Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2017 - αριθ. φύλλου: 12821

ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΓΑΛΛΙΑΣ
Κοινές αγωνίες για το μέλλον της ΕΕ των μονοπωλίων και την καπιταλιστική ανάκαμψη

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Μακρόν στην Ελλάδα συνοδεία πλήθους επιχειρηματιών


ΣΕΛ.  4  -  5
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Η κυβέρνηση απέρριψε τις τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ

Απέσυρε και διατάξεις - «μερεμέτια» που υπήρχαν στο αρχικό σχέδιο νόμου


ΣΕΛ.  7

Σήμερα το μεγάλο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ

Στην πλατεία Αριστοτέλους, στις 6.30 το απόγευμα

  • Δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων, Σωματεία και Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, Αγροτικοί Σύλλογοι και άλλοι φορείς καλούν σήμερα το απόγευμα στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, για τα εγκαίνια της ΔΕΘ.
  • Με μαζικές εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, συνδικαλιστές από σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο, για να αποτελέσει σταθμό στην άνοδο των ταξικών αγώνων.
  • Χτες, σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από την ΠΑΣΕΒΕ, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και την ΟΓΕ, παρουσίασε το πρόγραμμα δράσης και το διεκδικητικό πλαίσιο του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.
  • Εκδήλωση για το δικαίωμα στην απεργία και στη συλλογική πάλη των εργαζομένων οργάνωσε, χτες, το ΠΑΜΕ, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας την ετοιμότητα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος να απαντήσει με όλες τις μορφές στα σχέδια της κυβέρνησης να βάλει νέα εμπόδια στην απεργία και στη συνδικαλιστική δράση.
  • Πικετοφορίες οργανώνουν σήμερα σωματεία και φορείς σε συνοικίες της Αττικής, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ.

Σε εργοστάσιο μετάλλου στο Κιλκίς
Σε εργοστάσιο μετάλλου στο Κιλκίς

Σε διαλογητήριο στη Νάουσα
Σε διαλογητήριο στη Νάουσα

Συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ
Συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ

Εκδήλωση για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα
Εκδήλωση για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα

ΣΕΛ.  11  -  13

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το ... κοντράστ

Το ...κοντράστ είναι χαρακτηριστικό. Από τη μία Τσίπρας, Μακρόν και μεγαλοεπιχειρηματίες, αλά μπρατσέτα, συζητούν και αναλύουν τους τρόπους και τα μέτρα που πρέπει να πάρουν για να βγουν ενισχυμένοι οι καπιταλιστικοί όμιλοι, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να λέει: «Θα είμαι ευτυχής αν αυτή η επίσκεψη, πέρα από τα λόγια, επιφέρει και την αποφασιστικότητά σας να κάνετε το βήμα να επενδύσετε στην Ελλάδα. Το είπα και στην αρχή: Δεν θα το μετανιώσετε»...

Από την άλλη, χιλιάδες εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά μαθαίνουν ότι άμεσα τα σπίτια τους μπορεί να βγουν στο σφυρί επειδή δεν έχουν μία για να πληρώσουν στις τράπεζες τα στεγαστικά τους δάνεια. Κυβερνητικά στελέχη λένε: «Καθιερώνονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί τρεις φορές την εβδομάδα. Ξεκινάμε με μαγαζιά και μετά θα πάμε στα σπίτια».

Πώς συνδέεται το ένα με το άλλο; Μα είναι φανερό ότι το κλίμα εμπιστοσύνης που πρέπει να δημιουργηθεί για να έρθουν και να επενδύσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι διαμορφώνεται και θα διαμορφωθεί αφού υλοποιηθεί το βασικό προαπαιτούμενο: Το αντιλαϊκό χτύπημα των εργαζομένων και των οικογενειών τους, το τσάκισμα των μισθών, των συντάξεων, η φορολεηλασία, οι πλειστηριασμοί... Πολύ περισσότερο που το ζήτημα αυτό αφορά τις επενδύσεις διαφόρων funds στην ιδιοκτησία, χρήση γης και ακινήτων.

Ας μείνουμε, όμως, σε αυτό το τελευταίο.

Η κατάσταση έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Χιλιάδες εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά που δεν έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις του νόμου Κατσέλη αντιμετωπίζουν άμεσα το ενδεχόμενο πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας. Ζουν με την αγωνία εάν θα έχουν σπίτι να μείνουν. Η όποια «προστασία» παρέχει ο νόμος αυτός, έχει ισχύ μόνο μέχρι τις 31.12.2017 και αφορά εργαζόμενους και λαϊκές οικογένειες κυριολεκτικά εξαθλιωμένες. Αυτές οι περιπτώσεις είναι μόνο ένα μέρος του συνόλου των οικογενειών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα μη δυνατότητας αποπληρωμής του στεγαστικού τους δανείου.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει ήδη φροντίσει να πάρει μια σειρά μέτρα σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως: Καμία προστασία στην πρώτη κατοικία, σχετικά με τα χρέη λαϊκών νοικοκυριών στις τράπεζες. Καθιέρωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Από την 1/1/2018 το σύνολο των δανείων πρώτης κατοικίας «απελευθερώνεται» πλήρως και σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα πώλησης. Σύμφωνα με τους επιχειρησιακούς στόχους των τραπεζών και τους βασικούς δείκτες απόδοσης, προβλέπεται μείωση των συνολικών μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 38% (ή περίπου 40 δισ. ευρώ) μέχρι το τέλος του 2019.

Ολα τα παραπάνω φέρνουν στην επικαιρότητα την πρόταση νόμου καθώς και τροπολογίες που έχει καταθέσει το ΚΚΕ και αφορούν την προστασία και ανακούφιση των φτωχών λαϊκών οικογενειών. Το Νοέμβρη του 2015, το ΚΚΕ κατέθεσε πρόταση νόμου που ανάμεσα στα άλλα εισάγει διατάξεις που στοχεύουν στην ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας από την υπερχρέωση στην κατεύθυνση μετάθεσης του βάρους της κρίσης στους τραπεζικούς ομίλους, προβλέποντας τη δραστική μείωση των χρεών των λαϊκών οικογενειών προς τις τράπεζες. Και πιο ειδικά προβλέπεται «η δραστική μείωση των χρεών των λαϊκών οικογενειών προς τις τράπεζες (διαγραφές τόκων και ανατοκισμών κ.λπ.)», αλλά και «η αυτοδίκαιη παύση κάθε μορφής πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης από πλευράς των τραπεζών, σε βάρος των οφειλετών λαϊκών οικογενειών, για οφειλόμενα ποσά», κάτι που στην ουσία «παγώνει» τις όποιες διαδικασίες πλειστηριασμών.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις πρέπει να σημάνουν συναγερμό σε συνδικάτα, Λαϊκές Επιτροπές και άλλους φορείς του κινήματος. Με σύνθημα «Κανένα λαϊκό σπίτι στα χέρια αρπαχτικού ή τραπεζίτη», να υπάρξει οργανωμένη απάντηση στην επίθεση που κλιμακώνεται σε βάρος της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Την επιθετική πυραυλική «ασπίδα» ενισχύουν οι ΗΠΑ

ΣΕΛ.  17
43ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Δεκάδες φεστιβαλικές εκδηλώσεις σήμερα και αύριο

ΣΕΛ.  14
ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Σοβαρό εργατικό «ατύχημα» στα ΕΛΠΕ

ΣΕΛ.  10
ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΤΥΠΟΥ
Εφαλτήριο για τη συνέχεια η πετυχημένη απεργία

ΣΕΛ.  9
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
«Τροχιοδεικτικές» για νέα αντεργατική κλιμάκωση

ΣΕΛ.  7


Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org