σφυγμομετρήσεων «You Gov», που έγινε για λογαριασμό της Βασιλικής Λέσχης Τεχνών, η πλειονότητα των επιχειρηματικών παραγόντων της χώρας εκτίμησε ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία τα ρομπότ θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν έως και 4.000.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ