Παρασκευή 22 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΕΝΕΥΗΣ
Κόντρες και ζυμώσεις μέχρι την τελευταία στιγμή...

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΝΤΑΒΟΣ.--

Πιθανή εμφανίστηκε χτες η ολιγοήμερη αναβολή των έμμεσων ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ συριακής κυβέρνησης και συριακής «αντιπολίτευσης» που έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα, 25 του μήνα, στη Γενεύη, καθώς φαίνεται ότι μέχρι την ύστατη στιγμή θα επιχειρηθεί να βρεθούν (εάν καταστεί δυνατόν...) λύσεις σε μία σειρά ανεπίλυτα ζητήματα, όπως η ακριβής σύνθεση της αντιπροσωπείας της συριακής αντιπολίτευσης, εάν και πού θα επιτευχθεί εκεχειρία, η κατάρτιση της λίστας των τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στην περιοχή...

Χτες, εκπρόσωπος του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Στάφαν Ντε Μιστούρα, άφησε ανοικτή την καθυστέρηση των έμμεσων ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων «για μία ή δύο μέρες», λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δε θα είχε ουσιαστική επίπτωση στην ουσία της διαπραγμάτευσης.

Από την άλλη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, εξέφρασε στο Νταβός της Ελβετίας την πεποίθηση ότι όντως θα μπορούσαν να ξεκινήσουν στις 25 του μήνα.

Ωστόσο, η ημερομηνία έναρξης των συνομιλιών για τη Συρία φαίνεται πως είναι το μικρότερο πρόβλημα. Η απόφαση να διοριστεί ο Μοχάμεντ Αλούς, αρχηγός της οργάνωσης τζιχαντιστών «Στρατός του Ισλάμ», ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας που συγκρότησαν συριακά πολιτικά κόμματα και ένοπλες οργανώσεις στη Σαουδική Αραβία πριν ενάμιση μήνα και η οποία αυτοαποκαλείται «Υπατη Διαπραγματευτική Επιτροπή», προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε τμήματα της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης. Η αντιπολιτευόμενη «Εθνική Συντονιστική Επιτροπή για τη Δημοκρατική Αλλαγή» που δραστηριοποιείται στη Δαμασκό, χαρακτήρισε απαράδεκτη την επιλογή του Μοχάμεντ Αλούς, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να είναι σε ένα τέτοιο πόστο ο αρχηγός ένοπλης οργάνωσης.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, κάλεσε τη συριακή αντιπολίτευση να μη θέτει όρους που μπορεί να παρεμποδίσουν την έναρξη της διαπραγμάτευσης, τονίζοντας ότι θα φέρει «την ιστορική ευθύνη για τον εκτροχιασμό της ειρηνευτικής διαδικασίας».

Γεγονός είναι ότι η επιλογή του Μοχάμεντ Αλούς, σε συνδυασμό με την απαίτηση της «Υπατης Διαπραγματευτικής Επιτροπής» να μη συμπεριλάβει σε αυτή μετριοπαθείς πολιτικούς και Κούρδους της Συρίας, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ρωσίας. Σύμφωνα με την αραβική εφημερίδα «Αl Watan», ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, διεμήνυσε στον Αμερικανό ομόλογό του πως εάν η αντιπολιτευτική αντιπροσωπεία δε διευρυνθεί, η Ρωσία θα υποστηρίξει την αποστολή εναλλακτικής αντιπροσωπείας στη Γενεύη.

Ο Κέρι φέρεται να είπε πως θα το θέσει στους Σαουδάραβες.

Μέρος στο ζήτημα πήρε χτες και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, που ζήτησε να μη συμμετάσχουν τρομοκρατικές οργανώσεις στις συνομιλίες της Γενεύης.

Αντίθετα, κανένα πρόβλημα δεν προκάλεσε η απόφαση της συριακής κυβέρνησης να θέσει ως επικεφαλής της ομάδας διαπραγματευτών το Σύρο πρέσβη στον ΟΗΕ, Μπασάρ αλ Τζααφάρι, που είχε συμμετάσχει και στις ειρηνευτικές συνομιλίες του 2014 στη Γενεύη.

Οι «πρωτοβουλίες» Ολάντ

Στο μεταξύ, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ανακοίνωσε κλιμάκωση των αεροπορικών επιδρομών της χώρας του κατά των τζιχαντιστών στη Συρία και την αύξηση της υποστήριξης σε ένοπλες αραβικές και κουρδικές οργανώσεις που τους πολεμούν στο έδαφος. Είπε ότι το 2016 θα είναι «μεταβατική χρονιά για τη Συρία», θεώρησε δεδομένη τη συμμετοχή της συριακής μετριοπαθούς αντιπολίτευσης στις διαπραγματεύσεις και υπογράμμισε ότι το ζήτημα - κλειδί «που δε θα πρέπει να αποφευχθεί είναι ποιος θα κυβερνήσει τη Συρία».

Ανήγγειλε ακόμη την πραγματοποίηση περιοδείας του σε Αίγυπτο, Ιορδανία και Ομάν, χωρίς να τις προσδιορίσει χρονικά, ενώ αναφερόμενος στην πρόσφατη αντιπαράθεση Ιράν - Σαουδικής Αραβίας, υπογράμμισε πως «πρέπει να κάνουμε τα πάντα για τη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής». Η δήλωσή του είχε σημασία, δεδομένης της επίσκεψης που πραγματοποιεί τη Δευτέρα στο Παρίσι ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί.

Αργότερα χτες βράδυ, αναχώρησε για την Κωνσταντινούπολη ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, με στόχο να συναντήσει εντός τρέχοντος 24ωρου τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, με βασικό θέμα το σφράγισμα των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία, μήκους περίπου 98 χλμ. Ο Μπάιντεν φέρεται πως θα προτείνει συγκεκριμένες μεθόδους και μέσα υψηλής τεχνολογίας για την παρακολούθηση της τουρκο-συριακής μεθορίου, όπως αερόστατα επιτήρησης και τεχνολογία κατά της διάνοιξης σηράγγων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ