Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Επιστρατεύονται «μαστίγιο» και «καρότο»

Ο Ρεξ Τίλερσον μίλησε εφ' όλης της ύλης, για Ρωσία, ΛΔ Κορέας, Κίνα και Συρία

Από τη συνάντηση Τίλερσον - Λαβρόφ φέτος τον Απρίλη στη Μόσχα

Copyright 2017 The Associated

Από τη συνάντηση Τίλερσον - Λαβρόφ φέτος τον Απρίλη στη Μόσχα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την εικόνα της άμβλυνσης της έντασης που επικρατεί στις σχέσεις των ΗΠΑ με ανταγωνιστικές δυνάμεις, όπως η Ρωσία και η Κίνα, επιχείρησε να παρουσιάσει χτες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Τίλερσον, πρώτα από όλα, επιβεβαίωσε πως θα συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, το Σαββατοκύριακο στη Μανίλα, στο περιθώριο υπουργικής συνόδου της Ενωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ΑSEAN). Τόνισε ότι ευελπιστεί πως θα γίνουν «θερμότερες» με το πέρασμα του χρόνου οι σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας, αν και παραδέχθηκε πως το εγχείρημα θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο από το νέο νόμο που ψήφισε το Κογκρέσο και με το οποίο επιβάλλονται νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας. «Η κατάσταση είναι άσχημη, αλλά, πιστέψτε με, μπορεί να επιδεινωθεί και άλλο», είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο Τίλερσον αναφερόμενος στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις, θυμίζοντας τη δήλωση που είχε κάνει απευθυνόμενος στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, όταν είχαν συναντηθεί τον περασμένο Μάρτη.

Παρ' όλα αυτά προσπάθησε να δείξει πως υπάρχει κάποιο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη Συρία. Με αφορμή ωστόσο τον πόλεμο στη Συρία ο Τίλερσον απαίτησε από τις ιρανικές Ενοπλες Δυνάμεις, που συμμετέχουν στη σύγκρουση στο πλευρό του συριακού στρατού και του Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, να φύγουν από τη Συρία για να επιτρέψουν τάχα στις ΗΠΑ και στη Ρωσία να επικεντρωθούν στις προσπάθειες τερματισμού του εκεί πολέμου...

Τάχα φιλειρηνικά μηνύματα εξέπεμψε και προς την κατεύθυνση της Κίνας και της ΛΔ Κορέας. Ο Τίλερσον, αναφερόμενος στην Κίνα, είπε πως δεν την κατηγορεί για τη συμπεριφορά της ΛΔ Κορέας σε σχέση με τα πυρηνικά και πυραυλικά της προγράμματα, τονίζοντας ότι για την επίτευξη του στόχου αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου οι ΗΠΑ επιδιώκουν «να συνεργαστούν με την Κίνα». Ισχυρίστηκε ακόμη ότι η Ουάσιγκτον είναι τάχα «ανοιχτή σε συνομιλίες με την Πιονγιάνγκ».

Αναφέρθηκε επίσης και στη Βενεζουέλα, «αποκαλύπτοντας» πως οι ΗΠΑ «μελετούν προτάσεις για να δελεάσουν τον Πρόεδρο της χώρας Ν. Μαδούρο να εγκαταλείψει την εξουσία ειρηνικά».

Τέλος, ανακοίνωσε πως διόρισε τον στρατηγό ε.α Αντονι Ζίνι στη θέση του ειδικού εκπροσώπου των ΗΠΑ για την επίλυση της κρίσης στις σχέσεις του Κατάρ με άλλες χώρες του Κόλπου και την Αίγυπτο.

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας με υπογραφή Τραμπ

Μερικές ώρες αργότερα, μετά τη συνέντευξη Τύπου του Τίλερσον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε νόμο που ενέκρινε την περασμένη βδομάδα το Κογκρέσο, με τον οποίο επιβάλλονται νέες κυρώσεις σε Ρωσία, ΛΔ Κορέας και Ιράν και περιορίζονται οι προεδρικές εξουσίες σε ό,τι αφορά την άρση ή χαλάρωση των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας. Ο Τραμπ ακολούθως κάλεσε το Κογκρέσο να μη χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο νόμο για να εμποδίσει τις προσπάθειες «για επίλυση της σύρραξης στην Ουκρανία», τονίζοντας: «Ενώ υποστηρίζω σκληρά μέτρα που θα τιμωρήσουν και θα αποτρέψουν επιθετική και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά από το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία, αυτός ο νόμος είναι σημαντικά ελαττωματικός, αφού στη βιασύνη του να τον ψηφίσει, το Κογκρέσο συμπεριέλαβε κι έναν αριθμό σαφώς αντισυνταγματικών προβλέψεων...».

Πάντως, η Γερουσία επικύρωσε τον διορισμό του πρώην δικηγόρου του υπουργείου Δικαιοσύνης Κρίστοφερ Ρέι στη θέση του νέου διευθυντή του FBI, τρεις σχεδόν μήνες από την απόλυση του προηγούμενου διευθυντή, Τζέιμς Κόμεϊ, από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Χτες, η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε σε επιτυχή εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου τύπου «Minuteman 3» από την αεροπορική βάση Βάντενμπεργκ της Καλιφόρνιας. Είναι η τέταρτη βαλλιστική δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από τις αρχές του χρόνου και πραγματοποιείται σε μία περίοδο αύξησης της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο με πρόσχημα την ανάπτυξη του βορειοκορεατικού πυραυλικού προγράμματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οξυνση εντάσεων εν μέσω στρατιωτικών γυμνασίων και γεωπολιτικών ανταγωνισμών(2017-09-03 00:00:00.0)
Για «ευρεία σύγκρουση» προειδοποιεί και η Ρωσία(2017-09-02 00:00:00.0)
Εντονη δυσφορία για τα νέα μέτρα οικονομικού στραγγαλισμού(2017-08-08 00:00:00.0)
Ανεβαίνουν οι απειλητικοί τόνοι από τις ΗΠΑ(2017-04-19 00:00:00.0)
Διαφωνεί με τις «μονομερείς κυρώσεις» κατά της ΛΔ Κορέας(2016-03-18 00:00:00.0)
Παραδίδει στοιχεία για το πυρηνικό πρόγραμμα(2008-06-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ