Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ASEAN
Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

ΜΑΝΙΛΑ.--

Στην έναρξη διαβουλεύσεων που θα οδηγήσουν «το συντομότερο δυνατόν» σε ένα σύμφωνο μη επίθεσης έναντι της Κίνας σχεδιάζουν να συμφωνήσουν το Σαββατοκύριακο, κατά τη σύνοδό τους στη Μανίλα των Φιλιππίνων, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών - μελών της 10μελούς Ενωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), στην οποία θα παραστούν και οι ομόλογοί τους από τις ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, και τη Ρωσία, Σεργκέι Λαβρόφ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου «Ασοσιέιτεντ Πρες» οι υπουργοί των χωρών - μελών της ASEAN θα ζητήσουν άμεσα την έναρξη συνομιλιών για τη σύνταξη ενός κώδικα καλής συμπεριφοράς σε διαφιλονικούμενες περιοχές της Θάλασσας της Νότιας Κίνας στη βάση συμφωνίας που είχαν υπογράψει τον περασμένο Μάη με την Κίνα. Αναφέρεται επίσης ότι θα επιδιώξουν την επίτευξη ενός συμφώνου «μη επίθεσης» με την Κίνα.

Ο προεδρεύων της ΑSEAN, Φιλιππινέζος Πρόεδρος, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, αποδοκίμασε χτες σε δηλώσεις του τις ενέργειες του ηγέτη της ΛΔ Κορέας, Κιμ Γιουνγκ Ουν (με τις πυραυλικές δοκιμές) λέγοντας πως «παρά την ευγενική του φυσιογνωμία είναι μανιακός» και πως «εάν διαπράξει ένα λάθος η Απω Ανατολή θα γίνει έρημη γη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ