Παρασκευή 22 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Οι Βρυξέλλες ζητούν επιστροφή στο «διάλογο» με τους Κούρδους

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Μια μέρα μετά τη νέα επισήμανση του Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια «διαλόγου» με το ΡΚΚ, η ΕΕ επανέλαβε χτες τη δική της διαφορετική γνώμη για τη σημασία επανέναρξης του «διαλόγου». Συγκεκριμένα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την πολιτική γειτονίας, Γιοχάνες Χαν, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, τόνισε ότι «σε όλες τις επαφές μας με την Τουρκία, εξακολουθούμε να καλούμε όλες τις πλευρές να εγγυηθούν το κράτος δικαίου στη χώρα και να απευθύνουμε έκκληση για μια άμεση κατάπαυση του πυρός και μια επείγουσα επιστροφή στην ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους». Χαρακτήρισε την κατάσταση στις νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας (όπου ο στρατός συνεχίζει τις εκτεταμένες επιχειρήσεις του και μέσα σε αστικά κέντρα) «αρκετά ανησυχητική» και μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ώστε να μην επιτρέψουμε την κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας με τους Κούρδους και οι σημερινές εντάσεις στα νοτιοανατολικά να μην τροφοδοτήσουν περαιτέρω εντάσεις εκεί».

Φυσικά, η «ανησυχία» των Βρυξελλών για το «κράτος δικαίου» στην Τουρκία δεν αφορά καμιά αγωνία για τη δύσκολη καθημερινότητα πολλών λαϊκών οικογενειών (κουρδικής και μη καταγωγής), αλλά αποτυπώνει περισσότερο τη δική τους επιλογή να διατηρήσουν «διαύλους» με το «κουρδικό στοιχείο» (που δεν είναι βέβαια ένα ενιαίο πράγμα) στη Μέση Ανατολή, σε μια περίοδο που ο ρόλος του μοιάζει να αναβαθμίζεται, στο πλαίσιο προώθησης διαφόρων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Στο μεταξύ, την περασμένη Τρίτη, ο Πρόεδρος Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα, στην οποία - σύμφωνα με το Λευκό Οίκο - οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για την εμβάθυνση της συνεργασίας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και επανέλαβαν τον κοινό τους στόχο για την καταστροφή του «Ισλαμικού Κράτους». Οσον αφορά την κατάσταση στα νοτιοανατολικά, ο Αμερικανός Πρόεδρος καταδίκασε μεν τις επιθέσεις του ΡΚΚ, σημείωσε δε την ανάγκη για «αποκλιμάκωση».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, κυρίαρχο θέμα στην εσωτερική ειδησεογραφία αποτελεί το συνέδριο του σοσιαλδημοκρατικού CHP, που ολοκληρώθηκε πριν μερικές μέρες χωρίς μεγάλες αλλαγές και σε υποτονικό κλίμα, όπως συμφωνούν τα περισσότερα ρεπορτάζ. «Ενα από τα βασικά προβλήματα της Τουρκικής Δημοκρατίας είναι η ανικανότητα των κομμάτων της αντιπολίτευσης να ταρακουνηθούν και να σημειώσουν καλές επιδόσεις έναντι του ΑΚΡ» τόνιζε χτες αρθρογράφος της «Χουριέτ», εκφράζοντας τον προβληματισμό μερίδων του ντόπιου κεφαλαίου να υπάρξει μια ικανή εναλλακτική, έτοιμη να αναλάβει ρόλο ανά πάσα στιγμή.

  • Αναβλήθηκε η επίσκεψη που θα έκανε στην Κωνσταντινούπολη ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Βασίλι Νεμπέζνια, για να παρουσιάσει τις προτεραιότητες της Οργάνωσης για την Οικονομική Συνεργασία στη Μαύρη Θάλασσα για το επόμενο διάστημα, κατά το οποίο την προεδρία ανέλαβε πλέον η Ρωσία. Η επίσκεψη (που σύμφωνα με την Οργάνωση αναβλήθηκε για λόγους υγείας) αναμενόταν να είναι η πρώτη ανώτατου Ρώσου κυβερνητικού αξιωματούχου στην Τουρκία, μετά την κατάρριψη του «F-16», τον περασμένο Νοέμβρη. Στη θέση του Νεμπέζνια θα έρθει τελικά στην Κωνσταντινούπολη ο Εβγένι Στανισλάνοφ, στέλεχος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ