Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΠΑΓΝΗ
Στα οξυμένα προβλήματα εργαζομένων και ασθενών αντανακλάται η ταξική πολιτική στην Υγεία

Οι πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις του Σωματείου Εργαζομένων δένονται με την πάλη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία
Οι πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις του Σωματείου Εργαζομένων δένονται με την πάλη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία
Ελλείψεις σε προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων, υποστελέχωση κλινικών και υπηρεσιών, αύξηση του αριθμού των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, αλλά και βήματα στην κατεύθυνση της λειτουργίας του νοσοκομείου ως αυτόνομης επιχειρηματικής μονάδας. Το τοπίο που διαμορφώνεται συνολικά στα νοσοκομεία της χώρας από την ταξική πολιτική των αστικών κυβερνήσεων στην Υγεία, αντανακλάται και στην περίπτωση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠαΓΝΗ).

Αυξάνεται η «ευελιξία», πολλαπλασιάζονται οι «παρενέργειές» της

Το προηγούμενο διάστημα, το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο χτύπησε το «καμπανάκι» με αφορμή την υποστελέχωση της Παιδοχειρουργικής κλινικής και τις πιθανές συνέπειες στη λειτουργία της. Η κλινική καλείται να λειτουργήσει χωρίς τους δύο επικουρικούς γιατρούς της, καθώς ο ένας προσελήφθη σε άλλο νοσοκομείο, ενώ άλλη μια γιατρός βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια λόγω εγκυμοσύνης. Η αιτία του προβλήματος, βέβαια, που αργά ή γρήγορα θα έκανε την εμφάνισή του, είναι η ίδια η στελέχωση της κλινικής με επικουρικό, δηλαδή με προσωρινό και όχι μόνιμο, προσωπικό. Το κενό που δημιουργήθηκε, «μπαλώθηκε» με την προκήρυξη μιας θέσης παιδοχειρουργού με σύμβαση έργου. Δηλαδή, η «λύση» που δόθηκε πρόσθεσε άλλον έναν εργαζόμενο με «ευέλικτη» εργασιακή σχέση, αυτήν τη φορά με «μπλοκάκι», στο προσωπικό του νοσοκομείου...

Συνολικά στο ΠαΓΝΗ, οι ελαστικά απασχολούμενοι υπολογίζεται πως φτάνουν τους 300 εργαζόμενους.

Η ανακύκλωση του προσωπικού και οι «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις έχουν μια σειρά «παρενέργειες» στη λειτουργία του νοσοκομείου. Σε ορισμένες κλινικές, όπως η Παιδοψυχιατρική, η οποία «στήθηκε» με πρόγραμμα ΕΣΠΑ από την προηγουμένη κυβέρνηση, παρά τις όποιες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, εργάζονται ακόμα επτά άτομα με «μπλοκάκι».

Σύμφωνα με το Σωματείο, μέχρι το τέλος του έτους κινδυνεύουν με απόλυση 195 εργαζόμενοι. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι εργαζόμενες στην καθαριότητα και τη σίτιση, καθώς οι συμβάσεις που έχουν υπογράψει με τη διοίκηση του νοσοκομείου, κλείνουν την πόρτα σε κάθε δυνατότητα ανανέωσης ή παράτασης μετά τις 31/12/2017. Οι εργαζόμενοι, για άλλη μια φορά, βιώνουν την εργασιακή ανασφάλεια, γνωρίζοντας ότι με τη λήξη των συμβάσεών τους η κυβέρνηση προωθεί τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ), ως μια άλλη μορφή ιδιωτικοποίησης, δίπλα στους εργολάβους που παραμένουν σε τμήματα όπως τα πλυντήρια και οι τεχνικές υπηρεσίες.

Τα κενά και οι ελλείψεις «πάνε πακέτο» με τις συνθήκες εντατικοποίησης που αντιμετωπίζει το προσωπικό. Τα ωράρια γίνονται εξαντλητικά, τα ρεπό και οι άδειες χορηγούνται με το σταγονόμετρο. Μόνο στη ΜΕΘ οφείλονται 1.000 μέρες άδειας και 150 ρεπό. Στη Χειρουργική Ογκολογία δεν έχει δοθεί ούτε μια μέρα από τις άδειες του προσωπικού για το 2017. Εργαζόμενοι δουλεύουν σε διπλοβάρδιες που φτάνουν τις 16 ώρες, μετατρέπονται από νοσηλευτές στην πρωινή βάρδια σε φύλακες στην απογευματινή.

Λειτουργία με πώληση υπηρεσιών στους ασθενείς - «πελάτες»

Για να συγκαλύπτονται τα μεγάλα κενά, οι διοικήσεις του νοσοκομείου, με τη σύμφωνη γνώμη της ΔΥΠΕ και του υπουργείου Υγείας, αξιοποιούν το νόμο για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, που προβλέπει μέρος των εσόδων (από απογευματινά ιατρεία, επεμβατικά εργαστήρια) να καλύπτουν τις ανάγκες του νοσοκομείου.

Εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» και ατομικές συμβάσεις προσλαμβάνονται και πληρώνονται από τον προϋπολογισμό και τα έσοδα του νοσοκομείου. Αυτός είναι κι ένας από τους λόγους για τον οποίο «προτιμούνται» από την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας, αφού δεν «κοστίζουν» στον κρατικό προϋπολογισμό. Πρόσφατα, μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας έκανε λόγο για την «οριστική λύση» που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο ζήτημα των επικουρικών γιατρών, πετώντας το «μπαλάκι» στα νοσοκομεία, που θα κληθούν να προχωρήσουν σε προσλήψεις και να τις χρηματοδοτήσουν με «ίδιους πόρους».

Σύμφωνα με το Σωματείο, το ΠαΓΝΗ πληρώνει σήμερα για τη μισθοδοσία του μη μόνιμου προσωπικού 6.500.000 ευρώ. Το κονδύλι της μισθοδοσίας το νοσοκομείο πρέπει να το εξασφαλίζει από τη λειψή του κρατική επιχορήγηση, μέσα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας. Συγκεκριμένα, η επιχορήγηση του νοσοκομείου για το 2017 προβλέπεται να φτάσει τα 41.000.000 ευρώ, ωστόσο από αυτά έχουν αποδοθεί μόνο τα 16.500.000. Ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει αποδώσει τα οφειλόμενα για το 2017 (με τις απαιτήσεις για το Α' εξάμηνο να ανέρχονται σε 18.000.000 ευρώ), ενώ εκκρεμεί να εξοφλήσει τα έτη 2015 και 2016. Οι οφειλές του νοσοκομείου προς τρίτους ανέρχονται σε 30.000.000 ευρώ. Στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους προβλέπονται 23.295.000 ευρώ για τη φαρμακευτική δαπάνη, ενώ οι σχετικές δαπάνες μέχρι τις 30/6/2017 είχαν ήδη φτάσει τα 15.396.932 ευρώ.

Στο έδαφος της υποχρηματοδότησης, κυβέρνηση, υπουργείο και διοικήσεις καλλιεργούν τη λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, σαν επιχειρηματικές μονάδες που αποκομίζουν έσοδα από την πώληση υπηρεσιών στους ασθενείς - «πελάτες».

Στην κατεύθυνση αυτή λειτουργούν ήδη τα απογευματινά ιατρεία, ενώ η διοίκηση του ΠαΓΝΗ έχει σχεδιάσει και τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση της λειτουργίας του νοσοκομείου ως επιχείρηση. Πριν λίγους μήνες, προανήγγειλε διαγωνισμούς για τη μίσθωση χώρων στο κτίριο του νοσοκομείου από ιδιώτες, προκειμένου να λειτουργήσουν ως εμπορικά καταστήματα, με στόχο την αύξηση των εσόδων του νοσοκομείου...

Την ίδια στιγμή, το Σωματείο έχει διατυπώσει μια σειρά αιτήματα, η ικανοποίηση των οποίων θα μπορούσε να βελτιώσει τις συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων και τις υπηρεσίες προς τους ασθενείς, στα οποία η διοίκηση «κλείνει τα αυτιά». Για παράδειγμα, στο αίτημα για ανεύρεση κατάλληλου χώρου για τον προεγχειρητικό έλεγχο, ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι να δουλεύουν με ανθρώπινες συνθήκες και να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς με τους συνοδούς τους, απαντά αρνητικά.

Σωματείο Εργαζομένων: Μέτωπο με τα προβλήματα και τις αιτίες που τα προκαλούν

Πλευρές της δράσης του Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ συνοψίζει ο πρόεδρός του, Δημήτρης Βρύσαλης, εκλεγμένος με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ μέσα από το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης»:

«Ολα τα χρόνια που στο τιμόνι της διοίκησης βρίσκονται οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, προσπαθήσαμε η δράση του Σωματείου όχι μόνο να αποκαλύπτει την πραγματικότητα που βιώνουν οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι, αλλά και την αιτία των προβλημάτων, να μπαίνουν στη συζήτηση οι προϋποθέσεις για να έχουν αποτέλεσμα οι αγώνες.

Βάλαμε ένα λιθαράκι στο χτίσιμο της ταξικής ενότητας, κάνοντας πράξη την εγγραφή όλων των εργαζομένων στο Σωματείο, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης. Πρόκειται για μια απόφαση στην οποία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ εναντιώθηκαν. Προσπαθήσαμε να αποτυπώσουμε μέσα από τη δράση του Σωματείου το σύνθημα "τίποτα δεν γίνεται αν μένεις θεατής, όλα ανατρέπονται αν ξεσηκωθείς". Κάθε μικρή και μεγάλη παρέμβαση που αποφασίζει το Σωματείο, στόχος είναι να γίνεται υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων.

Συμβάλλαμε ώστε να γίνεται κατανοητό ότι το επιχείρημα της κυβέρνησης περί "δίκαιης ανάπτυξης" σημαίνει ακόμα περισσότερες πληρωμές σε φάρμακα και εξετάσεις, σημαίνει μεγαλύτερη προσαρμογή στη λειτουργία των νοσοκομείων σαν επιχειρήσεις, που εξαρτούν τη λειτουργία από τα έσοδά τους. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ανοιχτό μέτωπο τόσο με το μύθο περί "στήριξης" του δημόσιου συστήματος Υγείας που προβάλλει η κυβέρνηση, που θα ακουστεί ξανά από τον πρωθυπουργό στο "περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο" που διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο μέσα στο Σεπτέμβρη, όσο και με τον αποπροσανατολισμό των δυνάμεων που πλειοψηφούν στην ΠΟΕΔΗΝ και κάνουν λόγο για "κατάρρευση" του συστήματος Υγείας.

Κάθε μικρό ή μεγάλο αγώνα που δίνουμε, για την αποτροπή απολύσεων, για την προάσπιση εργασιακών δικαιωμάτων, για την προστασία της μητρότητας, τον εντάσσουμε στην πάλη για Υγεία, Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση δωρεάν και στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με κατάργησή της επιχειρηματικής δράσης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ