Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
Απεργούν σήμερα για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους

Σε αγωνιστική δράση απέναντι στην επίθεση εργοδοσίας - κυβέρνησης καλεί με την αφίσα της για τη σημερινή απεργία η Ομοσπονδία Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου
Σε αγωνιστική δράση απέναντι στην επίθεση εργοδοσίας - κυβέρνησης καλεί με την αφίσα της για τη σημερινή απεργία η Ομοσπονδία Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου
Απεργούν σήμερα, Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία διανομής Τύπου, για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους. Η 24ωρη απεργία, που προκήρυξε η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων, ξεκινά στις 3 το μεσημέρι και ολοκληρώνεται στις 3 το μεσημέρι αύριο Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία οδηγεί το πρακτορείο «Ευρώπη» σε πτώχευση, αφήνοντας «στον αέρα» 250 εργαζόμενους. Το σωματείο διεκδικεί να προσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι της «Ευρώπης», με τα δικαιώματά τους, από την «Αργος» ή από όποια άλλη εταιρεία αναλάβει τη διακίνηση του Τύπου.

Μαζί με τους εργαζόμενους στα πρακτορεία απεργούν και οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια εκτύπωσης εφημερίδων και περιοδικών, με κάλεσμα της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων.

Τον αγώνα των εργαζομένων στηρίζει η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου.

Ακόμα, στην κατεύθυνση στήριξης της απεργίας απόφαση για απεργία σήμερα, Πέμπτη, στα έντυπα έχουν πάρει Ενώσεις δημοσιογράφων, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού.

Τη συμμετοχή τους στη σημερινή απεργία, με κάθοδο στην Αθήνα, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στο πρακτορείο Τύπου «Ευρώπη» στη Θεσσαλονίκη, μέσα από σύσκεψη που οργάνωσε το Σωματείο Γραφικών Τεχνών Τύπου και Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας, όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις στον κλάδο.

Ολοι στη μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων και η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων καλούν τους εργαζόμενους στην εκτύπωση και τη διακίνηση των εφημερίδων «να δώσουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας μέχρι την τελευταία στιγμή (...) Με την ευθύνη των Σωματείων Λιθογράφων και Πρακτορείων Τύπου η απεργία θα περιφρουρηθεί σε όλους τους χώρους του κλάδου στη βιομηχανική ζώνη του Κορωπίου. Καλούμε όλους τους συνάδελφους να ενταχθούν στις απεργιακές φρουρές από τις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης 7/9 έως και το μεσημέρι της Παρασκευής 8/9.

Η απεργιακή συγκέντρωση των Σωματείων Λιθογράφων και Πρακτορείων Τύπου θα πραγματοποιηθεί έξω από το πρακτορείο Τύπου "Αργος" και το τυπογραφείο της "Καθημερινής". Δεν πρέπει να λείψει κανένας συνάδελφος από εκεί!

Η μαζικότητα, η αποφασιστικότητα και η πειθαρχία των εργατών σε έναν τέτοιο αγώνα είναι η καλύτερη απάντηση στα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας. Η οργανωμένη πάλη μέσα από τα ταξικά Σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στέλνει το μήνυμα της ταξικής ενότητας, κόντρα στον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό και τους εκπροσώπους του, που ούτε θέλουν ούτε μπορούν να οργανώσουν την πάλη».

Αλληλεγγύη από Ομοσπονδίες και Σωματεία

Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων στα πρακτορεία Τύπου εκφράζουν μια σειρά Ομοσπονδιών και Συνδικάτων. Χτες το πρωί, στο πρακτορείο «Ευρώπη» βρέθηκαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γιάννης Τασιούλας, και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Αττικής, Αλέκος Περράκης.

Μιλώντας στους εργαζόμενους, ο Γ. Τασιούλας τόνισε ότι το ΠΑΜΕ και η Ομοσπονδία Οικοδόμων τάσσονται στο πλευρό των εργαζομένων στα πρακτορεία Τύπου και θα βρεθούν και σήμερα μαζί τους, στις πύλες των πρακτορείων. Ο αγώνας, επισήμανε, είναι κοινός, γιατί είναι κοινά τα συμφέροντα των εργαζομένων απέναντι στα σχέδια των εργοδοτών, που έχουν στόχο να μειώσουν τα εργατικά δικαιώματα. Σημείωσε ότι ίδιες μεθοδεύσεις συνάντησαν και οι οικοδόμοι την περίοδο της ανάπτυξης, καθώς στόχος της εργοδοσίας είναι η μείωση των μισθών και η αύξηση των κερδών της. Υπογράμμισε ότι μοναδικός δρόμος για τους εργαζόμενους είναι η απεργία και η συσπείρωση γύρω από το Σωματείο και το πλαίσιο πάλης του.

Την αλληλεγγύη του ΣΕΤΗΠ εξέφρασε ο Αλέκος Περράκης, ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο νομοσχέδιο για τα Εργασιακά, το οποίο παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για δήθεν προστασία των εργαζομένων αφήνει ανέγγιχτο όλο το αντεργατικό και αντιασφαλιστικό νομοθετικό πλαίσιο των τελευταίων ετών. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις επικείμενες αντιδραστικές παρεμβάσεις στο συνδικαλιστικό νόμο, ενόψει της 3ης «αξιολόγησης», που στόχο έχουν την επιβολή νέων εμποδίων στο δικαίωμα της απεργίας και στην οργάνωση της συλλογικής πάλης και δράσης των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ