Τρίτη 22 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΣΥΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η επίσκεψη Πάιατ δείχνει το ενδιαφέρον μονοπωλίων για την περιοχή

Από την επίσκεψη Πάιατ στη Σύρο
Από την επίσκεψη Πάιατ στη Σύρο
«Η επίσκεψη και οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη, Τζ. Πάιατ, στη Σύρο φανερώνουν πόσο μεγάλο ενδιαφέρον έχουν και τα αμερικανικά μονοπώλια προκειμένου να αξιοποιήσουν το Νεώριο και να αποκτήσουν τον έλεγχο ενός νευραλγικού σημείου, υψηλής στρατηγικής σημασίας, στην καρδιά του Αιγαίου».

Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΚΟ Σύρου του ΚΚΕ με αφορμή την επίσκεψη του πρέσβη των ΗΠΑ στο νησί και συνεχίζει:

«Οι εργαζόμενοι της Σύρου πρέπει να γνωρίζουν ότι η αντιπαράθεση για το ποιο θα είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Νεωρίου εντάσσεται στο πλαίσιο των οξυμένων και επικίνδυνων ανταγωνισμών που εξελίσσονται το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή για τον έλεγχο των πηγών Ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς τους μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσίας, Κίνας κ.ά. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά άλλωστε πως το ΝΑΤΟ περιπολεί μόνιμα στο Αιγαίο, μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αξιοποιείται από το ΝΑΤΟ για τους πολεμικούς σχεδιασμούς.

Πρωτίστως οι εργαζόμενοι στο Νεώριο, αλλά και το σύνολο των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων στο νησί δεν πρέπει να παρασυρθούν από τις πανηγυρικές δηλώσεις και τις υποσχέσεις. Η αλήθεια είναι ότι το ξεπούλημα βιομηχανικών υποδομών της χώρας, λιμανιών και αεροδρομίων σε επιχειρηματικούς ομίλους στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης επιδιώκουν να γίνει πάνω στα συντρίμμια των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Αυτοί που σας καλούν να επιλέξετε το ποιος θα είναι ο καλύτερος "σωτήρας», Αμερικανός, Ρώσος ή Κινέζος επενδυτής, μόνο τα δικά σας συμφέροντα δεν υπηρετούν. Κανένας δεν πρόκειται να σας δώσει τα δεδουλευμένα σας αν εσείς δεν τα διεκδικήστε. Κανένας από αυτούς δεν θα σας εξασφαλίσει σταθερές και μόνιμες θέσεις εργασίας αν οι ίδιοι δεν ενώσετε τη φωνή σας και παλέψετε για το δίκιο σας μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στη ναυπηγοεπισκευή, που όλο το προηγούμενο διάστημα με στάσεις εργασίας και απεργίες στον κλάδο διεκδικούν:

  • Την υπογραφή νέας ΣΣΕ ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών επαναφέροντας σε ισχύ την τελευταία υποχρεωτική Σύμβαση (όπως κηρύχθηκε υποχρεωτική με Υπουργική Απόφαση, ανά ειδικότητα) των ετών 2009 - 2010.
  • Την υπογραφή συμφωνίας για κατάθεση κοινού αιτήματος προς την κυβέρνηση για την κήρυξη αυτής της Σύμβασης ως υποχρεωτικής για όλο τον κλάδο, με την ανάλογη επέκτασή της (όπως δηλαδή ίσχυε για όλες τις ΣΣΕ μέχρι και το 2010).

Οι επενδυτές στη Ναυπηγοεπισκευαστική Βιομηχανία δεν θα υπηρετήσουν τα συμφέροντα των εργαζομένων και τις ανάγκες τους. Τζάμπα εργάτες θέλουν, από το αίμα και τον ιδρώτα των μεταλλεργατών και από την άγρια εκμετάλλευση θέλουν να θησαυρίσουν. Οι εργαζόμενοι του Νεωρίου πρέπει να απορρίψουν όλα τα σε βάρος τους σενάρια. Και μαζί με τις ταξικές δυνάμεις να διεκδικήσουν αγωνιστικά:

  • Για να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας
  • Για να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα
  • Για να επανέλθουν οι ΣΣΕ

Το συμφέρον των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων της Σύρου επιβάλλει να παλέψουμε για σύγχρονα και ασφαλή πλοία, για κατασκευή και επισκευή πλοίων, αλλά και κατασκευή και άλλων προϊόντων που μπορούν να ανακουφίσουν τον ελληνικό λαό και να υπηρετήσουν τις σύγχρονες ανάγκες, όπως τη συχνή συγκοινωνία με τα νησιά, τη μεταφορά αγαθών, τουριστική αναψυχή φτηνή και ποιοτική κ.λπ. Αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με την εργατική εξουσία, όπου όλη η ναυπηγική βιομηχανία θα γίνει κοινωνική ιδιοκτησία και θα αναπτυχθεί προς όφελος των εργαζομένων και του λαού».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org