Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
... και μέρισμα κοροϊδίας

Η κυβέρνηση «τρέχει» με αμείωτους ρυθμούς την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας, που σημαίνει τρελά και εγγυημένα κέρδη για τα μονοπώλια της Ενέργειας και ενεργειακή φτώχεια για το λαό, όπως δείχνουν οι πάνω από 200.000 διακοπές ρεύματος το τελευταίο 8μηνο, η νέα «κρησάρα» στα κοινωνικά τιμολόγια, το ανελέητο κυνηγητό όσων χρωστάνε και πάει λέγοντας. Αλλά εδώ και μερικές μέρες, παρουσιάζει σαν «κοινωνική ευαισθησία» την τροπολογία που προβλέπει ότι σε ελάχιστα νοικοκυριά θα επανασυνδέσει το ρεύμα για τις γιορτές και μετά θα τους το κόψει ξανά (!) αφήνοντας «άθικτα» τα χρέη τους! Πετσοκόβει κι άλλο τα κοινωνικά επιδόματα για τη «δημοσιονομική σταθερότητα» του κεφαλαίου, δεν αφήνει τίποτα από το ΕΚΑΣ των συνταξιούχων, καταργεί τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης, συνδέοντάς την με τη φορολογία, για να γεμίζουν τα ταμεία των καπιταλιστών, αλλά κουνάει με θράσος το «καρότο» του εφάπαξ «κοινωνικού μερίσματος» για την ακραία φτώχεια, που η πολιτική της αναπαράγει και διευρύνει. Τα παραδείγματα δεν έχουν τέλος. Κι ούτε θα έχουν, την «επόμενη μέρα» των μνημονίων. Η «άλλη όψη» της «λαμπρής μεταμνημονιακής μέρας» για λογαριασμό του κεφαλαίου, έχει φτώχεια κι εκμετάλλευση, μαζί με «μερίσματα» κοροϊδίας για το λαό.

Πλυντήριο

Μεγάλη προβολή δόθηκε χτες στη δήλωση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, σχετικά με τη νέα κυβέρνηση στην Αυστρία, όπου συμμετέχει και το ακροδεξιό κόμμα των «Ελευθέρων». Ο πρόεδρος της Κομισιόν ρωτήθηκε αν έχει πρόβλημα να συνεργαστεί με υπουργούς της νέας αυστριακής κυβέρνησης που ανήκουν στο ακροδεξιό κόμμα και απάντησε επί λέξει: «Πρόκειται για μια κυβέρνηση που έχει ξεκάθαρη φιλοευρωπαϊκή στάση κι αυτό είναι που έχει αξία για μένα. Θα συνεργαστούμε με όλους τους υπουργούς της Αυστρίας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως συνεργάζομαι άλλωστε με τον ακροδεξιό κυβερνητικό εταίρο του κ. Τσίπρα και όπως έχω συνεργαστεί και με τα ακροδεξιά κόμματα στη Βουλγαρία και τη Σλοβενία». Η ευκολία με την οποία ο Γιούνκερ παρουσιάζει σχεδόν αυτονόητη τη συμμετοχή ακροδεξιών κομμάτων σε κυβερνήσεις στα κράτη - μέλη, επιβεβαιώνει ότι η ΕΕ αποτελεί το μεγαλύτερο πλυντήριο γι' αυτά τα κόμματα και την ιδεολογία τους. Προπάντων όμως, αποδεικνύει ότι το αστικό πολιτικό σύστημα τους χωράει όλους, αρκεί να κάνει τη δουλειά του το κεφάλαιο. Κι ότι ο εθνικισμός είναι η άλλη όψη του κοσμοπολιτισμού του κεφαλαίου, που μπορούν να συνδυάζονται ή να εναλλάσσονται, ανάλογα με τη συγκυρία και τα ιδιαίτερα συμφέροντα των καπιταλιστών. Αλλωστε, κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι στον ανταγωνισμό τους με τις ακροδεξιές - ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις, για το ποιος μπορεί καλύτερα να υπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, πολλά «φιλελεύθερα» κατά τ' άλλα αστικά κόμματα της ΕΕ έχουν υιοθετήσει και αντιγράψει θέσεις της ακροδεξιάς, μετατρέποντάς τες σε κυβερνητικό πρόγραμμα.

Ευγνώμονες

«...Να μην αλλάξετε τίποτα, απ' αυτό που κάνετε, να συνεχίσετε αυτήν την πολιτική γιατί μας βοηθάει πάρα πολύ και σας είμαστε ευγνώμονες». Αυτό είπε ο Ευ. Τσακαλώτος απευθυνόμενος στη ΝΔ, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, υποδεικνύοντας μάλιστα στους Νεοδημοκράτες βουλευτές ότι το κόμμα τους δεν έχει «εναλλακτική στρατηγική». Ο υπουργός Οικονομίας διαπίστωσε το πασιφανές: Οτι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ υπηρετούν την ίδια στρατηγική και ότι η μεταξύ τους αντιπαράθεση γίνεται για το ποιος μπορεί να την εφαρμόσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και πυγμή. Εχοντας το πάνω χέρι και τη στήριξη από ισχυρά κέντρα εντός και εκτός Ελλάδας, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάθε λόγο να καυχιέται ότι η ΝΔ δεν διαθέτει κανένα άλλο αξιόλογο πλεονέκτημα για να τον απειλήσει στην κυβερνητική εναλλαγή. Εν ολίγοις, επιδεικνύει την μπουκιά που της πήρε από το στόμα και επαίρεται για την ικανότητά του να βγάζει σε πέρας τη βρώμικη δουλειά για το κεφάλαιο.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org