Τρίτη 22 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπούνταν στην Μπρατισλάβα...

Το θέμα ανέδειξε τότε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Πέρσι τέτοιες μέρες, μια αντίστοιχη αντικομμουνιστική φιέστα της ΕΕ διοργανωνόταν στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, που είχε τότε την προεδρία της ΕΕ. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της λεγόμενης «Ευρωπαϊκής Μέρας Μνήμης για τα θύματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων», η σλοβάκικη προεδρία της ΕΕ οργάνωσε σχετικό συνέδριο, φιλοξενώντας εκπρόσωπους των υπουργείων Δικαιοσύνης των κρατών - μελών της ΕΕ και των εθνικών «ινστιτούτων μνήμης». Παράλληλα, τα «εθνικά ιδρύματα μνήμης» και ΜΚΟ συζήτησαν τρόπους αντιμετώπισης των «εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από ολοκληρωτικά καθεστώτα» σαν ποινικά αδικήματα απ' τα συστήματα δικαιοσύνης των κρατών.

Επιβεβαιώνοντας, εξάλλου, ότι ο αντικομμουνισμός και η ανιστόρητη προσπάθεια ταύτισης του κομμουνισμού με το φασισμό πάνε χέρι - χέρι με τη συνολικότερη επίθεση στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, κύριο θέμα εκείνης της διάσκεψης ήταν η λεγόμενη «άνοδος της ριζοσπαστικοποίησης στην Ευρώπη».

Οι διοργανωτές δεν έκρυψαν και τότε τις προθέσεις τους, αναφέροντας ότι το συνέδριο, εκτός του να «τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων του ναζισμού, φασισμού και κομμουνισμού», στόχο έχει και «να ξεκινήσει μια συζήτηση σχετικά με το πρόβλημα της αυξανόμενης ριζοσπαστικοποίησης (συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής ριζοσπαστικοποίησης) στην Ευρώπη και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών σε αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου». Μάλιστα, υποδείκνυαν μέτρα «τόσο προληπτικά, όσο και κατασταλτικά», φιλοδοξώντας να εμπλουτίσουν οι εργασίες του συνεδρίου τη «φαρέτρα» της ΕΕ.

Μια μικρή λεπτομέρεια: Σε εκείνο το συνέδριο υπήρξε επίσημη εκπροσώπηση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Καταγγέλλοντας τη στάση της, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημείωνε σε ανακοίνωσή της: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί με τη συμμετοχή της στην αντιδραστική αυτή σύναξη νομιμοποιεί και συμβάλλει στην ενίσχυση του αντικομμουνισμού, που αποτελεί επίσημη ιδεολογία της ΕΕ και στην αθώωση του φασισμού, που ιστορικά, όπως και σήμερα, αποδεικνύονται ότι αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ