Τρίτη 22 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σκυτάλη

«Ο προϋπολογισμός της Πυροσβεστικής δεν μειώθηκε τα τελευταία χρόνια». Η συγκεκριμένη δήλωση έγινε τις προάλλες από τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έκανε το «χρέος» της και έδωσε τα ίδια χρήματα με τα προηγούμενα χρόνια στο Πυροσβεστικό Σώμα. Το ερώτημα που προκύπτει όμως είναι άλλο: Φτάνουν αυτά τα χρήματα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά η Πυροσβεστική τις δασικές πυρκαγιές και να προστατέψει λαϊκές περιουσίες και ανθρώπινες ζωές; Η απάντηση είναι προφανής και κρίνεται εκ του αποτελέσματος: Οχι! Οπως αποκάλυψε μάλιστα ο «Ριζοσπάστης» την Κυριακή, σε σύγκριση με το 2009 (που και πάλι οι δαπάνες ήταν ανεπαρκείς), η διαφορά κατ' έτος στα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα ήταν κατά μέσο όρο -120.000.000 ευρώ. Κι αυτό όταν, σύμφωνα με τη δική τους επιχειρηματολογία, οι κίνδυνοι για πυρκαγιές αυξάνονται, ενώ η παλαιότητα των μέσων δημιουργεί και πρόσθετες ανάγκες. Περιττό να πούμε, βέβαια, ότι τα μεγέθη αυτά αφορούν τόσο τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όσο και αυτές του ΣΥΡΙΖΑ, που παρέλαβε τη σκυτάλη της ίδιας εμπρηστικής πολιτικής...

Δεν είναι «παραφωνία»

Δεν λείπουν ούτε ο πλούτος ούτε οι παραγωγοί του για να ζήσουν σύμφωνα με τις ανάγκες τους οι λαοί όλου του κόσμου. Το πρόβλημα είναι ότι αυτόν τον πλούτο τον κατακλέβει μια μικρή μειοψηφία παρασίτων. Αυτό επιβεβαιώνεται από μία ακόμα έρευνα που δημοσιεύθηκε στον κυριακάτικο Τύπο, για τους λεγόμενους «υπερπλούσιους»: Οι 2.397 «κροίσοι», με περιουσία 7,37 τρισ. δολαρίων, κατέχουν περισσότερο πλούτο από 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο! Η ίδια έρευνα δείχνει ότι το τελευταίο 12μηνο οι πλούσιοι αύξησαν κατά 3,7% (στα 10,3 τρισ. δολάρια) τον πλούτο που συσσωρεύουν στα λεγόμενα «offshore» κέντρα. Πρόκειται για νούμερα που ζαλίζουν και αποτελούν την άλλη όψη της μαζικής φτώχειας και της εξαθλίωσης, που μαστίζουν λαούς ολόκληρους. Στοιχεία που δείχνουν ότι για να καταλήγει σε μερικές εκατοντάδες κηφήνες αυτός ο αμύθητος πλούτος, πρέπει να συγκεντρώνονται σε αρκετά εκατομμύρια η ανέχεια και η μιζέρια. Τα παραπάνω δεν είναι ούτε «παραφωνία» ούτε «εκτροπή» από μια «ομαλή» λειτουργία του καπιταλισμού. Είναι η ίδια η εγκληματική του φύση, το DNA ενός συστήματος σάπιου μέχρι το μεδούλι.

Το «πλαφόν»...

Σε... χρονική αναπροσαρμογή του προβλεπόμενου «πλαφόν» στις επισκέψεις ασφαλισμένων στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς προχωρά η διοίκηση του Οργανισμού, χωρίς φυσικά να αντιμετωπίζει στο ελάχιστο τα πραγματικά προβλήματα των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων. Με τα μέχρι τώρα ισχύοντα, η εξέταση, η συνταγογράφηση κ.τ.λ. γίνονται χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση του ασφαλισμένου, μέχρι ο συμβεβλημένος γιατρός να συμπληρώσει 200 επισκέψεις σε ένα μήνα. Μετά από αυτό το «πλαφόν», οι ασφαλισμένοι είναι αναγκασμένοι να περιμένουν τον επόμενο μήνα ή να πληρώσουν από την τσέπη τους για την επίσκεψη. Πλέον, από 1η Σεπτέμβρη, στο όνομα της αντιμετώπισης περιπτώσεων γιατρών που εμφάνιζαν «εικονικές επισκέψεις» για να συμπληρώνουν άμεσα τις 200 του μήνα και να ζητούν στη συνέχεια πρόσθετη αμοιβή από τους ασφαλισμένους, στο ήδη υπάρχον μηνιαίο «πλαφόν» προστίθεται και ένα ημερήσιο 20 επισκέψεων ανά συμβεβλημένο γιατρό.

... και η ουσία

Προφανώς, βέβαια, η κυβέρνηση και ο Οργανισμός, με τη βοήθεια των ηλεκτρονικών και διαδικτυακών μέσων, μπορούν να αντιμετωπίσουν αν θέλουν τις περιπτώσεις «εικονικών επισκέψεων». Η ουσία, όμως, για το λαό βρίσκεται αλλού: Στην απογύμνωση των δημόσιων μονάδων Υγείας από το αναγκαίο ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, στην οποία έρχεται μάλιστα να προστεθεί η ανεπάρκεια ή ακόμα και η πλήρης έλλειψη συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών σε μια σειρά από περιοχές και ειδικότητες. Αυτή η πραγματικότητα δεν αλλάζει, όπως και να μοιραστούν τα διάφορα «πλαφόν». Αντίθετα, επιδεινώνεται κι άλλο με τους νέους «κόφτες» και τις ακόμα πιο υποβαθμισμένες και ανεπαρκείς δομές που φέρνει ο πρόσφατος νόμος της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Πλεονέκτημα

«Βαθιά λύπη για το κτύπημα στην τουριστική "καρδιά" της Βαρκελώνης. Θλίψη και οργή για έναν κύκλο παρανοϊκής βίας που δε λέει να κλείσει...». Με το παραπάνω «τιτίβισμα» σχολίασε το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στη Βαρκελώνη ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος. Πριν έναν όμως μήνα, στην περιοδική έκδοση του Ινστιτούτου του, ο ΣΕΤΕ, απαριθμώντας τα «στρατηγικά πλεονεκτήματα» του ελληνικού τουρισμού, συμπεριλάμβανε σε αυτά την «κοινωνική συνοχή, ασφάλεια και σταθερότητα», ιδιαίτερα, όπως υπογράμμιζε, «υπό το πρίσμα γεωπολιτικών εξελίξεων που επηρεάζουν άμεσα ευρωπαϊκούς αστικούς προορισμούς όπως η Στοκχόλμη, το Παρίσι και οι Βρυξέλλες». Στο επόμενο «πόνημά» του μπορεί να προσθέσει και τη Βαρκελώνη...
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org