Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Δυναμική παρουσία προετοιμάζουν μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι

Πρόεδροι Αγροτικών Συλλόγων μιλούν στον «Ριζοσπάστη» για τις προετοιμασίες μπροστά στο συλλαλητήριο

Μετά το κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και με το πλαίσιο αιτημάτων της, οι μικρομεσαίοι αγρότες της Μακεδονίας και της Θράκης ετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

Αποφάσεις συμμετοχής έχουν ανακοινώσει, μεταξύ άλλων, ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», ο Αγροτικός Σύλλογος Κατερίνης, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Κατερίνης, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Πέλλας «Η Ενότητα», ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λαγκαδά και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ».

Στα καλέσματά τους, με τα οποία ανοίγει η συζήτηση με τους αγρότες μπροστά στο συλλαλητήριο, υπογραμμίζουν ότι η «δίκαιη ανάπτυξη» που διαφημίζει η κυβέρνηση, στοχεύει στην εξασφάλιση ακόμα μεγαλύτερης κερδοφορίας των εμποροβιομηχάνων και των μονοπωλιακών ομίλων που εκμεταλλεύονται το μόχθο των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Θα φέρει ακόμα χαμηλότερες τιμές για τα προϊόντα και λιγότερες επιδοτήσεις - ενισχύσεις, πιο ακριβά αγροτικά μέσα και εφόδια και πιο τσουχτερά φορολογικά, ασφαλιστικά και άλλα χαράτσια. Θα φέρει μεγαλύτερο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, παραπέρα συγκέντρωση της γης, της παραγωγής και της εμπορίας στα χέρια λίγων μεγάλων αγροτοεπιχειρηματιών και μονοπωλιακών ομίλων.

Καλούν τους αγρότες να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, δυναμώνοντας τον αγώνα ενάντια στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λαγκαδά οργανώνει σύσκεψη για την προετοιμασία της συμμετοχής των αγροτών της περιοχής στο συλλαλητήριο, σήμερα Πέμπτη, στις 8 μ.μ., στο Δημαρχείο Λαγκαδά.

Οργανωμένη κάθοδο στη Θεσσαλονίκη προγραμματίζει και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», η οποία με ανακοίνωσή της καλεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του νομού να δώσουν μαχητικό «παρών» στο συλλαλητήριο, για να ακουστεί δυνατά και στη ΔΕΘ η φωνή της μικρομεσαίας αγροτιάς του Εβρου.

Σταθμός στον κοινό αγώνα με τους εργαζόμενους

Για τις προετοιμασίες μπροστά στο συλλαλητήριο του Σαββάτου, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τους προέδρους τριών Αγροτικών Συλλόγων της Μακεδονίας.

Οι αγρότες δεν έχουν άλλο δρόμο, πέρα από το δρόμο του αγώνα, καθώς τα προβλήματα που βιώνουν διαρκώς οξύνονται, μας λέει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κατερίνης, Γιώργος Χαρισόπουλος. «Οι αγρότες, ενώ πουλάνε το μόχθο τους κοψοχρονιά, βλέπουν τα αγροτικά προϊόντα να φτάνουν στους καταναλωτές πανάκριβα. Την ίδια ώρα οι καιρικές συνθήκες καταστρέφουν την παραγωγή και οι αγρότες δεν αποζημιώνονται για τις ζημιές που έχουν υποστεί. Οι επιδοτήσεις μειώνονται...».

Την οργανωμένη παρουσία των αγροτών και κτηνοτρόφων στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ προετοιμάζει και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Πέλλας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», δίνοντας απάντηση και στα αγροτοδικεία που συνεχίζει να στήνει ακολουθώντας τα βήματα των προκατόχων της η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Τουλάχιστον 7 αγρότες που συμμετείχαν στο μπλόκο του Γυψοχωρίου στις κινητοποιήσεις Γενάρη - Φλεβάρη του 2016 διώκονται με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών και θα δικαστούν στις 10 Οκτώβρη.

«Με τη συμμετοχή μας στο συλλαλητήριο στέλνουμε μήνυμα ότι δεν τρομοκρατούμαστε. Ξέρουμε ότι στόχο έχουν να μας φοβίσουν, να κάμψουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των αγροτών. Δεν θα τους περάσει» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου, Χρήστος Κάμτσης. Και προσθέτει: «Οι επιπτώσεις από τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία, οι χαμηλές τιμές που δίνουν οι έμποροι και οι μεταποιητές βιομήχανοι, η δυσβάσταχτη φορολογία, μας οδηγούν στη χρεοκοπία. Μιλάνε για ανάπτυξη, όμως εμείς βλέπουμε μια ομίχλη μπροστά μας. Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε μαζί με τους εργαζόμενους, γιατί μόνοι μας δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτε».

Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» πραγματοποιεί περιοδείες στα χωριά της περιοχής και καλεί τον αγροτικό κόσμο να πάρει μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο μαζί με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που σκοπό έχει να τους διώξει από τα χωράφια και τα χωριά τους.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Τάκης Τσιουλάκος, τονίζει: «Το συλλαλητήριο αυτό αποτελεί σταθμό του αγώνα μας, καθώς το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουμε και θα κλιμακώσουμε την πάλη μας για πλήρη κάλυψη του εισοδήματός μας λόγω των κυρώσεων της ΕΕ και του εμπάργκο, για κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα μας, για κάλυψη όλων των ζημιών που υπέστησαν οι παραγωγοί της περιοχής από τις θεομηνίες και τις ασθένειες».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ