Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017 - αριθ. φύλλου: 12807

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο για τη ΔΕΘ στις 9 Σεπτέμβρη

Στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Αριστοτέλους, στις 6.30 μ.μ.


ΣΕΛ.  7
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Σφίγγουν τη θηλιά των εκβιασμών και των κατασχέσεων στα λαϊκά νοικοκυριά

«Σαφάρι» από τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό για να πιαστούν οι ματωμένοι στόχοι


ΣΕΛ.  3

Προπομπός αντιλαϊκής κλιμάκωσης η ένταση του αντικομμουνισμού

ΚΚΕ: Η ενίσχυση του αντικομμουνισμού αποδεικνύει ότι η αστική τάξη και τα επιτελεία της τρέμουν το λαό και την προοπτική της πάλης του, χτυπούν τους κομμουνιστές γιατί αυτοί είναι φορείς της διεξόδου από το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα και τις κρίσεις του

  • Οι σημερινές αντικομμουνιστικές ανιστόρητες φιέστες στο Ταλίν, που οργανώνονται υπό την αιγίδα της εσθονικής προεδρίας της ΕΕ, αποτελούν πρόκληση για τα εκατομμύρια των θυμάτων του ναζισμού, για όλους τους λαούς της Ευρώπης, που έγραψαν με την πάλη τους τις ηρωικές σελίδες της Αντιφασιστικής Νίκης.
  • Αποτελούν πρόκληση για τα εκατομμύρια των κομμουνιστών, των αγωνιστών που συνέβαλαν καθοριστικά στη συντριβή του ναζισμού - φασισμού. Κύρια επιδίωξή τους είναι το ξαναγράψιμο της Ιστορίας των λαών, η συκοφάντηση του σοσιαλισμού, η απαράδεκτη και ανιστόρητη εξίσωση του κομμουνισμού με το φασισμό - ναζισμό.
  • Η λαϊκή πείρα αποδεικνύει ότι η κλιμάκωση του αντικομμουνισμού και όλων των παρωχημένων αντιδραστικών ιδεολογημάτων αποτελεί μόνο προπομπό νέων αντιλαϊκών μέτρων και περιστολής των λαϊκών δικαιωμάτων, εξαπόλυσης νέου γύρου ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων σε βάρος των λαών.
  • Η πάλη για την κατάργηση των αντικομμουνιστικών διώξεων και απαγορεύσεων, ο αγώνας ενάντια στον αντικομμουνισμό, για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων, συνδέεται με τη συνεχή πάλη για την εργατική εξουσία. Για να απαλλαγούν η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα από τα δεσμά του καπιταλισμού, της εκμετάλλευσης που γεννά φτώχεια, πολέμους, το ναζισμό - φασισμό και τους υποστηρικτές του.

ΣΕΛ.  4   -   5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δελτίο θυέλλης...

«Δελτίο θυέλλης» θυμίζει ο προγραμματισμός της κυβέρνησης από την ερχόμενη κιόλας βδομάδα, καθώς μπαίνουμε «στα γεμάτα» στις προετοιμασίες για την 3η «αξιολόγηση» και τα συνοδευτικά της. Τέτοια είναι, για παράδειγμα, τα νομοσχέδια που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τις αμέσως επόμενες μέρες, προκειμένου να δημιουργήσει την αίσθηση στο λαό ότι παίρνει μέτρα εκτός των μνημονιακών δεσμεύσεων και ότι διορθώνει τάχα λάθη και παραλείψεις προηγούμενων κυβερνήσεων.

Οι χτεσινές συναντήσεις του πρωθυπουργού με υπουργούς της κυβέρνησης είχαν αυτόν ακριβώς το σκοπό, καθώς συζητήθηκαν θέματα που θα απασχολήσουν την επικαιρότητα από τις πρώτες κιόλας μέρες του Σεπτέμβρη. Τέτοια είναι τα θέματα της Παιδείας, με το άνοιγμα των σχολείων, τα Εργασιακά, όπου το επικείμενο νομοσχέδιο για την αδήλωτη εργασία φιλοδοξεί να παίξει ρόλο «φερετζέ» για όσα προβλέπει η 3η «αξιολόγηση» και βέβαια τα ζητήματα της οικονομίας, από τη σκοπιά της τόνωσης του «επενδυτικού κλίματος» και της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Τα κυβερνητικά επιτελεία παρουσιάζουν τη ΔΕΘ ως «ορόσημο» και «σημείο εκκίνησης» στην τελική ευθεία προς την «οριστική έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία», την οποία τοποθετούν στο καλοκαίρι του 2018. Επιχειρηματολογούν υπέρ της γρήγορης ολοκλήρωσης της 3ης «αξιολόγησης» και διαφημίζουν τα «επιτεύγματα» της αντιλαϊκής τους πολιτικής, όπως τα ματωμένα πλεονάσματα, που έχουν προκαλέσει αναβαθμίσεις και συγχαρητήρια από τους καπιταλιστικούς «οίκους αξιολόγησης».

Με τον ίδιο τρόπο προσπαθεί να αξιοποιήσει η κυβέρνηση και τις επισκέψεις του Ιταλού πρωθυπουργού και του Γάλλου Προέδρου μέσα στο Σεπτέμβρη στην Ελλάδα, εμφανίζοντας την παρουσία τους στη χώρα ως «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ίδια και στην πολιτική της. Και πράγματι έτσι είναι. Με τη διαφορά ότι αυτή η πολιτική συντρίβει εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις, όπως ακριβώς κάνουν στις χώρες τους όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, μεταξύ αυτών της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Η περίοδος που ξεκινάει αμέσως τώρα, θα αποτελέσει με βεβαιότητα μια από τις πιο δύσκολες για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Δεν είναι μόνο η συσσώρευση των αντιλαϊκών μέτρων και η ωρίμανση παλιότερων νόμων που στοχοποιούν ό,τι έχει απομείνει όρθιο. Κυρίως είναι αυτά που βρίσκονται μπροστά, όπως η κλιμάκωση της επίθεσης στα Εργασιακά και στον συνδικαλιστικό νόμο, τα μέτρα που αφορούν την ανταγωνιστικότητα και θα ξεπατώσουν από τη ρίζα χιλιάδες ακόμα αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ.

Είναι επίσης βέβαιο ότι όσο πλησιάζουμε προς την τυπική λήξη του 3ου μνημονίου, θα ενταθούν οι πιέσεις και οι εκβιασμοί στο λαό να δεχτεί καινούργιες ανατροπές και μέτρα, σε ορίζοντα πολλών ακόμα χρόνων, όπως άλλωστε διαφάνηκε από την προκαταρκτική συμφωνία για το χρέος και τη νομοθέτηση αντιασφαλιστικών και φορολογικών ανατροπών από το 2019 και έπειτα, με τον όρο μάλιστα να έρθουν νωρίτερα, αν δεν πιαστούν τα προβλεπόμενα πλεονάσματα.

Επομένως, η κλεψύδρα γύρισε. Η κυβέρνηση και το κεφάλαιο έχουν ήδη καταστρώσει τα σχέδιά τους και στέκονται ετοιμοπόλεμοι απέναντι στο λαό, που δεν πρέπει να χάσει χρόνο και να οργανώσει την απάντησή του. Η πείρα της προηγούμενης περιόδου επιβεβαίωσε ότι το ένα κύμα της επίθεσης φέρνει το επόμενο κι εκεί ακριβώς βρισκόμαστε σήμερα. Με τη μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ στις 9 Σεπτέμβρη, το εργατικό - λαϊκό κίνημα πρέπει να ξεδιπλώσει το δικό του σχέδιο οργάνωσης και δράσης, να σηματοδοτήσει την αποφασιστικότητά του να αντεπιτεθεί.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ
Απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις σε χώρους δουλειάς
  • Απεργία και κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας οργανώνουν αύριο, Πέμπτη, στις 10.30 π.μ., οι εργαζόμενοι στο πρακτορείο «Ευρώπη» με απόφαση της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, διεκδικώντας διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.
  • Σε 24ωρη απεργία την Τρίτη 29/8 προχωρούν οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ (φωτ.), μόνιμοι και εργολαβικοί, με αιχμή το αίτημα για κατάργηση του «σκλαβοπάζαρου» των εργολαβιών. Την απεργία έχει κηρύξει το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας.

ΣΕΛ.  8


ΗΠΑ
Αναβάθμιση των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν με ευρύτερες στοχεύσεις

ΣΕΛ.  15
ΓΑΛΛΙΑ
«Προσαρμογή στην εποχή μας» οι αντεργατικές ανατροπές

ΣΕΛ.  14
43ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Πλούσιο πρόγραμμα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

ΣΕΛ.  9,    12


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org