Τρίτη 22 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αύριο οι ανιστόρητες αντικομμουνιστικές φιέστες στην Εσθονία

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, μαζί και τα άλλα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, στήνουν κάλπικο καβγά γύρω από τη στάση της κυβέρνησης

Από τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της Εσθονίας στην Αθήνα, τον περασμένο Μάη

Eurokinissi

Από τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της Εσθονίας στην Αθήνα, τον περασμένο Μάη
Το Ταλίν της Εσθονίας θα αποτελέσει αύριο, Τετάρτη, τον επόμενο σταθμό έκφρασης της επίσημης, αντικομμουνιστικής πολιτικής της ΕΕ, καθώς η εσθονική κυβέρνηση, που ασκεί το εξάμηνο αυτό την προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ, προετοιμάζει αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις - «μνημόσυνο για τα θύματα του κομμουνισμού και του ναζισμού».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρόγραμμα της εσθονικής προεδρίας, αύριο, με διοργανωτές το εσθονικό υπουργείο Δικαιοσύνης και το «Ινστιτούτο Ιστορικής Μνήμης» της Εσθονίας, γίνεται στο Ταλίν φιέστα που περιλαμβάνει καταρχάς συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης ή εκπροσώπων των υπουργείων Δικαιοσύνης και ακολουθεί «εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του σταλινισμού και του ναζισμού» και «συνέδριο» για την «κληρονομιά στον 21ο αιώνα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα».

Κεντρικός ομιλητής θα είναι Εσθονός ευρωβουλευτής και μέλος ταυτόχρονα του ΔΣ της «Πλατφόρμας Ευρωπαϊκής Μνήμης και Συνείδησης». Η «Πλατφόρμα» περιλαμβάνει 55 δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς από 13 κράτη - μέλη της ΕΕ (Σουηδία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Γερμανία, Ολλανδία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Ρουμανία, Βουλγαρία) συν Ουκρανία, Μολδαβία, Ισλανδία, Αλβανία, Καναδά και ΗΠΑ, που επισήμως «ασχολούνται με την έρευνα, την τεκμηρίωση, την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση σχετικά με τα ολοκληρωτικά καθεστώτα στην Ευρώπη του 20ού αιώνα».

Οι παράτες τους κλείνουν το βράδυ με την ...εικαστική έκθεση «Ο κομμουνισμός στον καιρό του» («Communism in its Time»).

Υπεράσπιση της ΕΕ και αισχρός αντικομμουνισμός

Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής αρνήθηκε να συμμετάσχει στη φιέστα, μιλώντας, σε επιστολή του προς την εσθονική προεδρία, για προσπάθεια εξίσωσης του κομμουνισμού και του ναζισμού και σημειώνοντας ότι αυτό «αντίκειται στις αξίες της ΕΕ» (!).

Από την άλλη, σαν σε μοιρασμένους ρόλους, ο Δ. Καμμένος, των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ, αναπαρήγαγε σε προσωπικό του ιστολόγιο πλευρές του πιο χυδαίου και πρωτόγονου αντικομμουνισμού, αναμασώντας τη βρώμικη προπαγάνδα περί «σοβιετικής κατοχής» της Εσθονίας και χαρακτηρίζοντας «κομπλεξική» τη μη αναγνώριση του «ολοκληρωτισμού των κομμουνιστικών καθεστώτων».

Από την πλευρά της, η ΝΔ δεν έχασε την ευκαιρία να αποδώσει στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά που δεν έχει και έριξε την αντικομμουνιστική της χολή, αναπαράγοντας την άθλια θεωρία της εξίσωσης του κομμουνισμού με το φασισμό. Τόνισε δε ότι η μη συμμετοχή της Ελλάδας στο εν λόγω «Διεθνές Συνέδριο» «προσβάλλει τους Ελληνες και Ευρωπαίους πολίτες που διαχρονικά προασπίζονται τα δημοκρατικά ιδεώδη και την πανανθρώπινη αξία της ελευθερίας...».

Στη συζήτηση έτρεξε να παρέμβει και η ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής, που δηλώνει την ικανοποίησή της για τις αντικομμουνιστικές φιέστες της ΕΕ, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση, αλλά και τη ΝΔ, με αφορμή τη στάση της τελευταίας το 2006, όταν απέρριπτε την καταδίκη των «κομμουνιστικών εγκλημάτων».

Το δε Ποτάμι, με ανακοίνωσή του, κατηγορεί την κυβέρνηση επειδή δεν αναγνωρίζει «ιστορικά εγκλήματα»...

Τέλος, ο τ. πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, με ανάρτησή του στο διαδίκτυο επιβεβαιώνει ότι οι αντικομμουνιστικές αυτές παράτες αποτελούν επίσημη πολιτική της ΕΕ. Αναφέρεται στο αντικομμουνιστικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου του Απρίλη του 2009, σημειώνοντας ότι η φιέστα διοργανώνεται σύμφωνα με αυτό. Μάλιστα, μέμφεται τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι η αιτιολογία που επικαλείται για να μη συμμετάσχει στην αντικομμουνιστική εκδήλωση «έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με την αιτιολογία του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Ψήφισμα που, όπως ο ίδιος θυμίζει, «υιοθέτησε με μεγάλη πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανεξάρτητα από τη στάση που τήρησαν τότε οι Ελληνες ευρωβουλευτές».

Θυμίζουμε, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑ.Ο.Σ. φρόντισαν να μη συμμετέχουν καν στη διαδικασία, ενώ η ΝΔ «απείχε». Το ΚΚΕ καταψήφισε και καταδίκασε απερίφραστα το ψήφισμα και την αντικομμουνιστική υστερία. Το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε μεν, φρόντισε όμως με γενικόλογες αναφορές του να αφήσει ανοιχτή την πόρτα σε αντιδραστικούς συνειρμούς.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org