Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ ΓΙΑ ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟ
Η «πίεση προς τη Βόρεια Κορέα» μοχλός ευρύτερων ανταγωνισμών

Ενδεικτικές οι επισημάνσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ στους «Νιου Γιορκ Τάιμς»

Από πρόσφατες ασκήσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας στην Κορεατική Χερσόνησο

<저작권자 ⓒ 1980-2017 ㈜연합뉴스. 무단 전재

Από πρόσφατες ασκήσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας στην Κορεατική Χερσόνησο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΕΟΥΛ.--

«Η πίεση (προς την Πιονγιάνγκ) θα συνεχιστεί» διαμηνύει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Ρεξ Τίλερσον, με άρθρο του στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» που - κάνοντας ευρύτερο απολογισμό για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ - αναδεικνύει την κλιμάκωση γενικότερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε όλη την περιφέρεια της Ασίας και του Ειρηνικού. Ετσι, ο Τίλερσον υποστηρίζει ότι «η διεθνής απομόνωση θα πιέσει το καθεστώς (της Βόρειας Κορέας) για να έρθει σε σοβαρές διαπραγματεύσεις για την εγκατάλειψη των πυρηνικών και βαλλιστικών του πυραυλικών προγραμμάτων», προσθέτοντας ότι «μια πόρτα στο διάλογο παραμένει ανοικτή, αλλά έχουμε καταστήσει σαφές πως το καθεστώς πρέπει να κερδίσει αυτήν την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Προχωρώντας στο «ζουμί» των διεργασιών που απλώνονται γύρω από την Κορεατική Χερσόνησο, ο Τίλερσον επισημαίνει ότι «πολλοί ανταποκρίθηκαν με θετικά βήματα» στην «έκκληση των ΗΠΑ προς συμμάχους και εταίρους για την άσκηση μονομερούς πίεσης προς τη Βόρεια Κορέα» και υπογραμμίζει: «Ενα βασικό συστατικό της στρατηγικής μας για το θέμα της Βόρειας Κορέας είναι να πειστεί η Κίνα να εξασκήσει την αποφασιστική της εμπορική επιρροή στην Πιονγιάνγκ. Η Κίνα έχει εφαρμόσει αρκετές απαγορεύσεις και κυρώσεις σε εισαγωγές, αλλά πρέπει να κάνει περισσότερα». Ενώ, αναδεικνύοντας ότι το παζάρι δεν αφορά μόνο τις ισορροπίες στη Χερσόνησο, τονίζει ότι «θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τα αμερικανικά συμφέροντα (και) σε άλλα πεδία των σχέσεών μας (με την Κίνα), συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών ανισορροπιών, την κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων και τις ανησυχητικές στρατιωτικές δραστηριότητες της Κίνας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα και αλλού». Και μεταξύ άλλων, κατέληξε: «Η άνοδος της Κίνας ως οικονομικής και στρατιωτικής δύναμης απαιτεί Ουάσιγκτον και Πεκίνο να αναλογιστούν προσεκτικά πώς θα χειριστούν τη σχέση τους για τα επόμενα 50 χρόνια».

Ολα τα παραπάνω βεβαιώνουν ότι μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ διευρύνονται αντιθέσεις αλλά και παζάρια, παράλληλα με ευρύτερες διεργασίες στις οποίες εμπλέκονται και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα (με πρώτη τη Ρωσία), οι οποίες εκφράζονται και στις εξελίξεις στη Χερσόνησο.

Στο μεταξύ, χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε «πολύ απογοητευμένος που η Κίνα επιτρέπει πετρέλαιο να εισάγεται στη Βόρεια Κορέα», επιμένοντας σε κατηγορίες για παραβίαση των κυρώσεων από κινεζικά πλοία (που το Πεκίνο διαψεύδει). Αν συνεχιστεί αυτό, συνέχισε, «δεν θα βρεθεί ποτέ φιλική λύση στο βορειοκορεατικό πρόβλημα».

Νοτιοκορεατικά γυμνάσια ανησυχούν το Τόκιο

Στο μεταξύ, χτες, το Πολεμικό Ναυτικό της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε την έναρξη των ετήσιων, διήμερων στρατιωτικών ασκήσεων για τα νησιά «Ντόκντο», «για την παρεμπόδιση της παρείσφρησης ξένων δυνάμεων στη νοτιοκορεατική επικράτεια». Η άσκηση διεξάγεται στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα. Για τα νησιά «Ντόκντο» (στα κορεατικά) ή «Τακεσίμα» (στα ιαπωνικά), ερίζουν Σεούλ και Τόκιο, που - αν και συνεργάτες απέναντι στην Πιονγιάνγκ - εξακολουθούν να έχουν διάφορες αντιθέσεις και διαφωνίες.

Μάλιστα, Ιάπωνας αξιωματούχος - σύμφωνα με το πρακτορείο «Κιόντο» - εξέφρασε, ανώνυμα, τη δυσαρέσκεια της ιαπωνικής κυβέρνησης για την έναρξη των ασκήσεων κοντά στα συγκεκριμένα νησιά, χαρακτηρίζοντάς τες «απαράδεκτες». Από την πλευρά της, η Σεούλ σημείωσε ότι η άσκηση γίνεται δύο φορές κάθε χρόνο και για τη διενέργειά της κινητοποιούνται τμήματα του Πολεμικού Ναυτικού, των Πεζοναυτών, της Ακτοφυλακής, της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και της Αστυνομίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ