Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΣΥΡΙΑ - ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
Ανεβαίνει η ένταση στο Κιρκούκ

Ενώ ο συριακός στρατός ανακαταλαμβάνει συνεχώς εδάφη περνώντας τις ανατολικές όχθες του Ευφράτη...

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν αργά προχτές βράδυ στο Κιρκούκ, μεταξύ Κούρδων και Τουρκμένων, με έναν νεκρό και τρεις τραυματίες, σε συνδυασμό με τα στρατιωτικά γυμνάσια και τις «προειδοποιήσεις» της Τουρκίας πως δεν θα ανεχθεί «τετελεσμένα» στα νότια σύνορά της, αντανακλούν την επικίνδυνη όξυνση της έντασης στην περιοχή λίγες μέρες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα που έχουν ανακοινώσει πως θα διεξαγάγουν οι Κούρδοι στο αυτόνομο Κουρδιστάν του βόρειου Ιράκ στις 25 Σεπτέμβρη.

Χτες, οι αρχές στην επαρχία Κιρκούκ του βόρειου Ιράκ, που έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα των Κούρδων, μολονότι επισήμως δεν συμπεριλαμβάνονται στα εδάφη του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν, αποφάσισαν να αυξήσουν τις περιπολίες της αστυνομίας και τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας. Επίσης, ο Πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν, Μ. Μπαρζανί, έδειξε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα παζάρι για το ενδεχόμενο να «αναβληθεί» το δημοψήφισμα ...«αν δοθούν κάποιες εναλλακτικές».

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Νουρετίν Τσανικλί, δήλωσε ότι «μια αλλαγή που θα σημάνει την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ εγείρει μια μεγάλη απειλή για την Τουρκία». Πρόσθεσε ακόμη ότι «η διατάραξη της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και του Ιράκ θα πυροδοτήσει μια μεγαλύτερη, παγκόσμια απειλή, χωρίς ορατό τέλος». Αυτά ενώ τα γυμνάσια του τουρκικού στρατού στα σύνορα με το Ιράκ είναι σε πλήρη εξέλιξη και δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από τις 26 Σεπτέμβρη...

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγκ, επανέλαβε πως η Τουρκία «δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στο βόρειο Ιράκ» και απέρριψε τη διεξαγωγή του επικείμενου δημοψηφίσματος.

Στο μεταξύ, χτες, ο επικεφαλής του τουρκικού Ινστιτούτου για τις Αγορές και τις Πολιτικές Ενέργειας (ΕΡΡΕΝ), Βολκάν Ουζντεμίρ, δήλωσε ότι «διακυβεύεται η οικονομική ισχύς» της αυτόνομης κυβέρνησης των Κούρδων στο Ιράκ «που ενισχύεται από τις εξαγωγές πετρελαίου μέσω Τουρκίας» (του αγωγού Κιρκούκ - Τσεϊχάν), εξαιτίας των τουρκικών αντιδράσεων στο δημοψήφισμα. Πάντως, και ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν αντιτίθενται στην κουρδική αυτονομία, αλλά το δημοψήφισμα θα μπορούσε να γίνει και αργότερα. Η Ρωσία υποστηρίζει το «δικαίωμα στην αυτοδιάθεση των Κούρδων» και εμμέσως και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Το Ισραήλ τοποθετήθηκε ανοιχτά υπέρ. Η ΕΕ είναι αρνητική στο όνομα της «ενότητας του Ιράκ», ενώ το Ιράν, που έχει επίσης κουρδικούς πληθυσμούς, είναι απόλυτα αρνητικό.

Δίαυλος επικοινωνίας Αμερικανών και Σύρων

Το ίδιο 24ωρο, ο συριακός στρατός συνεχίζει τις ανακτήσεις εδαφών στην ανατολική Συρία ανακαταλαμβάνοντας, ανάμεσα στα άλλα, και το αεροδρόμιο της πόλης Ντέιρ Εζόρ αλλά και πλήθος περιχώρων περνώντας τις ανατολικές όχθες του ποταμού Ευφράτη. Δέχθηκε ωστόσο και σοβαρές επιθέσεις (μετά από καιρό) από δυνάμεις τζιχαντιστών σε περιοχές της επαρχίας Χάμα...

Ο Ράιαν Ντίλον, εκπρόσωπος Τύπου της «διεθνούς συμμαχίας» των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους», επιβεβαίωσε χτες πως έχουν ανοιχτεί κάποιοι «δίαυλοι» ή «γραμμές επικοινωνίας» με Σύρους ομολόγους τους για να αποτραπούν τυχόν συγκρούσεις ανάμεσα στο συριακό στρατό και δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και πολεμούν τους τζιχαντιστές, όπως οι «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF).

Αργότερα, το Ισραήλ κατέρριψε μη επανδρωμένο αεροσκάφος που πετούσε πάνω από τα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν ανακοινώνοντας ότι ήταν πιθανόν ιρανικής κατασκευής και πραγματοποιούσε αναγνωριστική αποστολή για τη λιβανική οργάνωση «Χεζμπολάχ» κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, ανακοίνωσε την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης για τη Συρία αύριο Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι είναι πρωτοβουλία της ΕΕ και ότι δεν θα συμμετάσχει σε αυτή η λεγόμενη 20μελής «Ομάδα Υποστήριξης της Συρίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ