Πέμπτη 13 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
«Λάδι στη φωτιά» με τον ερχομό του «Carl Vinson»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΟΚΙΟ.--

Την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε Ασία - Ειρηνικό αναδεικνύει η αναμενόμενη άφιξη του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Carl Vinson» στα ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου, μετά την αλλαγή του δρομολογίου του (επρόκειτο να κατευθυνθεί προς την Αυστραλία) που αποφάσισαν οι αμερικανικές αρχές με πρόσχημα την ανάγκη «ετοιμότητας» απέναντι στις «απειλές της Βόρειας Κορέας».

Τη συνοδεία του «Carl Vinson» αποτελούν διάφορα άλλα πολεμικά πλοία όπως τα αντιτορπιλικά «Wayne E. Meyer» και «USS Michael Murphy», όπως και το καταδρομικό «USS Lake Champlain». Επίσης, το αμερικανικό στρατιωτικό περιοδικό «Stripes» σημείωνε ότι τέτοιες αποστολές συχνά περιλαμβάνουν και «υποβρύχια παρουσία που δεν ανακοινώνεται».

Χτες, διάφορα διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν ότι το επόμενο διάστημα πλοία του ιαπωνικού Πολεμικού Ναυτικού πρόκειται να πάρουν μέρος σε κοινές ασκήσεις με το «Vinson». Αντίστοιχα ενδεικτικές είναι και οι πληροφορίες περί συζητήσεων που έχουν ήδη γίνει μεταξύ Ουάσιγκτον και Τόκιο για το ενδεχόμενο προσφυγής σε «στρατιωτική δράση» κατά της Πιονγιάνγκ. Αν και ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, Γιοσιχίντε Σούγκα, διέψευσε τις πληροφορίες, η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη, στο φόντο και της τελευταίας βαλλιστικής δοκιμής της Πιονγιάνγκ που διαμηνύει τα σχέδιά της για ενίσχυση της στρατιωτικής της άμυνας.

Χτες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, συνομίλησε τηλεφωνικά ακόμα μια φορά με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, μεταξύ άλλων και για την κατάσταση στη Χερσόνησο. Μάλιστα, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωναν σε ιαπωνικά ΜΜΕ πως η Ουάσιγκτον επισημαίνει όλο και συχνότερα πως δύο «λύσεις» υπάρχουν, είτε η «στρατιωτική δράση» είτε η μεγαλύτερη «κινητοποίηση» της Κίνας ώστε να «συνετίσει» τη ΛΔ Κορέας. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, δήλωσε ότι «το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να δούμε είναι μια πυρηνική Βόρεια Κορέα να απειλεί την ακτή των ΗΠΑ και οποιαδήποτε άλλη χώρα ή ανθρώπινο ον».

Βεβαίως, όλη η αντιπαράθεση για το πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας εντάσσεται σε ένα πλαίσιο ευρύτερων ανταγωνισμών. Μέσα σε αυτό, αυξάνονται και τα στρατιωτικά μέσα που συγκεντρώνονται στην περιοχή, όπως το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα THAAD, στην εγκατάσταση του οποίου αντιδρούν Κίνα και Ρωσία, αφού θα αναβαθμίσει τη δυνατότητα των ΗΠΑ για καίρια στρατιωτικά χτυπήματα σε όλη την περιφέρεια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα γυμνάσια ΗΠΑ - Ιαπωνίας - Νότιας Κορέας(2024-01-20 00:00:00.0)
Διαρκής κλιμάκωση των αμερικανικών απειλών(2017-05-02 00:00:00.0)
Ανεβαίνουν οι επιθετικοί τόνοι από τις ΗΠΑ(2017-04-25 00:00:00.0)
Το αμερικανικό «Carl Vinson» στα ανοιχτά της Κορέας(2017-04-11 00:00:00.0)
Στην Ιαπωνία ο Αμερικανός ΥΠΕΞ(2017-03-16 00:00:00.0)
Προειδοποιήσεις της ΛΔ Κορέας απέναντι στις αμερικανικές απειλές(2003-02-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ