Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Προχωρά το νέο κόμμα της Αξενέρ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η πρώην βουλευτής του εθνικιστικού κόμματος MHP Μεράλ Αξενέρ δήλωσε χτες ότι στα μέσα του Οκτώβρη θα παρουσιαστούν επίσημα τα ηγετικά όργανα του νέου κεντροδεξιού κόμματος, στη δημιουργία του οποίου έχει πρωτοστατήσει, μαζί με άλλες δυνάμεις που αποχώρησαν από το ΜΗΡ και όχι μόνο. Η Αξενέρ - την οποία πολλοί έχουν χαρακτηρίσει «Θάτσερ της Τουρκίας» - δήλωσε ότι το νέο κόμμα θα είναι «κόμμα της Τουρκίας». Μεταξύ άλλων, έκρινε σκόπιμο να εκτιμήσει δημόσια και ότι ο σημερινός Πρόεδρος της χώρας «δεν μπορεί να διεξάγει τον αγώνα ενάντια στη FETΟ (σ.σ. την οργάνωση που η Αγκυρα θεωρεί «τρομοκρατική» και πρωτεργάτη της περσινής απόπειρας πραξικοπήματος). Εγώ θα διαλευκάνω το χάος με τη FETΟ».

Η προετοιμασία του νέου κόμματος προχωρά, ενώ την τελευταία τριετία εντείνονται ευρύτερες ενδοαστικές διεργασίες στον αστικό πολιτικό χάρτη της Τουρκίας, στο φόντο ανακατατάξεων και ανταγωνισμών, γεωπολιτικών και άλλων, σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Εχει ενδιαφέρον να καταγραφεί ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση που έκανε η εταιρεία «Objektif» για την εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», στις επόμενες εκλογές, το κόμμα της Αξενέρ θα μπορούσε να πάρει 21%. Το ισλαμοσυντηρητικό (κυβερνών σήμερα) ΑΚΡ 39,9%, το σοσιαλδημοκρατικό CHP 23,4% και το φιλοκουρδικό σοσιαλδημοκρατικό HDP 10,1%.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη (στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης) με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Δηλώσεις δεν έγιναν, ενώ πληροφορίες της «Σαμπάχ» ανέφεραν ότι συζητήθηκε η σχεδιαζόμενη αγορά ρωσικών «S-400» από την Τουρκία, αλλά και το επικείμενο δημοψήφισμα στο ιρακινό Κουρδιστάν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ