Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ
Πολλές οι προεκτάσεις της «κρίσης» στη Μιανμάρ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, είπε ότι το Πεκίνο «κατανοεί και υποστηρίζει» τις προσπάθειες της Μιανμάρ να προστατεύσει την ασφάλειά της στην επαρχία Ρακίν. Σε συνάντησή του με τον γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, ο Γι εξέφρασε την ελπίδα ότι η διεθνής κοινότητα θα διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο για την προώθηση του διαλόγου. Η Ρακίν βρίσκεται στα δυτικά της Μιανμάρ, κοντά στο Μπανγκλαντές και σύμφωνα με πολλούς αποτελεί έδρα φανατικών βουδιστών (σ.σ. που πλειοψηφούν στη Μιανμάρ).

Οι επισημάνσεις Γι διατυπώθηκαν ενώ αυξάνονται οι διεθνείς αντιδράσεις για διώξεις που υφίστανται μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας Ροχίνγκια, ως αποτέλεσμα συγκρούσεων που εντάθηκαν τον τελευταίο μήνα ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ και δυνάμεις αυτονομιστών, στις οποίες συμμετέχουν και Ροχίνγκια. Σύμφωνα με καταγγελίες ΜΚΟ αλλά και εκπροσώπων του ΟΗΕ, τον τελευταίο μήνα έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες Ροχίνγκια.

Από τη μεριά της, η ηγέτης της Μιανμάρ, Αούνγκ Σαν Σου Κι, δήλωσε έτοιμη να συμβάλει στην ασφαλή επιστροφή χιλιάδων Ροχίνγκια που αναζήτησαν καταφύγιο από τη Ρακίν στο Μπανγκλαντές, μιλώντας ωστόσο για «εξακρίβωση» της ταυτότητάς τους που πρέπει να προηγηθεί, ώστε να διασφαλιστούν «η ασφάλειά τους και η πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια». Τόνισε, πάντως, ότι η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη «στην αποκατάσταση της ειρήνης, της σταθερότητας και της τάξης σε όλη τη χώρα». Η έκρυθμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τους Ροχίνγκια αναζωπύρωσε αναλύσεις για τις ισορροπίες στη Νοτιοανατολική Ασία, όπου τα κινεζικά κεφάλαια διατηρούν μεγάλο προβάδισμα, αλλά και πιθανές προεκτάσεις που μπορεί να έχει η περαιτέρω όξυνση της κατάστασης για ενώσεις όπως η ASEAN (σ.σ. στην οποία συμμετέχουν ισχυρές μουσουλμανικές χώρες, που αντιδρούν έντονα στις διώξεις των Ροχίνγκια). Ακόμα, ορισμένοι αναλυτές εντόπισαν τη «δυσαρέσκεια» πολλών στη Δύση, που προσδοκούσαν ότι η Αούνγκ θα προέτασσε τη συνεργασία μαζί τους μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, πέρυσι, κάτι όμως που δεν έχει γίνει έως τώρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνέχεια καταστολής και διεργασιών(2021-03-10 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ εξετάζουν κυρώσεις(2021-02-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ