Πέμπτη 20 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΠΟΛΩΝΙΑ
Συνεχίζεται η ενδοαστική κόντρα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε χτες από την κυβέρνηση της Πολωνίας «να διακόψει τις νέες επίμαχες μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος της χώρας, οι οποίες συνιστούν σαφή απειλή για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης».

Η Επιτροπή «ζητεί επιμόνως από τις πολωνικές αρχές να διακόψουν την εισαγωγή των νέων νόμων και να επαναλάβουν τον διάλογο με τις Βρυξέλλες, ανταποκρινόμενες στις σοβαρές ανησυχίες που έχουν εκφραστεί για τον σεβασμό του κράτους δικαίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στις Βρυξέλλες.

Η ΕΕ επικαλείται «το κράτος δικαίου που αποτελεί θεμελιώδη αξία της ΕΕ». Πρόκειται για τεράστια υποκρισία και αυτό που υπερασπίζεται είναι επί της ουσίας το δίκαιο που εξυπηρετεί το κεφάλαιο, στο όνομα του οποίου ορκίζονται τόσο η ΕΕ όσο και η αστική κυβέρνηση της Πολωνίας. Η αντιπαράθεση ξεκινάει από την προσπάθεια της κάθε αστικής τάξης - και της πολωνικής - να εξασφαλίσει καλύτερη θέση στον ανταγωνισμό με τους «εταίρους» στη βάρβαρη εκμετάλλευση των λαών.

Το κυβερνών αντιδραστικό κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) θέλει να ελέγξει το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας και γι' αυτό προτείνει νομοσχέδια που αλλάζουν σημερινές διατάξεις του αστικού συντάγματος, που υποτίθεται εξασφαλίζουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, που στην πραγματικότητα είναι εξαρτημένη από το δίκιο των καπιταλιστών. Αλλωστε, δικαστήρια και αστικές κυβερνήσεις στην Πολωνία και με τη στήριξη της ΕΕ έχουν θεσπίσει μια σειρά από αντικομμουνιστικούς νόμους και για την παραχάραξη της Ιστορίας.

Πάντως, στην ενδοαστική αντιπαράθεση «τσιμπάει» και λαϊκός κόσμος που εγκλωβίζεται στην αστική διαχείριση χειραγωγούμενος από άλλα αστικά κόμματα. Ετσι, την περασμένη Κυριακή υπήρξε μεγάλη διαδήλωση έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολωνίας υπέρ υποτίθεται της δημοκρατίας. Η δίκαιη αγανάκτηση του λαϊκού κόσμου, για να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, πρέπει να βάλει στο στόχαστρο όχι μόνο κάποιους διαχειριστές, αλλά το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ