Πέμπτη 20 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΧΜΟΥΝΤ ΑΜΠΑΣ ΣΤO ΠEKINO
Η Κίνα ανακοίνωσε πρωτοβουλίες και για το Παλαιστινιακό

Από τη συνάντηση των δύο ηγετών

Copyright 2017 The Associated

Από τη συνάντηση των δύο ηγετών
ΠΕΚΙΝΟ.--

Η Κίνα θα φιλοξενήσει ένα συμπόσιο για την ειρήνη μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ αργότερα μέσα στο 2017, για να συμβάλλει στη «σοφία» που απαιτείται για την επίλυση του Παλαιστινιακού, τόνισε ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, που συνάντησε χτες στο Πεκίνο τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς.

Ο Αμπάς ολοκληρώνει σήμερα τριήμερη επίσκεψη στην Κίνα, ενώ το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι διεργασίες για το Παλαιστινιακό (βλέπε πρόσφατες επαφές Αμπάς αλλά και Νετανιάχου στη Γαλλία, πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Τραμπ για το ίδιο ζήτημα κ.τ.λ.).

Μάλιστα, ο Σι πρόσθεσε ότι η Κίνα έχει τη βούληση να πάρει μέρος και να στηρίξει με όλες τις δυνάμεις τις προσπάθειες για μια πολιτική διευθέτηση του Παλαιστινιακού, γι' αυτό και «η Κίνα προτείνει την έναρξη ενός τριμερούς μηχανισμού διαλόγου με την Παλαιστίνη και το Ισραήλ, για να προχωρήσουν μεγάλα σχέδια που θα στηρίξουν την παλαιστινιακή πλευρά».

Ο Σι ανέφερε και ότι το Πεκίνο στηρίζει την επίλυση του Παλαιστινιακού στη βάση της δημιουργίας δύο κρατών, χωρίς να ξεχάσει να επικαλεστεί αποφάσεις του ΟΗΕ που βέβαια αξιοποιούνται κατά το δοκούν στην ανάπτυξη ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Την ίδια στιγμή, ο Κινέζος ηγέτης δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η χώρα του θεωρεί Παλαιστίνη και Ισραήλ βασικούς «εταίρους» της στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μια Ζώνη - Ενας Δρόμος», δηλαδή των ενεργειακών και εμπορικών διαδρομών σύνδεσης Ανατολής - Δύσης, όπου τα ανερχόμενα κινεζικά κεφάλαια προσδοκούν να ενισχύσουν τη θέση τους διεθνώς. «Η Κίνα θα στηρίξει ικανές και προικισμένες εταιρείες που θα διεξάγουν κοινές επενδύσεις με την Παλαιστίνη για αποτελέσματα αμοιβαίου οφέλους», υπογράμμισε ο Σι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ