Τρίτη 22 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
«Δεν σας ξεχνάμε»

Αποσπάσματα από την ομιλία του Δ. Γόντικα

Ο Δ. Γόντικας
Ο Δ. Γόντικας
Μιλώντας στην τελετή των εγκαινίων του Μουσείου - Μνημείου, ο Δ. Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ανάμεσα σε άλλα σημείωσε:

«Εκ μέρους της ΚΕ, χαιρετίζουμε όλους και όλες που συμμετέχετε στη σημερινή εκδήλωση, σε αυτόν τον τιμημένο και δοξασμένο χώρο. Χαιρετίζουμε ιδιαίτερα τους κατοίκους των ηρωικών χωριών του Γράμμου και του Σμόλικα, που παραβρίσκονται σήμερα εδώ. Τιμάμε τη μεγάλη αυτή εποποιία του λαού μας, γιγαντώνοντας την απόφασή μας να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να φουντώσουν παντού η αντίσταση και οι αγώνες των εργαζομένων στις πόλεις και τα χωριά. Να περάσουν στην αντεπίθεση, μπροστά στην πρωτοφανή επιδρομή που δέχονται η ζωή και τα στοιχειώδη δικαιώματά τους από μια αδίστακτη οικονομική και πολιτική εξουσία. Αγώνας που πρέπει να φτάσει έως το τέλος. Να απελευθερωθεί οριστικά ο λαός μας από το ζυγό της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και εκμετάλλευσης, την πηγή των σημερινών δεινών του.

(...) Η σημερινή μας εκδήλωση είναι ξεχωριστή, έχει κάτι το ιδιαίτερο. Τιμάμε με το Μνημείο και το Μουσείο, που σήμερα εγκαινιάζουμε, τους αγώνες, την προσφορά, τις θυσίες των χωριών του Γράμμου και του Σμόλικα, των κατοίκων αυτών των ηρωικών χωριών. Τιμάμε, ιδιαίτερα, τους τιμημένους νεκρούς από αυτά τα χωριά, όλων όσων έπεσαν στις μάχες ως μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ. Ως ελάχιστο φόρο τιμής συγκεντρώσαμε και γράψαμε τα ονόματά τους, με βάση το χωριό καταγωγής τους, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Είναι μια ακόμα εκπλήρωση της υπόσχεσής μας ότι ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΞΕΧΝΑΜΕ.

(...) Σε αυτά εδώ τα βουνά είναι ακόμα χιλιάδες οι νεκροί από παλικάρια και λεβέντισσες που έδωσαν τη ζωή τους στις μάχες απ' όλα τα μέρη της Ελλάδας. Είναι όλοι σήμερα μαζί μας. Τιμάμε τη μνήμη και τη θυσία τους. Με τη σημερινή μας εκδήλωση και τα εγκαίνια του Μνημείου και του Μουσείου, θέλουμε να αναγνωρίσουμε την ιδιαίτερη συμβολή και προσφορά των κατοίκων όλων αυτών των χωριών στον τιτάνιο αγώνα του ΔΣΕ. Προσφορά ανεκτίμητη σε έμψυχο υλικό, τροφή και ρουχισμό, στην κατασκευή οχυρωματικών έργων, στις υγειονομικές υπηρεσίες, στη συγκέντρωση πληροφοριών, στην οργάνωση της λαϊκής πολιτοφυλακής και στους λαογέννητους θεσμούς της κοινωνικοπολιτικής ζωής.

(...) Το Μνημείο και το Μουσείο που σήμερα εγκαινιάσαμε, έχει επίσης ένα ακόμα ιδιαίτερο στοιχείο. Εγινε δυνατό να κατασκευαστεί χάριν της πολύτιμης προσφοράς που έκανε η οικογένεια του Χρήστου Ζούνη, ο Βασίλης, ο Νίκος, ο Αποστόλης, η Βάσω, η Ελένη, η Ζωή. Πρόσφεραν στο ΚΚΕ το σπίτι και τον γύρω χώρο στη μνήμη του πατέρα τους, του αξέχαστου συντρόφου Χρήστου Ζούνη, που τίμησε έως το τέλος της ζωής του τον τίτλο του μέλους του Κόμματος. Δεν λύγισε μπροστά σε καμιά δυσκολία και δεν ήταν λίγες.

Τα έργα που απαιτήθηκαν, καθώς και τα υλικά που χρειάστηκαν για τη διαμόρφωση του χώρου και την κατασκευή του Μνημείου και του Μουσείου, έγιναν με προσφορές υλικών και εθελοντική δουλειά. Η πρωτοβουλία για την ανέγερση αυτού του Μνημείου ανήκει στην Τομεακή Οργάνωση των Κατασκευών της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής. Στήριγμα και αποφασιστική συμβολή στην ολοκλήρωση του Μνημείου και τη διαμόρφωση του χώρου για το Μουσείο έχει η Οργάνωση της Δυτικής Μακεδονίας, με εξασφάλιση προσφορών και πολλά επίσης κόκκινα μεροκάματα αρκετών συντρόφων. Ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή της Κομματικής Οργάνωσης Ιωαννίνων και των συντρόφων από τα χωριά της περιοχής, καθώς και της Κομματικής Οργάνωσης ΕΒΕ της ΚΟ Αττικής, των γεωπόνων και των συντρόφων από το Ιστορικό Αρχείο της ΚΕ του Κόμματος.

(...) Οι εκδηλώσεις μας, οι ιστορικές μελέτες του Κόμματος δεν έχουν μόνο ιστορική αξία, δεν περιορίζονται μόνο στην οφειλόμενη απόδοση τιμής, στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και την υπεράσπιση μιας από τις πιο λαμπρές σελίδες στη σύγχρονη ιστορία του εργατικού και λαϊκού μας κινήματος και του ΚΚΕ.

Εχουν σπουδαία αξία για το σήμερα και για το αύριο, καθώς αναδεικνύουν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα. Το δίλημμα που τέθηκε τότε μπροστά στο εργατικό και λαϊκό κίνημα: "Τις αλυσίδες ή τα όπλα" δεν έχει μόνο ιστορική αξία. Επανέρχεται διαρκώς στις μέρες μας με νέες μορφές και περιεχόμενο.

Ενδιάμεσες λύσεις δεν υπάρχουν, παρά μόνο η ασυμβίβαστη και αδιάλλακτη πάλη με την αστική τάξη, το κράτος, τα κόμματά της και την εξουσία της έως την οριστική ανατροπή της, για την εργατική εξουσία, το Σοσιαλισμό».

(Ολόκληρη η ομιλία του Δ. Γόντικα θα δημοσιευτεί στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη», στις 27 Αυγούστου)


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org