Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΙΡΑΝ
Δυτικές πιέσεις με αφορμή την εκτόξευση ιρανικού δορυφόρου

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Επιστολές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έστειλαν χτες οι πρέσβεις ΗΠΑ, Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας, υποστηρίζοντας ότι η πρόσφατη εκτόξευση ιρανικού πυραύλου που μετέφερε δορυφόρο στο διάστημα ήταν «απειλητικό και προβοκατόρικο βήμα», το οποίο δεν είναι συμβατό με τη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Στην επιστολή τους, οι πρέσβεις των παραπάνω ιμπεριαλιστικών δυνάμεων υποστηρίζουν ότι η εκτόξευση του ιρανικού διαστημικού οχήματος «Simorgh», στις 27 Ιούλη, θα μπορούσε, αν θεωρηθεί βαλλιστικός πύραυλος, να καταδείξει τη δυνατότητα πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς να φέρει και πυρηνική κεφαλή. Κάλεσαν έτσι το Ιράν να μην αναλάβει «καμία δραστηριότητα» που σχετίζεται με το σχεδιασμό βαλλιστικών πυραύλων οι οποίοι θα μπορούσαν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Το Ιράν πάντως είχε ανακοινώσει στο τέλος Ιούλη, αναφερόμενο στην εκτόξευση δορυφόρου στο διάστημα, πως το πρόγραμμα συνιστά «το πιο σημαντικό βήμα» στο νέο εθνικό διαστημικό πρόγραμμα. Υποστήριξε ακόμα πως η εξέλιξη εντάσσεται στο πλαίσιο «εσωτερικής πολιτικής που αφενός έχει αποτρεπτικό σκοπό, και αφετέρου τίθεται στην υπηρεσία της περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ