Πέμπτη 20 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ ΚΟΛΠΟ
Παζάρι με «ευελιξία» αλλά αντιθέσεις με βάθος

Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της μιλούν για νέα λίστα, με προαπαιτούμενες «ευρύτερες αρχές» που απευθύνουν στο Κατάρ

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Ρ. Τίλερσον, ήταν ένας μόνο από όσους περιόδευσαν στον Κόλπο τον τελευταίο καιρό
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Ρ. Τίλερσον, ήταν ένας μόνο από όσους περιόδευσαν στον Κόλπο τον τελευταίο καιρό
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Πιθανές τροποποιήσεις στο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα συνεχιστούν οι σφοδροί ανταγωνισμοί με επίκεντρο τον Περσικό Κόλπο, προμηνύουν οι πρόσφατες δηλώσεις διπλωματών αραβικών χωρών που από τις αρχές του Ιούνη πρωτοστατούν στην επιβολή κυρώσεων κατά του Κατάρ.

Από τη Νέα Υόρκη, ο πρέσβης της Σ. Αραβίας στον ΟΗΕ, Αμπντάλα αλ Μουαλίμι, μίλησε για «έξι ευρύτερες αρχές» στις οποίες η Ντόχα καλείται να συναινέσει, μετά από την απόρριψη προηγούμενης λίστας που είχαν διαμορφώσει Σ. Αραβία, Αίγυπτος, Μπαχρέιν και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στην προηγούμενη λίστα περιλαμβάνονταν η υποβάθμιση των σχέσεων με το Ιράν, το κλείσιμο της στρατιωτικής βάσης που έχει (και ενισχύει) η Τουρκία στο Κατάρ, το κλείσιμο του δικτύου «Αλ Τζαζίρα» (που έχει έδρα στο Κατάρ) κ.τ.λ.

Πλέον, γίνεται λόγος για (γενικές) «αρχές», όπως η δέσμευση της Ντόχα ότι θα σταματήσει να αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, η «αντιμετώπιση» της εξτρεμιστικής ιδεολογίας και η συμβολή στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», η παύση της χρηματοδότησης τρομοκρατικών οργανώσεων, η διακοπή κάθε είδους παρότρυνσης στη βία κ.τ.λ.

Βεβαίως, πρόκειται για ρεσιτάλ υποκρισίας, τόσο γιατί είναι πολύ σχετικό το τι καθένας θεωρεί «παρότρυνση στη βία», όσο και γιατί - κυρίως - όλες αυτές οι χώρες έχουν πρωτοστατήσει και στη διάδοση και στην αξιοποίηση «εξτρεμιστικών» ιδεολογιών για την αλλαγή συνόρων και δεδομένων στην περιοχή υπέρ των συμφερόντων που εκπροσωπούν.

Ο αλ Μουαλίμι εξέφρασε την άποψη ότι θα είναι εύκολο για τους Καταριανούς να δεχτούν τις αρχές αυτές, προσθέτοντας ότι η εφαρμογή και η εποπτεία της όποιας συμφωνίας θα είναι «βασικά συστατικά» της. «Δεν θα υπάρξει υποχώρηση ως προς τις αρχές», είπε ακόμα, συμπληρώνοντας πάντως ότι οι δυο πλευρές μπορούν να συζητήσουν για λεπτομέρειες που αφορούν την «τακτική» και τα «εργαλεία» για την εφαρμογή (αυτών των αρχών). «Και εκεί είναι που μπορεί να γίνει συζήτηση και συμβιβασμός», εξήγησε.

Επίσης, ο υπουργός Διεθνούς Συνεργασίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ριμ αλ Χασίμι, είπε ότι όλες οι εμπλεκόμενες χώρες έχουν «ισχυρές σχέσεις με τις ΗΠΑ και πιστεύουμε ότι οι Αμερικανοί έχουν έναν πολύ εποικοδομητικό και σημαντικό ρόλο να παίξουν στη διαμόρφωση μιας ελπίζουμε ειρηνικής επίλυσης αυτής της κρίσης». Μάλιστα, ο αλ Χασίμι χαρακτήρισε «ένα εξαιρετικό βήμα» την πρόσφατη συνεργασία ΗΠΑ - Κατάρ για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας». «Θα θέλαμε να δούμε ισχυρότερα μέτρα να λαμβάνονται και ισχυρότερη δέσμευση για την εφαρμογή τους», είπε, τονίζοντας ότι «προσδοκάμε σοβαρή αλλαγή στη συμπεριφορά (του Κατάρ), όχι αλλά λόγια».

Σημειώνουμε ότι τον τελευταίο καιρό περιοδεύουν στον Κόλπο πρωτοκλασάτα στελέχη ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όπως οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας, ενώ την επόμενη βδομάδα στην περιοχή θα βρεθεί και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ