ΠΑΡΙΣΙ.--
Την παραίτησή του υπέβαλε χτες ο Γάλλος επιτελάρχης Πιερ ντε Βιλιέ, με μια σύντομη επιστολή στην οποία δήλωνε: «Θεωρώ ότι δεν είμαι πια σε θέση να διασφαλίσω τη βιωσιμότητα του μοντέλου των Ενόπλων Δυνάμεων στο οποίο πιστεύω, για την εγγύηση της προστασίας της Γαλλίας και των Γάλλων σήμερα και αύριο και για την υποστήριξη των φιλοδοξιών της χώρας μας».
Η εξέλιξη συζητήθηκε πολύ, καθώς θεωρείται πολύ ασυνήθιστη, αν και σχετικά «σενάρια» είχαν εμφανιστεί πριν αρκετές μέρες, μετά την - ουσιαστικά - ανοικτή κριτική που ο ντε Βιλιέ άσκησε σε ανακοινώσεις της κυβέρνησης Μακρόν - Φιλίπ για την «εξυγίανση» των δημόσιων οικονομικών. Διαφωνώντας με περικοπές σε έξοδα δημόσιων οργανισμών που αφορούσαν και το υπουργείο Αμυνας, ο ντε Βιλιέ είχε προκαλέσει μάλιστα την αντίδραση του Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, που έλεγε ότι για τέτοια θέματα δεν πρέπει να γίνει δημόσια συζήτηση. Πάντως, στην πρόσφατη στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο από την Αλωση της Βαστίλης, ο ντε Βιλιέ είχε εμφανιστεί στο πλευρό του Μακρόν.
Νέος αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων ορίστηκε ο στρατηγός Φρανσουά Λεκουάντρ, που ήταν μέχρι σήμερα επικεφαλής του στρατιωτικού γραφείου του πρωθυπουργού.
Σε δηλώσεις του, ο Γάλλος ηγέτης Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως στόχος παραμένει η αύξηση του στρατιωτικού προϋπολογισμού της χώρας στο 2% του ΑΕΠ, μέχρι το 2025.
Σημειώνουμε ότι για το 2017, οι στρατιωτικές δαπάνες της χώρας έχουν προϋπολογιστεί στα 32,7 δισ. ευρώ (που σύμφωνα με τη «Λε Μοντ» αντιστοιχεί στο 1,78 του ΑΕΠ) και είναι αυξημένες κατά 600 εκατομμύρια σε σχέση με το 2016. Ο στόχος είναι αυτές να αυξηθούν στα 34,2 δισ. ευρώ το 2018 και στα 50 δισ. το 2025. Πρόκειται για προτεραιότητες ευθυγραμμισμένες και με την προσπάθεια του γαλλικού ιμπεριαλισμού να ενισχύσει το ρόλο του σε «εύφλεκτες» ζώνες του πλανήτη, όπου ήδη μαίνονται αναμετρήσεις, διπλωματικές αλλά και στρατιωτικές, επενδυτικές αλλά και ευρύτερα γεωπολιτικές, όπως η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αφρική κ.τ.λ.