Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Κούφιες» υποσχέσεις και από τους Σοσιαλδημοκράτες

Στο μεταξύ, στοιχεία του υπουργείου Οικογένειας δείχνουν ότι 2,8 εκατ. παιδιά αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας

Copyright 2017 The Associated

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σταθερά μπροστά εμφανίζονται, λίγες μέρες πριν τις εκλογές της Κυριακής, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) υπό την Αγκελα Μέρκελ, με 36%, έναντι των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) με 22%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας «Ιnsa» για τη χτεσινή εφημερίδα «Bild». Οπως παρατηρεί η έρευνα, τα κόμματα του σημερινού «μεγάλου συνασπισμού» συγκεντρώνουν μαζί μόλις το 58% των ψήφων, από 67,2% το 2013.

Στην τρίτη θέση εμφανίζονται με 11% το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Η Αριστερά» και η ευρωσκεπτικιστική - αντιμεταναστευτική «Εναλλακτική για τη Γερμανία», και ακολουθούν το φιλελεύθερο Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) με 9% και οι Πράσινοι με 7%.

Συνοψίζοντας, ο επικεφαλής της «Insa» αναφέρει: Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες χάνουν 1 στους 7 ψηφοφόρους τους σε σχέση με τις εκλογές του 2013. Μόνο ένας συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών - Φιλελευθέρων - Πρασίνων («Τζαμάικα», από τα χρώματα των κομμάτων, που βρίσκονται και στη σημαία αυτής της χώρας) ή ένας «μεγάλος συνασπισμός» είναι δυνατοί. Για τη μάχη της τρίτης θέσης οι επικρατέστεροι είναι η «Αριστερά» ή η AfD.

Πάντως, με όποιο συνδυασμό, είναι βέβαιο ότι η επόμενη κυβέρνηση θα προωθήσει μέτρα που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα του γερμανικού κεφαλαίου, ενώ η επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα θα συνεχιστεί.

Ενδεικτικά, ο επικεφαλής του SPD, Μ. Σουλτς, σε προχτεσινή εκπομπή («Wahlarena»), όταν δέχτηκε ερώτηση από συνταξιούχο των 600 ευρώ, είπε ότι αν εκλεγεί καγκελάριος θα θεσπίσει κατώτατη σύνταξη στα 880 ευρώ, δηλαδή κάτω από το όριο της φτώχειας. Να θυμίσουμε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες στο προεκλογικό τους πρόγραμμα προτείνουν «πάγωμα» των συντάξεων στο σημερινό 48% του μέσου μισθού. Κατά τα άλλα, υποσχέθηκε σημαντικά περισσότερες κρατικές επενδύσεις, αλλά σε συνδυασμό με μείωση του κρατικού χρέους και γενικόλογα περισσότερες κατοικίες, χαμηλότερα ενοίκια, επίδομα για τους γονείς που εργάζονται, ολοήμερες δομές για παιδιά κ.ά. Οι Σοσιαλδημοκράτες προσπαθούν να εμφανιστούν ως εγγυητές του «κοινωνικού κράτους», ενώ όχι μόνο συγκυβερνούν με τους Χριστιανοδημοκράτες, αλλά επιπλέον οι όποιες υποσχέσεις τους, ακόμη κι αν τηρηθούν, δεν αντιστοιχούν με τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες, με βάση ακόμα και το σημερινό επίπεδο ανάπτυξης της Γερμανίας.

Αντιδράσεις προκάλεσε και η πρόσφατη αναφορά του υπουργείου Οικογένειας (με Σοσιαλδημοκράτισσα υπουργό) για το 2017 σχετικά με τον κίνδυνο φτώχειας των παιδιών στη Γερμανία. Σύμφωνα με αυτή, 2,8 εκατ. παιδιά και έφηβοι αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας (με δεδομένα του 2015) ή περίπου το 20% του παιδικού πληθυσμού, αυξημένο κατά 1,5% σε σχέση με προηγούμενες έρευνες. Η φτώχεια «χτυπάει την πόρτα» πιο συχνά σε σπίτια όπου εργάζεται μόνο ο ένας γονέας, σε μονογονεϊκές οικογένειες, σε οικογένειες με μεταναστευτικό παρελθόν, σε οικογένειες με πάνω από 2 παιδιά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ