«Η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί χωρίς αστάθεια», λέει η κυβέρνηση
Eurokinissi |
Νέα φουρνιά αντιλαϊκών μέτρων ετοιμάζει η κυβέρνηση |
Ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώνεται ενόψει του νέου κύκλου αντιλαϊκής κλιμάκωσης είναι η ανακοίνωση της «Fitch», σύμφωνα με την οποία η «αναβάθμιση» της «αξιοπιστίας» οφείλεται στους παρακάτω παράγοντες:
-- Στην «επιτυχημένη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος», που με τη σειρά της «ελαττώνει τους κινδύνους» σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς ανάκαμψης, και αναβαθμίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
-- Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα βελτιωθεί σταθερά» καθώς θα υποστηρίζεται από τη «συνεχή συμμόρφωση με τους όρους του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και τον μειωμένο πολιτικό κίνδυνο». Σε αυτό το πλαίσιο, εστιάζουν, ουσιαστικά, στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, ανεξάρτητα από τα αστικά κόμματα που θα μετάσχουν σε διάδοχες κυβερνήσεις. Ειδική αναφορά γίνεται και επιβράβευση δίνεται μάλιστα για τα «επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που νομοθετήθηκαν και θα εφαρμοστούν έως το 2020». Οπως εκτιμά ο οίκος «Fitch», το πολιτικό υπόβαθρο είναι πιο σταθερό και ο «κίνδυνος να υιοθετηθούν κατά το μέλλον μέτρα που θα ανατρέπουν τις πολιτικές υπό το πρόγραμμα του ESM είναι περιορισμένος».
-- Ενας ακόμη λόγος, που σχετίζεται με την «αναβάθμιση», αφορά στην εκτίμηση πως «η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί χωρίς να προκληθεί αστάθεια». Παράλληλα, όπως αναφέρεται, το Γιούρογκρουπ θα «εγγυηθεί σημαντική ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα το 2018». Σύμφωνα με τη «Fitch», αυτό θα ήταν μια πολύ σημαντική εξέλιξη καθώς αυξάνει την εμπιστοσύνη ότι το χρέος θα παραμείνει σε «βιώσιμο μονοπάτι».
Παίρνοντας τη σκυτάλη η κυβέρνηση, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε σχετικά με την «αναβάθμιση», τονίζει από την πλευρά της ότι «η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί χωρίς να δημιουργήσει αστάθεια, ενώ και το γεγονός ότι θα υπάρξουν σημαντικά μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα διευκολύνει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές».
Σε αυτό το πλαίσιο, για μια ακόμη φορά, παρέχονται διαβεβαιώσεις σε ό,τι αφορά την επιβολή της νέας φουρνιάς των αντιλαϊκών μέτρων. Μάλιστα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται με σταθερό βηματισμό και στόχο την δίκαιη ανάπτυξη, ώστε ο κόσμος της εργασίας, ο οποίος έφερε το κύριο βάρος της κρίσης, να είναι συμμέτοχος στα οφέλη της ανάπτυξης». Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση προσπαθεί να καλλιεργήσει ψεύτικες προσδοκίες ότι μπορεί να υπάρξει καπιταλιστική ανάπτυξη από την οποία θα ωφεληθούν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Στην πραγματικότητα, τα αντιλαϊκά μέτρα πολλαπλασιάζονται εν μέσω των επίσημων εκτιμήσεων αναφορικά με τη σχετική ανάκαμψη του παραγόμενου ΑΕΠ με ρυθμό 2,4% το 2018, σύμφωνα με το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής» της κυβέρνησης.
Σε αυτά, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται η περαιτέρω κατακρεούργηση των κάθε είδους προνοιακών επιδομάτων που έχουν απομείνει για την κάλυψη ακόμη και των στοιχειωδών αναγκών της λαϊκής οικογένειας, καθώς και οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων. Ταυτόχρονα, η ανάκαμψη των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία για τη νέα χρονιά εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 10,8%, ενώ, από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση στο πλαίσιο της συμφωνίας της με τους δανειστές ετοιμάζει τα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά, βάζοντας νέα εμπόδια στην κήρυξη εργατικών απεργιών.
Τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (Ευρωζώνης - ΔΝΤ) επανέρχονται στην Αθήνα στις αρχές Οκτώβρη (μετά τις εκλογές στη Γερμανία), ενώ στα μέσα Σεπτέμβρη, για την προεργασία των δεκάδων αντιλαϊκών «προαπαιτούμενων», αναμένονται να καταφτάσουν και τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου.
Παράλληλα, το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους αποδεικνύεται βασικός μοχλός για την επιτάχυνση των αντιλαϊκών διεργασιών και μάλιστα σε ορίζοντα πολλών δεκαετιών, μέχρι το 2060, όπως προβλέπεται και από τη σχετική απόφαση - συμφωνία στο Γιούρογκρουπ στις 15 του Ιούνη, για το κλείσιμο της 2ης «αξιολόγησης». Ηδη, σε αυτό το επίπεδο έχουν ξεκινήσει συζητήσεις, ενώ εκδηλώνονται σκέψεις και «προβληματισμοί» γύρω από την ενεργοποίηση του μηχανισμού προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), προκειμένου να στηριχτεί η έξοδος του ελληνικού κράτους για νέα δάνεια από τις διεθνείς χρηματαγορές για την περίοδο μετά το 2018.
Την ίδια ώρα, η πλευρά του ΔΝΤ, στο πλαίσιο των παζαριών για την 3η «αξιολόγηση», αναμένεται να βάλει στο τραπέζι και ζήτημα σχετικά με το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, με φόντο το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Παράλληλα, στο τραπέζι αναμένεται να βρεθούν οι ανταγωνισμοί της Ευρωζώνης με το ΔΝΤ σχετικά με τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους καθώς και οι στόχοι ως προς το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, έτσι ώστε να στηριχτούν οι όποιοι ρυθμοί καπιταλιστικής ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια.