Πέμπτη 20 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Διακρίσεις»

Απέναντι στη «δίκαιη ανάπτυξη» της κυβέρνησης, σε παλιά και νέα μέτρα, οι εργαζόμενοι πρέπει να οργανώσουν την πάλη τους. Δυναμική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική να δοθεί σήμερα στις απεργιακές συγκεντρώσεις του Επισιτισμού - Τουρισμού σε όλη τη χώρα
Απέναντι στη «δίκαιη ανάπτυξη» της κυβέρνησης, σε παλιά και νέα μέτρα, οι εργαζόμενοι πρέπει να οργανώσουν την πάλη τους. Δυναμική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική να δοθεί σήμερα στις απεργιακές συγκεντρώσεις του Επισιτισμού - Τουρισμού σε όλη τη χώρα
Σε πανηγυρικό τόνο, το υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε χτες πως η Ελλάδα θα αναλάβει για πρώτη φορά φέτος την προεδρία της Συνάντησης του ΟΟΣΑ για τον Τουρισμό, λέγοντας στο σχετικό δελτίο Τύπου πως «είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών για την αναβάθμιση της διεθνούς παρουσίας της Ελλάδας και των στενότερων σχέσεων που έχει επιδιώξει και καθιερώσει το υπουργείο Τουρισμού με τον Οργανισμό στον τομέα του τουρισμού». Οι τέτοιες «διακρίσεις» ασφαλώς και δεν είναι τυχαίες, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς το πάθος με το οποίο η κυβέρνηση σπεύδει να υλοποιήσει μία προς μία τις απαιτήσεις του τουριστικού κεφαλαίου, αξιοποιώντας για το σκοπό αυτό και τις γνωστές «εργαλειοθήκες» του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, τα μέτρα δηλαδή που έχει στα κιτάπια του που τσακίζουν περαιτέρω τα δικαιώματα της εργατικής τάξης στον κλάδο και δίνουν επιπλέον «κίνητρα» (φοροαπαλλαγές, εισφοροαπαλλαγές κ.ο.κ.), ανοίγοντας νέα πεδία κερδοφορίας για την προσέλκυση ακόμα περισσότερων επενδύσεων στον κλάδο αλλά και συνολικότερα. Από την άποψη αυτή, άλλωστε, η κυβέρνηση έχει όντως πολλά να μοιραστεί με τους εταίρους της, αλλά και να «διδάξει» τις υπόλοιπες κυβερνήσεις για όσα θα συζητηθούν. Και για το «πώς διαμορφώνεται το τοπίο στις τουριστικές επενδύσεις», και για «το ρόλο των συνεργειών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», και - κυρίως - για το πώς στηρίζεται η «ανταγωνιστικότητα» των μεγαλοξενοδόχων.

Για την ειρήνη...

«Οι πηγές πετρελαίου και αερίου είναι σήμερα συνδεδεμένες με τον πόλεμο, την αιματοχυσία και τις συγκρούσεις. Αλλά η Τουρκία θέλει αυτές οι πηγές να συμβάλλουν στην ειρήνη και την ευημερία στον κόσμο, και έχουμε την ικανότητα να βρισκόμαστε στο επίκεντρο». Αυτά είπε στο πρόσφατο Παγκόσμιο Συνέδριο Πετρελαίου ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν. Τι είπε δηλαδή; Πάνω - κάτω ό,τι λέει και η ελληνική κυβέρνηση, για το ότι η μοιρασιά των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων αποτελεί τάχα παράγοντα σταθερότητας, αρκεί τα ενεργειακά σχέδια να περιλαμβάνουν και τους δικούς τους ομίλους και να «κολλάνε» με τα σχέδια των δικών τους αστικών τάξεων. Και ό,τι πάνω - κάτω λέει και ξαναλέει και ο πρέσβης των ΗΠΑ, για τις «μοναδικές ευκαιρίες» που υπάρχουν ώστε από την Ενέργεια στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο να ωφεληθούν τάχα οι πάντες. Αν μη τι άλλο, όλα αυτά δείχνουν ότι η επίκληση της «σταθερότητας», της «ασφάλειας» και της ιμπεριαλιστικής ειρήνης με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών και με θεμέλιο το «αμοιβαίο όφελος» των μονοπωλιακών ομίλων, όχι απλά δεν πρέπει να εφησυχάζει τους λαούς, αλλά να χτυπάει πραγματικό καμπανάκι...

Ευαισθησίες...

«From Camp to Campus», δηλαδή «από τον καταυλισμό στην πανεπιστημιούπολη» ονομάζεται το πρόγραμμα υποτροφιών που ανακοίνωσε ότι θα παράσχει η πρεσβεία των ΗΠΑ σε 200 πρόσφυγες για να παρακολουθήσουν μαθήματα σε αμερικανικά κολέγια που εδρεύουν στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα προβλέπει δύο μαθήματα ανά φοιτητή για τα επόμενα δύο εξάμηνα, σε ένα από τα τρία αμερικανικά κολέγια (100 φοιτητές στο «Deree», 50 στο «Ανατόλια» και 50 στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή). Ενώ, σύμφωνα με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ, στόχος είναι «να βοηθήσουμε την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση και τους πρόσφυγες να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, ώστε να ενταχθούν ξανά στο ακαδημαϊκό περιβάλλον».

... Φάρσα;

Δεν είναι φάρσα, αλλά η ωμή αλήθεια και η υποκρισία του ιμπεριαλισμού: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, μία από τις βασικές δυνάμεις που έχουν ευθύνη για το αιματοκύλισμα που συμβαίνει εδώ και χρόνια στη Μέση Ανατολή, αναλαμβάνει να «επιμορφώσει» μερικούς από όσους η ίδια με τις επεμβάσεις της οδήγησε στον ξεριζωμό! Κι αυτό έχουν το θράσος να το ονομάζουν «βοήθεια», «επιμόρφωση», «ένταξη» και άλλα παρόμοια... Γι' αυτό, μάλλον ένας πιο εύστοχος τίτλος του προγράμματος θα ήταν «όσοι επιζήσατε από τις βόμβες μας, καθίστε στα θρανία μας και από εκεί περάστε στην εκμετάλλευση των μονοπωλίων μας». Ο Τζ. Πάιατ μάλιστα δήλωσε ότι αφορμή για το πρόγραμμα ήταν ο ζήλος για σπουδές μιας νεαρής πρόσφυγα από τη Δαμασκό, που τις διέκοψε λόγω του πολέμου. Τέτοιες «ευαισθησίες» βέβαια δεν τις έχουν όταν εξοπλίζουν μακελάρηδες, όπως τους τζιχαντιστές, και όταν βομβαρδίζουν ολόκληρες χώρες...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1810 Η Κολομβία ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος.

1821 Ο Ομέρ Βρυώνης ανακαταλαμβάνει την Αθήνα και λύει την πολιορκία της Ακρόπολης.

1890 Κυκλοφορεί η εφημερίδα «Σοσιαλιστής», όργανο του «Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου», που ίδρυσε ο Στ. Καλλέργης.

1891 Ιδρύεται το Βουλγαρικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

1914 Γεννιέται στο Παλιοζογλώπι του Δήμου Ιτάμου στα Αγραφα της Καρδίτσας ο Χαρίλαος Φλωράκης. Το 1929 γίνεται μέλος της ΟΚΝΕ. Τη δεκαετία του 1930 δραστηριοποιείται στο συνδικαλιστικό κίνημα των τηλεγραφητών. Μετά την κήρυξη του πολέμου, ο Χ. Φλωράκης στέλνεται στο μέτωπο. Στις αρχές του Ιούνη του 1941 γίνεται μέλος του ΚΚΕ, το Μάη του 1942 περνάει στην παρανομία και το Δεκέμβρη αναπτύσσει δράση μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ, παίρνει μέρος στη μάχη του Δεκέμβρη του 1944 και στη συνέχεια εντάσσεται στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, όπου φτάνει έως το βαθμό του συνταγματάρχη. Το 1949 εκλέγεται αναπληρωματικό και στη συνέχεια τακτικό μέλος της ΚΕ του Κόμματος. Το Σεπτέμβρη του 1949 περνάει στην ΕΣΣΔ. Το 1954 επιστρέφει στην Ελλάδα παράνομα, συλλαμβάνεται μετά από λίγους μήνες και δικάζεται το 1960. Απελευθερώνεται το 1966, με την εκδήλωση του πραξικοπήματος του 1967 συλλαμβάνεται ξανά και εξορίζεται μέχρι το 1971. Μετά τη διάσπαση του Κόμματος, ο Χαρίλαος συμμετέχει και συμβάλλει αποφασιστικά στη μάχη για την επικράτηση των Αποφάσεων της 12ης Ολομέλειας. Τον Ιούνη του 1972, η 16η Ολομέλεια τον εκλέγει μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στη 17η Ολομέλεια, το Δεκέμβρη, εκλέγεται Πρώτος Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος. Στο 9ο Συνέδριο του Κόμματος το 1973, επανεκλέγεται Α' Γραμματέας της ΚΕ. Στο 10ο Συνέδριο του Κόμματος (1978), το 11ο (1982) και το 12ο (1987) ο Χαρίλαος επανεκλέγεται ΓΓ της ΚΕ. Το καλοκαίρι του 1989, σε Ολομέλεια της ΚΕ, ο Χ. Φλωράκης κρίνει πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για αλλαγή του Γραμματέα του Κόμματος. Ο ίδιος εκλέγεται Πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο ρόλος του Χ. Φλωράκη και στη διάσωση του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής κρίσης την περίοδο 1990-1991 και στην ανασυγκρότησή του και στην επιστροφή στις αρχές του υπήρξε αποφασιστικός. «Εφυγε» το Μάη του 2005.

1919 Γενικές απεργίες αλληλεγγύης στη Σοβιετική Ρωσία και Ουγγαρία πραγματοποιούνται σε Ιταλία και Σερβία.

1923 Δολοφονείται ο αρχηγός των Μεξικανών εξεγερμένων στρατηγός Πάντσο Βίγια.

1927 Συνέρχεται η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (20-25/7/1927), η οποία καταδικάζει τη νέα φραξιονιστική επίθεση των λικβινταριστών.

1944 Τα σοβιετικά στρατεύματα περνούν το δυτικό Μπουγκ και αρχίζουν να απελευθερώνουν την Πολωνία. Την επόμενη μέρα ιδρύεται η Πολωνική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης, ενώ η 1η Πολωνική Στρατιά και ο Λαϊκός Στρατός ενώνονται σε κοινό στρατιωτικό σώμα.

1974 Πραγματοποιείται η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, με τμήματα του τουρκικού στρατού να αποβιβάζονται στο βόρειο τμήμα του νησιού.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org