Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1492 Ο Χριστόφορος Κολόμβος, αναζητώντας δυτική θαλάσσια οδό προς την ανατολική Ασία, ξεκινά για το ταξίδι, που θα τον οδηγήσει στις ακτές της Καραϊβικής. Εφτασε στις Μπαχάμες στις 12 του Οκτώβρη, έχοντας ωστόσο την εντύπωση ότι βρισκόταν στις Ανατολικές Ινδίες.

1917 Εξέγερση πραγματοποιείται στο γερμανικό θωρηκτό «Πρίγκιπας Λεοπόλδος», με αίτημα το σταμάτημα του πολέμου. Περίπου 75 ναύτες συλλαμβάνονται και φυλακίζονται, ενώ οι ηγέτες τους εκτελούνται. Η εξέγερση αποτελούσε προοίμιο των επαναστατικών γεγονότων στο στόλο το Νοέμβρη του επόμενου χρόνου.

1923 Πεθαίνει ο λογοτέχνης Αργύρης Εφταλιώτης.

1924 Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 10 χρόνων από την κήρυξη του Α' Παγκοσμίου ιμπεριαλιστικού Πολέμου, το ΣΕΚΕ (Κ) απευθύνει μανιφέστο προς τον εργαζόμενο λαό, με το οποίο προειδοποιεί για τον κίνδυνο νέων πολέμων και ρίχνει το σύνθημα «Πόλεμος κατά του πολέμου».

1936 Ο μαύρος αθλητής Τζέσε Οουενς κερδίζει το πρώτο από τα τέσσερα χρυσά μετάλλιά του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου. Ο Α. Χίτλερ αρνήθηκε να χαιρετήσει τον νικητή, εγκαταλείποντας το στάδιο.

1940 Συνέρχεται η 7η Σύνοδος του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ. Οι Σοβιετικές Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας μπαίνουν στη σύνθεση της ΕΣΣΔ.

1942 Οι ανάπηροι του Ελληνοϊταλικού Πολέμου κηρύσσουν απεργία πείνας, για να ματαιώσουν την απόφαση των αρχών κατοχής να τους διώξουν από την Αθήνα.

1943 Οι Σοβιετικοί παρτιζάνοι καταφέρνουν συγκεντρωτικά πλήγματα στις γραμμές συγκοινωνιών του γερμανικού στρατού (επιχείρηση «Πόλεμος των σιδηροτροχιών»).

1953 Ο Νίκος Πλουμπίδης καταδικάζεται σε θάνατο με βάση τον μεταξικό Α.Ν. 375 περί κατασκοπείας.

1954 Πεθαίνει η Γαλλίδα μυθιστοριογράφος Σιντονί - Γκαμπριέλ Κολέτ.

1958 Το αμερικανικό ατομικό υποβρύχιο «Ναυτίλος», υπό την καθοδήγηση του Ουίλιαμ Αντερσον, γίνεται το πρώτο σκάφος που έφτασε στο Βόρειο Πόλο κινούμενο κάτω από τους πάγους.

1975 Πεθαίνει ο μεγάλος υπερρεαλιστής ποιητής Ανδρέας Εμπειρίκος.

1977 Πεθαίνει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος ο Γ' (κατά κόσμον Μιχαήλ Χριστοδούλου Μούσκος), πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

1979 Πεθαίνει ο συγγραφέας Αγγελος Τερζάκης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ