Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέα εμπορικά μέτρα κατά της Κίνας μελετά ο Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι κόντρες ΗΠΑ - Κίνας είναι πίσω από το νέο σχέδιο του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει αντίμετρα στην Κίνα, με αφορμή «μη δίκαιες κινεζικές εμπορικές πρακτικές».

Ανώτεροι Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν χτες σε δημοσιογράφους πως ο Τραμπ σκέφτεται να ενθαρρύνει τον Αμερικανό Εμπορικό Εκπρόσωπο Ρόμπερτ Λαϊτάιζερ να αρχίσει, ενδεχομένως μέσα στην επόμενη βδομάδα, μία «ειδική έρευνα» για τις εμπορικές πρακτικές που έχει εφαρμόσει η Κίνα, σε εφαρμογή νομοθεσίας της δεκαετίας του '70 (1974 Trade Act's Section 301). Πρόκειται για νόμο που επιτρέπει στον Πρόεδρο των ΗΠΑ να προχωρήσει στην επιβολή μονομερών κυρώσεων ή άλλων εμπορικών περιορισμών, προκειμένου να προστατέψει την αμερικανική βιομηχανία από «μη δίκαιες εμπορικές πρακτικές» ξένων χωρών.

Στις μη δίκαιες εμπορικές πρακτικές συμπεριλαμβάνονται οι παραβιάσεις εμπορικών συμφωνιών ή η διακριτική εμπορική αντιμετώπιση σε βάρος των ΗΠΑ, που επιβαρύνει με οποιονδήποτε τρόπο τις αμερικανικές εμπορικές δραστηριότητες. Οι ΗΠΑ διαθέτουν μία μακρά λίστα παραπόνων για τη «συμπεριφορά» της Κίνας στο διμερές εμπορικό πλαίσιο σχέσεων, όπως αυτές που αφορούν την προνομιακή υποστήριξη κινεζικών εξαγωγών χάλυβα στην αμερικανική αγορά και την «κλοπή» αμερικανικών πνευματικών δικαιωμάτων.

Η Κίνα, από την άλλη μεριά, υποστηρίζει ότι ένα εμπορικό πλαίσιο σχέσεων με τις ΗΠΑ εξυπηρετεί και τις δύο χώρες. Φέρεται μάλιστα διατεθειμένη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ προκειμένου να βελτιωθούν οι διμερείς εμπορικές σχέσεις.

Ας σημειωθούν πάντως οι προχτεσινές δηλώσεις Κινέζου αξιωματούχου πως δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος και των εμπορικών σχέσεων Κίνας - ΗΠΑ.

Επίθεση στο κινεζικό προξενείο στο Λος Αντζελες

Περίεργη επίθεση σημειώθηκε χτες το μεσημέρι στο κινεζικό προξενείο στο Λος Αντζελες, από άνδρα αγνώστων στοιχείων, που άνοιξε πυρ εναντίον του κτιρίου. Στη διάρκεια της ρίψης πυρών, που σημειώθηκαν στις 6 π.μ. τοπική ώρα, προτού ανοίξει το προξενείο, δεν καταγράφηκαν τραυματισμοί. Ο δράστης ωστόσο βρέθηκε, λίγη ώρα αργότερα, νεκρός στο αυτοκίνητό του, καθώς φέρεται να αυτοκτόνησε. Το προξενείο εξέφρασε, πάντως, «ιδιαίτερη ανησυχία» για το γεγονός και ζήτησε από τις αμερικανικές αρχές να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να προστατευτεί η ασφάλεια του κτιρίου και των διπλωματών. Η Κίνα επίσης ζήτησε από τις ΗΠΑ να ανακαλύψουν τι ακριβώς έγινε, έγραφε η δήλωση.

Οι αρχές δεν ταυτοποίησαν άμεσα τον ένοπλο και έχουν πολύ λίγες πληροφορίες για το συμβάν. Το 2011, σε παρόμοιο επεισόδιο, ένας Αμερικανός υπήκοος κινεζικής καταγωγής είχε συλληφθεί αφού άνοιξε πυρ εναντίον του ίδιου κτιρίου με πιστόλι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ