Πέμπτη 20 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αντιδράσεις της Ρωσίας για το «νέο κράτος»

«Προσωπική πρωτοβουλία» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, την ιδέα για τη δημιουργία στην Ουκρανία νέου κράτους, της «Μικρής Ρωσίας» (Malorossiya), που εξήγγειλε ο «Πρόεδρος» της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο. Θυμίζουμε ότι η κίνηση παρουσιάστηκε στις 18/7, ως συμφωνία εκπροσώπων 16 περιφερειών της Ουκρανίας (και από τις δυτικές περιοχές), που συγκεντρώθηκαν στην πόλη του Ντονέτσκ και αποφάσισαν να ιδρυθεί το νέο ανεξάρτητο κράτος, γιατί η σημερινή μορφή της Ουκρανίας και ο συνεχιζόμενος εμφύλιος πόλεμος δεν μπορούν να συνεχιστούν.

Ο Πεσκόφ είπε ότι πληροφορήθηκαν την πρωτοβουλία από τον Τύπο και ότι η Ρωσία μένει δεσμευμένη στη συμφωνία του Μινσκ. Μάλιστα, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο «Ιταρ Τας», η (επίσης αυτοαποκαλούμενη) ΛΔ του Λουγκάνσκ, διά του επικεφαλής της, Ιγκόρ Πλοτνίσκι, έχει επιφυλαχτεί να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία και σύμφωνα με δήλωσή του «μένει δεσμευμένη στη συμφωνία του Μινσκ και θα συνεχίσει να επιμένει στην τήρησή της και από την ουκρανική πλευρά». Και οι δύο αυτές περιοχές λέγονται παραπλανητικά Λαϊκές Δημοκρατίες, ενώ πρόκειται για αστικά καθεστώτα που προσβλέπουν στην καπιταλιστική Ρωσία.

Ενδιαφέρον όμως έχουν και δύο ακόμα δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής στη λεγόμενη Ομάδα Επαφής για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, Μπορίς Γκρισλόφ, αναφερόμενος στο νέο κράτος, έκανε λόγο για κίνηση «που δεν πρέπει να θεωρηθεί ως διατύπωση πραγματικής πολιτικής. Αντιβαίνει τις συμφωνίες του Μινσκ και είναι περισσότερο μια πρόταση συζήτησης χωρίς νομικά αποτελέσματα». Από την άλλη ο σύμβουλος του Πούτιν, Βλαντισλάβ Σουρκόφ, φέρεται σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων του Ντονμπάς (των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών) να δήλωσε ότι η «πρωτοβουλία αναδεικνύει την πάλη του Ντονμπάς όχι μόνο για το ίδιο, όχι για την απόσχιση αλλά για την ενότητα της Ουκρανίας, και αυτό είναι το "κλειδί" αυτού που ονομάζεται κράτος της "Μικρής Ρωσίας"». Εμφανίζεται δε να χαρακτηρίζει την όλη ιδέα χρήσιμη, γιατί «κάθε πόλεμος έχει και ιδεολογικό υπόβαθρο, τα σλόγκαν και τις ουτοπίες του. Το Κίεβο έχει την ευρω-ουτοπία του και το Ντονέσκ απαντάει με την ιδέα της Μικρής Ρωσίας».

Υπενθυμίζουμε ότι ο προτεινόμενος σχεδιασμός του νέου κράτους, που απέρριψε η ουκρανική πλευρά, κάνει λόγο για 3χρονη μεταβατική περίοδο έως την εγκαθίδρυσή του, κατά την οποία θα χρειαστεί να εγκριθεί νέο Σύνταγμα και να υπάρξει «κράτος δικαίου», πάντα φυσικά στο πλαίσιο του καπιταλισμού.

Κατά τα άλλα, και χτες συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί από τις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου σε κατοικημένες περιοχές στα ανατολικά της χώρας, με έναν πολιτοφύλακα στο Ντονέτσκ νεκρό, και αρκετές υλικές ζημιές σε πάνω από 40 παραβιάσεις της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ, που έχει μείνει στα χαρτιά από τότε που υπογράφηκε, το Φλεβάρη του 2015.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ