Τρίτη 22 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ - ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΤΟΥ ΔΣΕ ΣΤΗ ΘΕΟΤΟΚΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
«Καντήλι» για τους νεκρούς του αγώνα και φάρος για τη συνέχεια...

Με συμμετοχή εκατοντάδων μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, φίλων και οπαδών του Κόμματος, μαχητών και απογόνων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και της ΕΑΜικής Αντίστασης, πολλών κατοίκων από τα χωριά της περιοχής, έγιναν τα εγκαίνια του Μουσείου - Μνημείου του ΔΣΕ στο χωριό Θεοτόκος, στο Γράμμο.

Τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου έγιναν από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, μέσα σε παρατεταμένα χειροκροτήματα και υπό τους ήχους συνθημάτων για τη συνέχιση του αγώνα. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο.

Από νωρίς το πρωί άρχισε η προσέλευση στο χώρο. Ο κόσμος έφτανε συγκροτημένα με λεωφορεία από τις διάφορες περιοχές, αλλά και με ΙΧ αυτοκίνητα. Ξεκίνησαν από την Αττική, την Ηπειρο, τη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την Κεντρική Μακεδονία, από μια σειρά πόλεις για να δώσουν το «παρών» στη μεγάλη αυτή εκδήλωση τιμής και μνήμης των αγώνων, της προσφοράς και των θυσιών των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ από τα χωριά του Γράμμου και του Σμόλικα, που έπεσαν στις μάχες, αλλά και των κατοίκων της περιοχής, που στήριξαν με κάθε μέσο τον τιτάνιο αγώνα του ΔΣΕ.

Περιηγήθηκαν στο χώρο. Είδαν τις πλάκες που περιβάλλουν το Μνημείο, στις οποίες είναι γραμμένα τα ονόματα 438 μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ από τα χωριά του Γράμμου και του Σμόλικα, ταξινομημένα ανά χωριό, που συμμετείχαν και στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις τον δίκαιο και ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ και έπεσαν νεκροί στις μάχες. Με βουρκωμένα μάτια, γεμάτοι περηφάνια, ηλικιωμένοι αλλά και νεότεροι, άφηναν λίγα λουλούδια κάτω από τα ονόματα των συγγενών τους, των συναγωνιστών τους.

Η αποκάλυψη του Μνημείου από τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα
Η αποκάλυψη του Μνημείου από τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα
Περιηγήθηκαν στην υπαίθρια έκθεση με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και ντοκουμέντα για τον τρίχρονο ηρωικό και δίκαιο αγώνα του ΔΣΕ. Και φυσικά επισκέφθηκαν το εσωτερικό του Μουσείου, όπου εκτίθενται, χωρισμένο ανά ενότητες, φωτογραφικό υλικό, χάρτες, σπάνια ντοκουμέντα που αφορούν τη δράση του ΔΣΕ στην περιοχή.

Σε μια γωνιά του βρίσκονται φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα του Χρήστου Ζούνη, αντάρτη του ΔΣΕ, και της γυναίκας του Ελένης. Τα παιδιά τους, στη μνήμη τους, πρόσφεραν στο ΚΚΕ το σπίτι και το γύρω χώρο και έγινε δυνατόν να κατασκευαστεί το Μουσείο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομο καλωσόρισμα που απηύθυνε ο Νεκτάριος Τριάντης, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. «Το χαρακτηρίσαμε χρέος και το χρέος αυτό σήμερα εκπληρώνεται, εδώ στα χωριά του Γράμμου και του Σμόλικα, εδώ που σε κάθε πλαγιά, σε κάθε ύψωμα του ηρωικού τόπου, αντηχεί ακόμα ο πόθος των μαχητών του ΔΣΕ για μια καλύτερη ζωή. Σε τούτα τα μέρη η ΚΕ του ΚΚΕ παραδίδει στο λαό της περιοχής το Μουσείο του ΔΣΕ».

Στη συνέχεια ο Δ. Κουτσούμπας τράβηξε το κόκκινο πανί και αποκαλύφθηκε το μεγαλόπρεπο Μνημείο, που αποτελείται από τρία Δ, το σύμβολο του ΔΣΕ, τα οποία βρίσκονται μέσα σε ομόκεντρους σπειροειδείς κύκλους.

Το Μνημείο και το Μουσείο
Το Μνημείο και το Μουσείο
Αμέσως μετά χαιρετισμό εκ μέρους της οικογένειας Ζούνη απηύθυνε ο Χρήστος Ζούνης, ο οποίος ιδιαίτερα φορτισμένος σημείωσε: «Ολοι μας βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τα 70 χρόνια του ΔΣΕ και όλους εκείνους που αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους στις πλαγιές και τις ράχες του Γράμμου για τα ιδανικά του ΚΚΕ.

Τούτο το ιστορικό μνημείο, εδώ στην καρδιά του Γράμμου, φαντάζει καντήλι που σιγοκαίει στη μνήμη των συντρόφων που χάθηκαν και φάρος που φωτίζει τους αγώνες κατά της εκμετάλλευσης.

Η χαρά, η τιμή και η συγκίνηση για μας είναι διπλή. Οχι μόνο επειδή σε αυτόν εδώ το χώρο βρίσκουν στέγη ιστορικά ντοκουμέντα του Κόμματος που σχετίζονται με την πάλη απλών ανθρώπων της περιοχής ενάντια στην αστική εξουσία, αλλά επειδή όπου και να κοιτάξουμε εδώ γύρω, βλέπουμε τους γονιούς μας και τους παππούδες μας.

Ο παππούς Χρήστος Ζούνης με τη μαγκούρα του και η γιαγιά Ελένη με την ποδιά της θα βρίσκονται για πάντα εδώ με το κεφάλι ψηλά και το χαμόγελο στα χείλη, περήφανοι που κανένα βασανιστήριο, καμία εξορία και καμία φυλακή δεν κατάφερε να σβήσει τον αγώνα τους και τα όνειρά τους για δικαιοσύνη.

Ευχόμαστε τούτος ο χώρος να γίνει τόπος γνώσης της Ιστορίας και των αγώνων του ΚΚΕ για τους νέους και τόπος μνήμης για τους μεγαλύτερους».

Πλήθος επισκεπτών πέρασε από τους χώρους του Μουσείου
Πλήθος επισκεπτών πέρασε από τους χώρους του Μουσείου
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, για την κεντρική ομιλία. Ακολούθησε προσκλητήριο των νεκρών με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ηρώων και το πένθιμο εμβατήριο.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκο Αμπατιέλο, και σφραγίστηκε με την «Διεθνή» να αντηχεί στις πλαγιές και τις κορφές του Γράμμου.


Το ενδιαφέρον των επισκεπτών τραβούσαν τόσο οι πλάκες με τα ονόματα των νεκρών που έδωσαν τα Μαστοροχώρια στον αγώνα του ΔΣΕ, όσο και η έκθεση για τη συνολική δράση του ΔΣΕ
Το ενδιαφέρον των επισκεπτών τραβούσαν τόσο οι πλάκες με τα ονόματα των νεκρών που έδωσαν τα Μαστοροχώρια στον αγώνα του ΔΣΕ, όσο και η έκθεση για τη συνολική δράση του ΔΣΕ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org