Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
Η «αλεπού» ξανά στο παζάρι των Βαλκανίων

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.--

Τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ στο Μαυροβούνιο και ευρύτερα στα Δυτικά Βαλκάνια, στο πλαίσιο της ενδοϊμπεριαλιστικής κόντρας με τη Ρωσία, προσπάθησε χτες να προωθήσει ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, που επισκέφτηκε την πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα αξιοποιώντας τη Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ και των χωρών - μελών της Χάρτας της Αδριατικής. Η εν λόγω Χάρτα συγκροτήθηκε το 2003 από αξιωματούχους όχι μόνο του Μαυροβουνίου, αλλά και της Σερβίας, του Κοσσυφοπεδίου, της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Αλβανίας, της ΠΓΔΜ και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, με απώτερο στόχο την προώθηση της ένταξής τους στους λεγόμενους «ευρωατλαντικούς» θεσμούς (ΕΕ, ΝΑΤΟ). Θυμίζουμε ότι το Μαυροβούνιο έγινε το 29ο μέλος της ΝΑΤΟικής λυκοσυμμαχίας στις 5 Ιούνη του 2017. Σλοβενία, Κροατία, Αλβανία είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ Σλοβενία, Κροατία είναι και μέλη της ΕΕ. Επίσης, θυμίζουμε ότι στην ίδια περιοχή δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η Γερμανία, της οποίας τα μονοπώλια, ειδικά μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, έχουν πάρει εκεί σημαντικό μερίδιο των αγορών. Ετσι, η επίσκεψη Πενς, πέραν του ανταγωνισμού των ΗΠΑ με τη Ρωσία, δείχνει και την κόντρα που υπάρχει με τη Γερμανία.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες το μεσημέρι με τον Μαυροβούνιο πρωθυπουργό, Ντούσκο Μάρκοβιτς, τόνισε πως το Μαυροβούνιο «ανήκει στη Δύση», πως τώρα είναι η ώρα «για πρόοδο στα Βαλκάνια», καλώντας τους ηγέτες της περιοχής «να αξιοποιήσουν την αμερικανική υποστήριξη». Διαβεβαίωσε για την αφοσίωση των ΗΠΑ στους συμμάχους τους, σε μία περιοχή που η Ρωσία διεκδικεί ως δική της ζώνη «συμφέροντος», τονίζοντας πως οι ΗΠΑ «δεν έχουν μικρούς συμμάχους αλλά μόνο ισχυρούς».

Νωρίτερα (αργά προχτές βράδυ) ο Πενς, φθάνοντας στην Ποντγκόριτσα, δήλωσε πως το Μαυροβούνιο «παίζει ηγετικό ρόλο στην προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στα Δυτικά Βαλκάνια» και εξήρε το «θάρρος» της πολιτικής ηγεσίας επειδή πήγε κόντρα στα σχέδια της Ρωσίας, λέγοντας ότι «εμπνέει τον κόσμο». Τέλος, μετέφερε τα χαιρετίσματα του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μαυροβούνιος πρωθυπουργός, από την πλευρά του, αποδέχθηκε με ικανοποίηση τα εύσημα των ΗΠΑ, έκανε όμως (ενδεχομένως σκόπιμα) ένα «γλωσσικό ολίσθημα» καλωσορίζοντας τον Αμερικανό αντιπρόεδρο και την έναρξη της συνόδου των χωρών της Αδριατικής «στο ξενοδοχείο Κλίντον» αντί «Χίλτον».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ