Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΠΟΛΩΝΙΑ
Κλιμακώνεται η ενδοαστική κόντρα

Η αντιπαράθεση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της κυβέρνησης της Πολωνίας, υποτίθεται για το «κράτος δικαίου», κλιμακώνεται. Χτες, η Επιτροπή ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων κατά της Πολωνίας, που είναι πιθανόν να φθάσει μέχρι την αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την άρνησή της να αποσύρει τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Δικαιοσύνης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «αποφάσισε ότι υπάρχει σαφής κίνδυνος κατάφωρης παραβίασης του κράτους δικαίου στην Πολωνία» και κατά συνέπεια ενεργοποιείται το άρθρο 7 της ευρωπαϊκής Συνθήκης, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Πρόκειται για την πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γεγονός που καταδεικνύει την όξυνση των ενδοαστικών αντιθέσεων.

Η ΕΕ επικαλείται ότι «το κράτος δικαίου αποτελεί θεμελιώδη αξία της ΕΕ», κατηγορώντας την πολωνική κυβέρνηση για χειραγώγηση του δικαστικού συστήματος. Βεβαίως, αυτό που υπερασπίζεται η κάθε πλευρά είναι επί της ουσίας το δίκαιο που εξυπηρετεί το κεφάλαιο. Η αντιπαράθεση ξεκινάει από την προσπάθεια της κάθε αστικής τάξης - και της πολωνικής - να εξασφαλίσει καλύτερη θέση στον ανταγωνισμό με τους «εταίρους» στην εκμετάλλευση των λαών. Πάντως, να υπενθυμίσουμε πως δικαστήρια και αστικές κυβερνήσεις στην Πολωνία, με τη στήριξη της ΕΕ, έχουν θεσπίσει μια σειρά από αντικομμουνιστικούς νόμους για την παραχάραξη της Ιστορίας. Σε αυτό δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση.

Το κυβερνών αντιδραστικό κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) θέλει να ελέγξει το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας και γι' αυτό προτείνει νομοσχέδια που αλλάζουν υφιστάμενες διατάξεις του αστικού Συντάγματος (δίνοντας τη δυνατότητα στον υπουργό Δικαιοσύνης να διορίζει το Ανώτατο Δικαστήριο).

Ωστόσο, στην ενδοαστική αντιπαράθεση εγκλωβίζεται και λαϊκός κόσμος κάτω από ξένες σημαίες της μιας ή της άλλης μερίδας του κεφαλαίου που έχει την εξουσία. Η δίκαιη αγανάκτηση του λαϊκού κόσμου για τα βάσανα που βιώνει, για να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα, πρέπει να βάλει στο στόχαστρο όχι μόνο κάποιους διαχειριστές πολιτικούς, αλλά το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης, να δυναμώσει τον αγώνα για την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ