Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Εν μέσω διαδηλώσεων η συγκρότηση της Συντακτικής Συνέλευσης

Σήμερα αναμενόταν να συγκροτηθεί και επίσημα η Συντακτική Συνέλευση, που αναδείχθηκε από τις εκλογές της Κυριακής στη Βενεζουέλα και αποτελείται από 545 αντιπροσώπους (τη Δευτέρα εξελέγησαν και οι 8 αντιπρόσωποι από τις ινδιάνικες κοινότητες), οι οποίοι εξελέγησαν με δύο κριτήρια, το εδαφικό (364 αντιπρόσωποι) και το κλαδικό (173 - περιλαμβάνονται εργάτες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, επιχειρηματίες, φοιτητές κ.λπ.). Από τις πρώτες πληροφορίες, η πλειοψηφία στη Συντακτική Συνέλευση θα είναι από στελέχη και μέλη του κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος (ανάμεσά τους η πρώην ΥΠΕΞ Ντέλσι Ροντρίγκες, η Σίλια Φλόρες, σύζυγος του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο και άλλοι).

Θυμίζουμε ότι η συμμετοχή ήταν στο 41,5%, από τα 19 εκατομμύρια εκλογείς δηλαδή λίγο πάνω από 8 εκατομμύρια, ενώ ξεσήκωσε την αντίδραση των ντόπιων αντιδραστικών δυνάμεων που συσπειρώνονται στο λεγόμενο «Τραπέζι Δημοκρατικής Ενότητας» (MUD), των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ΗΠΑ, ΕΕ και των συμμάχων τους αστικών κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική. Η MUD έχει προγραμματίσει για σήμερα νέες διαμαρτυρίες και αποκλεισμούς δρόμων, που προϊδεάζουν για συνέχιση του εκρηκτικού κλίματος.

Στοιχείο που ενισχύει αυτό το κλίμα είναι οι αντιδράσεις για την προχτεσινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να τερματίσει το μέτρο του κατ' οίκον περιορισμού και να ξαναβάλει στη φυλακή τον ηγέτη του κόμματος «Λαϊκή Θέληση» Λεοπόλντο Λόπες, που εκτίει ποινή για τη συμμετοχή και καθοδήγησή του στις βίαιες εκδηλώσεις του 2014, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 43 ανθρώπων, και τον Αντόνιο Λεντέσμα, πρώην δήμαρχο του μητροπολιτικού δήμου του Καράκας, επίσης μέλους του αντιδραστικού κόμματος «Δημοκρατική Δράση», ο οποίος είναι καταδικασμένος για διαφθορά και διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Και για τους δύο αναφέρεται ότι παραβίασαν τους όρους κράτησης, κάνοντας δημόσιες δηλώσεις, ενώ αξιολογήθηκαν και πληροφορίες ότι ετοίμαζαν απόδραση. Φυσικά, αυτή η κίνηση βρήκε την πλήρη αντίδραση και των ΗΠΑ και της ΕΕ, που χαρακτηρίζουν αυτά τα αντιδραστικά αστικά πολιτικά στελέχη «πολιτικούς κρατούμενους» και την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο «δικτατορία». Τη Δευτέρα ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε κυρώσεις στον Βενεζουελάνο Πρόεδρο, «παγώνοντας» περιουσιακά στοιχεία του τελευταίου που τυχόν βρίσκονται υπό αμερικανική δικαιοδοσία και απαγορεύοντας σε Αμερικανούς πολίτες τις συναλλαγές μαζί του, ενώ χτες κατέστησε τον Μαδούρο υπεύθυνο για ό,τι συμβεί στους δύο.

Η ΕΕ, επίσης, με αφορμή τη μεταφορά των δύο στη φυλακή, εξετάζει όπως είπαν σε δηλώσεις τους εκπρόσωποι της Κομισιόν «ένα πλήρες φάσμα δράσεων ως απάντηση στην αύξηση των εντάσεων στη Βενεζουέλα» και βρίσκεται σε «διαβουλεύσεις με κράτη - μέλη ώστε να εξασφαλιστεί μια κατάλληλη και συντονισμένη απάντηση».

Το ΚΚ Βενεζουέλας καλεί σε ενότητα των επαναστατικών δυνάμεων

Σε συνέντευξη που έδωσε το ΚΚ Βενεζουέλας την Τρίτη, ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Οσκαρ Φιγκέρα παρουσίασε τις βασικές πρώτες εκτιμήσεις για την εκλογή της Συντακτικής Συνέλευσης. Ανάμεσα σε άλλα, χαρακτήρισε τη μεγάλη συμμετοχή στη διαδικασία «σημαντική νίκη του λαού, που έδειξε ότι θέλει ειρήνη, καταδικάζει τη βία της αντιδραστικής αντιπολίτευσης και τις απειλές από ξένες δυνάμεις, τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και τη διεθνή αντίδραση, τις ολιγαρχίες της Κολομβίας, του Περού, του Μεξικού κ.λπ., όσων προσπαθούν να επιβάλλουν στο λαό και την ηγεσία της Μπολιβαριανής Διαδικασίας αποφάσεις που συμφέρουν το μεγάλο κεφάλαιο». Σημείωσε επίσης ότι «είναι μία απόδειξη της εθνικής κυριαρχίας του λαού και υπεράσπισης της αξιοπρέπειάς του» και ταυτόχρονα πρόσθεσε ότι η Συντακτική Συνέλευση «είναι μια ευκαιρία, στέλνει ένα μήνυμα στην ηγεσία να προχωρήσει μπροστά με κριτική και αυτοκριτική, να διορθώσει λάθη, χωρίς έπαρση και ηγεμονισμούς. Μπορεί να συμβάλει στην οικοδόμηση μιας επαναστατικής λαϊκής ενότητας και σε μια συλλογική ηγεσία όλων των επαναστατικών δυνάμεων, ώστε να δοθεί ένας μη ανατρέψιμος χαρακτήρας στη διαδικασία της εθνικής απελευθέρωσης και να δημιουργηθούν οι συνθήκες, να ανοίξουν οι δυνατότητες για την πραγματική σοσιαλιστική προοπτική». «Σε αυτή τη διαδικασία», υπογράμμισε, «η εργατική τάξη πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο, να αντιμετωπίσει τόσο τις ξένες απειλές όσο και τις τάσεις συμβιβασμού, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ