Παρασκευή 22 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΠΟΛΩΝΙΑ
Μεταξύ αντιπαράθεσης και συμβιβασμού

Η συζήτηση για τη διαδικασία που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Πολωνίας για τους πρόσφατους νόμους της πολωνικής κυβέρνησης για το Συνταγματικό Δικαστήριο διεξήχθη στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής, με τις προσεκτικές τοποθετήσεις Συμβουλίου και Επιτροπής, οι οποίες αναφέρονταν γενικά στις αξίες της ΕΕ και στο κράτος δικαίου και τόνιζαν τον προληπτικό χαρακτήρα της διαδικασίας και την έμφασή τους στο διάλογο. Βεβαίως, η κόντρα εκφράζει αντιπαραθέσεις ανάμεσα στις αστικές τάξεις, με την πολωνική - στην 6η ισχυρότερη οικονομία της ΕΕ - να διεκδικεί αναβάθμιση του ρόλου της.

Η πρωθυπουργός της Πολωνίας, Μπεάτα Ζίντλο, στην αρχική της τοποθέτηση ήταν πιο ήπια. Το βασικό της επιχείρημα υπέρ αυτών των μεταρρυθμίσεων, στο οποίο επέμεινε, ήταν ότι οι αλλαγές αυτές στις οποίες έχει προβεί η κυβέρνηση ήταν στο προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματός της, το οποίο στήριξε ο πολωνικός λαός στις εκλογές, και ότι η αντιπολίτευση έχει δημιουργήσει το θέμα. Μετά ανέφερε ειδικότερα πάνω στα δύο θέματα τους ισχυρισμούς της. Στον αρχικό γύρο των τοποθετήσεων των αρχηγών των πολιτικών ευρωομάδων, εκδηλώθηκε η ανησυχία για το λεγόμενο κράτος δικαίου στην Πολωνία.

Σε πιο έντονο κλίμα έγινε ο δεύτερος γύρος των τοποθετήσεων. Η Ζίντλο έκανε σαφές ότι την ενοχλεί η όλη συζήτηση που διεξάγεται, ότι η Πολωνία είναι ένα κυρίαρχο κράτος. Πέρα από τη διαδικασία της Επιτροπής, στις εξελίξεις θα διαδραματίσει ρόλο και η γνωμοδότηση που έχει ζητήσει η Πολωνία από την Επιτροπή της Βενετίας για τις μεταρρυθμίσεις, τα πορίσματα της οποίας φαίνεται ότι προτίθεται να αποδεχτεί, γεγονός που δημιούργησε ικανοποίηση.

Σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης, ο αντικομμουνισμός ήταν διάχυτος, με πολλές αναφορές (από την πρωθυπουργό και τους ομιλητές) ότι η Πολωνία έδωσε έναν τεράστιο αγώνα κατά του «ρωσικού ζυγού» και του «κομμουνισμού».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ