Εντείνονται οι διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό και ειδικά στην εγχώρια σοσιαλδημοκρατία για την αναδιάταξη του χώρου, ώστε να εξασφαλιστούν νέες εναλλακτικές για κυβερνητικές πλειοψηφίες και τη διαχείριση της εξουσίας του κεφαλαίου.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στη «Real News» και απαντώντας στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μεταξύ τους προγραμματικό διάλογο, σημείωσε βάζοντας το δικό της χρονοδιάγραμμα στο παζάρι ότι «σε κάθε περίπτωση, πρώτα θα μιλήσει ο λαός και θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους».
Αλλά και με ορίζοντα αργότερα, σχολιάζοντας τοποθετήσεις για τη συγκρότηση αμέσως μετά τις εκλογές μιας «προεδρικής πλειοψηφίας», που θα κυβερνήσει τη χώρα, θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο και θα εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2020, δεν φάνηκε να τις απορρίπτει ως «προοπτική» για το χώρο που εκπροσωπεί, προσαρμοσμένες ωστόσο στα εκλογικά ποσοστά που θα προκύψουν από τις επόμενες εκλογές. Αλλωστε, προσβλέπει σε ενίσχυση του χώρου της, λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ήδη σε ελεύθερη πτώση και όσο υποχωρεί τόσο οχυρώνεται στην εξουσία για να εξαντλήσει την τετραετία. Η ΝΔ έχει δημοσκοπικό προβάδισμα, αλλά στην πραγματικότητα δεν πείθει ούτε τον τρισυπόστατο εαυτό της. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη κερδίζει διαρκώς έδαφος (...) Επομένως, η επανάληψη του Μαΐου 2012, όταν τρία κόμματα βρέθηκαν πολύ κοντά στην πρώτη θέση, είναι μια σοβαρή πιθανότητα. Οι επόμενες εκλογές θα είναι ντέρμπι για τρεις».
Καλωσόρισε την υποψηφιότητα του Γ. Καμίνη για την προεδρία του χώρου και ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα στον Στ. Θεοδωράκη να επισπεύσει τις αποφάσεις του για τη συμμετοχή του στον υπό διαμόρφωση νέο φορέα.
Ταυτόχρονα, πάνω σε σενάρια ότι ψήνεται νέο κόμμα, με τη συμμετοχή εκεί και του Ευ. Βενιζέλου (ο οποίος φέρεται να διαφωνεί με τις επιλογές της σημερινής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ), η Φ. Γεννηματά έσπευσε να προκαταλάβει ότι ο τ. πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «δεν θα κρατήσει αποστάσεις από τη νέα μεγάλη πρόκληση της παράταξης και δεν θα συμβάλλει στην αποδυνάμωση του κοινού εγχειρήματος. Αντίθετα, όλοι αναμένουμε ότι θα στρατευθεί στην πρώτη γραμμή με λόγο, ρόλο και διακριτή θέση». Επίσης, δεν αρνήθηκε το ενδεχόμενο διάλυσης του ΠΑΣΟΚ και διάχυσής του στο νέο φορέα που επιχειρούν να συγκροτήσουν, λέγοντας ότι «η δυναμική του νέου ενιαίου φορέα θα κρίνει και τις εξελίξεις σε σχέση με τα κόμματα που συμμετέχουν».
Στο μεταξύ, αύριο Τετάρτη αναμένεται και η δημοσιοποίηση από τον Γ. Ραγκούση της πρόθεσής του να διεκδικήσει κι αυτός την ηγεσία του νέου ενιαίου φορέα. Ως ενδεχόμενοι υποψήφιοι αρχηγοί εμφανίζονται και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλος, ο Ν. Ανδρουλάκης και ο Γ. Μανιάτης, με ερωτηματικό για τη στάση των Στ. Θεοδωράκη και Γ. Παπανδρέου.