Πέμπτη 9 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Παρέμβαση της Κίνας για την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο

ΠΕΚΙΝΟ.--

Ανησυχώντας για την εντεινόμενη παρουσία των ΗΠΑ σε Ασία - Ειρηνικό, η Κίνα διατηρεί μεγάλες αντιρρήσεις για την εγκατάσταση του αντιπυραυλικού συστήματος THAAD που ΗΠΑ και Νότια Κορέα (σε συνεργασία και με την Ιαπωνία) επιταχύνουν. Στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου που δόθηκε ενόψει της ετήσιας Συνόδου της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, ο ΥΠΕΞ της Κίνας, Γουάνγκ Γι, δήλωσε πως «ως πρώτο βήμα, η Βόρεια Κορέα μπορεί να αναστείλει τις πυρηνικές και πυραυλικές της δραστηριότητες, με αντάλλαγμα την αναστολή των στρατιωτικών ασκήσεων μεγάλης κλίμακας από τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα».

«Μπορούμε να ακολουθήσουμε τη διπλή προσέγγιση της αποπυρηνικοποίησης της χερσονήσου από τη μια πλευρά και της δημιουργίας ενός μηχανισμού ειρήνευσης από την άλλη», πρόσθεσε.

Ο Γουάνγκ παρομοίασε τις δύο πλευρές, τη Βόρεια Κορέα και τις ΗΠΑ - Νότια Κορέα, με δύο τρένα που επιταχύνουν και βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης. «Είναι οι δύο πλευρές πράγματι έτοιμες για μια μετωπική σύγκρουση;», διερωτήθηκε ο υπουργός. «Προτεραιότητα είναι να ανάψει ο ερυθρός σηματοδότης και να πατηθούν τα φρένα».

Σύμφωνα με το «Σινχουά», ο Γουάνγκ τόνισε πως οι «τριβές» στην κορεατική χερσόνησο αφορούν κύρια τη ΛΔ Κορέας και τις ΗΠΑ, αλλά η Κίνα, ως κοντινός γείτονας που μάλιστα διατηρεί πολύ στενή σχέση με τη χερσόνησο, είναι «απαραίτητη» για την επίλυση του θέματος. Η Κίνα έχει ισχυρή θέληση για την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου, τη διατήρηση της σταθερότητας και την επίλυση του θέματος ειρηνικά, πρόσθεσε, τονίζοντας ακόμα ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει και τις προσπάθειές του για την επιστροφή όλων των πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σημειώνουμε ότι η Κίνα έχει αντιδράσει έντονα και στην αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στα νοτιότερα της περιοχής, στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπου η Ουάσιγκτον στέλνει πλέον μέχρι και αεροπλανοφόρα, για να συμμετάσχουν σε περιπολίες στο όνομα της «υπεράσπισης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεργασίες μετά τους υψηλούς τόνους(2020-06-25 00:00:00.0)
Επαφές Πομπέο σε Σεούλ και Πεκίνο(2018-06-15 00:00:00.0)
Συνάντηση του Κινέζου ΥΠΕΞ με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη(2018-05-04 00:00:00.0)
Ο «ερχομός» του THAAD μεγαλώνει την αντίδραση της Κίνας(2016-02-13 00:00:00.0)
Επίκεινται συνομιλίες Σεούλ - Πιονγιάνγκ για τα πυρηνικά(2011-09-17 00:00:00.0)
Προθυμία για νέες συνομιλίες(2011-08-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ