Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ευνοϊκές φορολογικές αλλαγές για τα μονοπώλια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Γενναιόδωρες μειώσεις φορολογίας σε εταιρείες, μονοπώλια και πάμπλουτους Αμερικανούς επιφυλάσσει η φορολογική «μεταρρύθμιση» που ενέκρινε χτες το πρωί, με 51 ψήφους υπέρ έναντι 48 κατά, η αμερικανική Γερουσία, και η οποία αναμενόταν έως αργά το βράδυ να ψηφιστεί (λόγω γραφειοκρατικής εμπλοκής στη διαδικασία) από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για δεύτερη φορά.

Η «μεταρρύθμιση» του φορολογικού κώδικα στις ΗΠΑ θεωρείται η μεγαλύτερη από την εποχή του Προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν και ήταν από τις πιο προβεβλημένες προεκλογικές υποσχέσεις του νυν Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο μειώνει (χωρίς χρονικό περιορισμό) από το 35% στο 21% τη φορολογία επιχειρήσεων, ενώ αίρει τα πλεονεκτήματα της φορολογικής αλλαγής σε όσες επιχειρήσεις μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό. Δημιουργεί επτά φορολογικές κλίμακες για τα νοικοκυριά, από 10% ως 37% (αντί 39,5% που ήταν το μεγαλύτερο κλιμάκιο για τα υψηλότερα εισοδήματα), οι οποίες θα ισχύουν έως το 2026. Προβλέπονται επίσης διπλασιασμός του αφορολόγητου ορίου σε 12.000 δολάρια ετησίως, από 6.350 για άγαμους φορολογούμενους, και σε 24.000 από 12.000 για άτεκνα ζευγάρια. Το αφορολόγητο όριο αυξάνεται κατά 2.000 δολάρια για κάθε παιδί, ενώ αφορολόγητες είναι οι δαπάνες για στεγαστικά δάνεια πρώτης και δεύτερης κατοικίας, εμπορικής αξίας έως 700.000 δολάρια. Προβλέπεται απαλλαγή για ιατρικά έξοδα που δεν καλύπτουν οι ασφαλιστικές εταιρείες υγείας έως το 2019, αν αυτά είναι πάνω από το 7,5% του ετήσιου εισοδήματος. Προβλέπονται αφορολόγητα όρια για δαπάνες που αφορούν φροντίδα μικρών παιδιών και ηλικιωμένων. Ευνοϊκές ρυθμίσεις αφορούν το φόρο κληρονομιάς μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ενώ αυξημένος φόρος προβλέπεται στη φορολογία αστικών περιοχών σε «πλούσιες» Πολιτείες, όπως αυτές της Νέας Υόρκης, του Νιου Τζέρσι και της Καλιφόρνια.

Αξιοσημείωτη είναι η πρόβλεψη στο φορολογικό νομοσχέδιο να παραδοθούν τεράστιες εκτάσεις άγριας φύσης της Αλάσκα σε μονοπώλια πετρελαίου και φυσικού αερίου, ώστε να αρχίσουν άμεσα γεωτρήσεις σε περιοχές με σημαντικά κοιτάσματα, με ό,τι δυσμενές αυτό συνεπάγεται για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των άγριων ζώων.

Συνολικά προβλέπονται μειώσεις φόρου ύψους 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στην επόμενη δεκαετία, που αναμένεται να αυξήσουν μεσοπρόθεσμα και άλλο το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ, το οποίο ήδη ξεπερνά τα 20 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Επί του παρόντος, η εξέλιξη θεωρείται «σημαντική» πολιτική νίκη του Τραμπ, που πίεζε επί μήνες τα δύο σώματα του Κογκρέσου να την εγκρίνουν.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org